TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 10.35

8 let

Študija: Vsakodnevni spolni odnosi povečajo plodnost moških

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Moškim, ki imajo težave z neplodnostjo, bodo lahko zdravniki poslej dali povsem preprosto navodilo, da bi lahko postali očetje: več spolnih odnosov.

Študija, ki so jo izvedli v Avstraliji, je namreč pokazala, da spolni odnosi vsak dan znatno prispevajo k boljši kakovosti sperme. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 118 Avstralcev, pri katerih so odkrili nadpovprečno visok delež poškodovanih semenčic, so zdravniki ugotovili, da se število okvar DNK pri semenčicah znatno zmanjša, če moški teden dni vsak dan ejakulirajo oziroma imajo spolne odnose. Delež poškodovanih semenčic se je zmanjšal za 12 % Pri 81 odstotkih moških, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi, se je delež poškodovanih semenčic zmanjšal za 12 odstotkov. "Pogostost ejakulacije vpliva na kakovost sperme"

"Rezultati študije kažejo, da imajo moški pri plodnosti precej večjo vlogo, kot smo mislili doslej. Dokazujejo tudi, da pogostost ejakulacije pomembno vpliva na kakovost sperme," je povedal David Greening, eden od zdravnikov, ki so sodelovali v raziskavi. "Nekateri starejši moški so zaradi izsledkov naše študije nekoliko zaskrbljeni, medtem ko so mladi navdušeni," je dodal. Zakaj je tako, še ni jasno.

Zdravniki so parom, ki imajo težave s plodnostjo in so se odločili za umetno oploditev, doslej priporočali, naj moški nekaj dni pred načrtovanim posegom nimajo spolnih odnosov, da bi imeli več semenske tekočine in bi se tako povečala možnost za oploditev.

Za uspešno oploditev je ključnih več dejavnikov Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je kakovost sperme le eden od dejavnikov, ki vplivajo na uspešno oploditev, zato morajo še raziskati, ali vsakodnevni spolni odnosi res omogočijo, da se parom, ki imajo težave z neplodnostjo, rodijo otroci.

Ne spreglejte