Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
10.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zgodovina ZOI

Torek, 2. 1. 2018, 10.55

6 let, 2 meseca

Saporo 1972

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Leta 1972 so se zimske olimpijske igre prvič preselile v Azijo. Enajsto srečanje najboljših zimskih športnikov je namreč potekalo v Saporu na Japonskem.

 | Foto:

Saporo naj bi zimske olimpijske igre organiziral že daljnega leta 1940, a je zamisel preprečila vojna. Brez odziva so ostale tudi Japonske prošnje leta 1968, vztrajnost pa je bila poplačana šele leta 1972. Tedaj so brez iger ostali Salt Lake City, Banff in Lahti, v deželi vzhajajočega sonca pa so organizacijo vzeli skrajno resno in profesionalno. V izgradnjo objektov in ureditev vseh prizorišč ter okolice so vložili rekordne vsote denarja. Do tistega trenutka najdražje igre je spremljal tudi celovit koncept televizijskega pokrivanja dogodkov. Prav prodaja televizijskih pravic je bil namreč eden izmed glavnih virov dohodka oziroma 'povratnega denarja'.

Med 35 državami jih je kar 17 prejelo po vsaj eno odličje, na vrh pa so se znova prebili športniki iz Sovjtekse zveze, med katerimi sta izstopala hitrostni drsalec Vjačeslav Vedenin in tekačica Galina Kulakova. Povsem pod vrhom najuspešnejših držav se je prvič znašla tudi Nizozemska, predvsem po zaslugi hitrostnega drsalca Arda Schenka, ki je v štirih disciplinah tekmecem prepustil eno samo zmago.

Zanimivo je bilo tudi v alpskem smučanju, kjer je postalo vroče že pred tekmovanji. MOK je namreč zaradi kršenja pravil amaterizma izključil avstrijskega šampiona Karla Schranza. Njegovo odsotnost so izkoristili trije prav tako znameniti smučarji - Bernhard Russi, Francisco Ochoa in Gustav Thöni. Pri dekletih je bila prva dama belih strmin Švicarka Marie Theres Nadig.

Število športov: 8
Število disciplin: 35
Število udeležencev: 1006 iz 35 držav
Slovenski športniki: 23
Najuspešnejši udeleženec: Galina Lulakova/SZ, nordijsko smučanje, 3 kolajne (3 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Sovjetska zveza - 16 kolajn (8 Z, 5 S, 3 B)
Igre je odprl: Hiro Ito
Olimpijska prisega: Keiči Suzuki
Ne spreglejte