Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
10.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Natisni članek

Pjongčang 2018 biatlon Anja Eržen Urška Poje

Četrtek, 15. 2. 2018, 10.39

6 let, 2 meseca

OI v Pjongčangu, biatlon, 15 km posamično (ž)

Urška Poje proslavlja rezultat kariere, Švedinja pa senzacionalno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Urška Poje | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mlada slovenska biatlonka Urška Poje na olimpijski preizkušnji na 15 km ni zgrešila niti enega strela in si zagotovila vrhunsko uvrstitev. Osvojila je 12. mesto in dosegla uspeh kariere. Dolgo časa se je vrhunska uvrstitev nasmihala tudi Anji Eržen, ki pa je v zadnjem strelskem nastopu zgrešila tri strele in padla na 35. mesto. Olimpijski naslov je presenetljivo osvojila Švedinja Hanna Oeberg.

Na preizkušnji na 15 kilometrov sta slovenske barve branili dve biatlonki. 20-letna Urška Poje se je izkazala, saj je zadela vseh 20 strelov in si zagotovila uvrstitev blizu najboljše deseterice (12.). Z izvrstnim rezultatom se je spogledovala tudi njena rojakinja Anja Eržen, ki na uvodnih treh strelskih postankih tarče ni zgrešila niti enkrat. Zadnji strelski nastop pa se ji ni posrečil. Zgrešila je trikrat, si prislužila tri minute časovnega pribitka in na lestvici zdrsnila na 35. mesto. 

Švedinja presenetila biatlonski svet

Naslov olimpijske zmagovalce je osvojila Švedinja Hanna Oeberg, ki je zadela vseh 20 tarč. Skandinavka je z zmago na ženski biatlonski posamični tekmi v biatlonu pripravila eno največjih presenečenj olimpijskih iger doslej. Srebro je z dvema minutama pribitka in 24,7 sekunde zaostanka osvojila Slovakinja Anastazija Kuzmina, bron pa Nemka Laura Dahlmeier z zaostankom 41,2 sekunde in zgrešila en strel.

Hanna Oeberg | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Urška Poje je ob zmagovalki Oebergovi in četrtouvrščeni Nemki Franziski Preuss ena od treh tekmovalk, ki so zadele vseh 20 tarč. Kako veliko je presenečenje Pojetove na 15-kilometrski tekmi, najbolje pove podatek, da je bila v karieri v svetovnem pokalu najvišje na 45. mestu na letošnji januarski posamični tekmi v Ruhpoldingu.

Urška Poje: Nisem še konkurenčna eliti, a ...

Urška Poje in Anja Eržen predstavljata svetlo prihodnost slovenskega ženskega biatlona. | Foto: Sportida Urška Poje in Anja Eržen predstavljata svetlo prihodnost slovenskega ženskega biatlona. Foto: Sportida Tokrat pa je bilo predvsem za Erženovo v igri celo več. Nedosegljiva je bila medalja Teje Gregorin z zadnjih olimpijskih iger v Sočiju, odprt pa je bil boj za drugo najboljšo uvrstitev, ki jo s petim mestom iz Nagana 1998 drži še vedno najboljša slovenska biatlonka doslej Andreja Koblar (Grašič).

"Seveda smo vsi zadovoljni in veseli z današnjo tekmo. Pravzaprav, če bi šla gledat analizo, se je vse skupaj odlično izšlo v primerjavi s prejšnjo tekmo. Pyeongchang nam vsak dan daje drugačne razmere, danes so bile dobre, jaz sem jih izkoristila. Tudi tekaško sem se borila po svojih močeh. To je moja trenutna forma, nisem še konkurenčna svetovni eliti, a gremo počasi po stopnicah," je po tekmi povedala tekmovalka iz Loške doline.

"Glede na to, da jih imam šele 20, bi lahko rekla, da je to moja življenjski trenutek in tudi rezultat. Danes sem bila še bolj sproščena. Včeraj smo imeli še en trening, dobila sem samozavest in odločnost, vesela sem, da sem včeraj po odpovedi dobila še en kakovosten trening, tako da sem videla, da lahko in da znam in to sem pokazala. Pa še vsi zadeti streli, to je motivacija za tekmo in za naprej," je nasmejana do ušes še dejala mlada biatlonka.

"V zadnjem krogu so me trenerji obvestili, da sem na šestem mestu. Borila sem se tekaško, kot se je dalo. A na koncu se ni izšlo, vseeno pa sem zelo zadovoljna," je še dodala Pojetova, ki jo zdaj po olimpijskem nastopu čaka še nastop na tekmovanju, ki je sicer za mlade športnike ponavadi prvi cilj sezone - mladinsko SP. V Pjongčangu pa bo nastopila še v preizkušnji mešanih štafet.

Podobno velja za zmagovalko Oebergovo, 58. tekmovalko iz skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je v letošnji sezoni najvišje posegla z 21. mestom v Annecyju, v Pyeongchangu pa je že potrdila dobro formo s sedmim mestom v sprintu in petim v zasledovanju.

Anja Eržen je vrhunsko uvrstitev zapravila na zadnjem strelskem nastopu, ko je zgrešila tri tarče in prejela tri minute pribitka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Anja Eržen je vrhunsko uvrstitev zapravila na zadnjem strelskem nastopu, ko je zgrešila tri tarče in prejela tri minute pribitka. Foto: Žiga Zupan/Sportida

A zadovoljni sta bili tudi 33-letna Kuzmina, ki je potrdila, da je izredno hitra v smučini in si je po zasledovanju pritekla drugo srebro v Južni Koreji, ter osvojila svojo že peto olimpijsko kolajno, med katerimi sta tudi zlati s sprinta v Vancouvru 2010 in Sočija 2014. Dahlmeierjeva, lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, pa je kolajno osvojila tudi na tretji tekmi v Koreji, potem ko je dobila sprint in zasledovanje, s čimer bo na koncu zanesljivo ena najboljših tekmovalk na igrah.

Pester biatlonski dan na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu se bo nadaljeval ob 12.20, ko se bodo za odličja pomerili predstavniki močnejšega spola. Slovenske barve bodo v preizkušnji na 20 kilometrov zastopali Miha Dovžan (številka 17), Klemen Bauer (41), Jakov Fak (57) in Mitja Drinovec (73).

 
Ne spreglejte