SiolNET. Sportal ZOI
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grenoble 1968

3

termometer

Zimske olimpijske igre so se leta 1968 po natanko 44 letih vrnile v Francijo, kjer se je začela pisati zgodovina največjega zimsko-športnega dogodka.

Chamonix 1924 je šele naknadno dobil status prvih zimskih olimpijskih iger. V Grenoblu pa je bilo že od trenutka, ko je znameniti francoski predsednik Charles de Gaulle odprl tekmovanje, vsem jasno, da gre za tekmovanje pod olimpijskimi krogi. Francozi so v pripravo iger vložile veliko denarja, jezo udeležencev, ki so bili nameščeni v kar sedmih vaseh, pa so si nakopali predvsem z velikimi razdaljami med prizorišči.

Zanimivo je, da se je MOK v Grenoblu prvič odločil za izvajanje dopinške kontrole, pri dekletih pa so preverjali spol. Vsaj pri najboljših spornih primerov ni bilo … Zahvaljujoč nordijskim smučarjem so se po nekaj letih zatišja na prestol vrnili norveški športniki, ki so v izenačenem boju na koncu le ugnali Sovjetsko zvezo.

Vseeno pa je na veliko veselja domačih navijačev ključni protagonist iger prihajal iz francoskih vrst. Alpski smučar Jean Claude Killy je bil namreč nepremagljiv. Zmagovalec prvih dveh svetovnih pokalov je na domačih tleh ugnal vse tekmece v slalomu, veleslalomu in smuku. V slednjem so domačini slavili celo dvojno zmago, saj je do srebra prismučal Guy Perillat.

Število športov: 8
Število disciplin: 35
Število udeležencev: 1158 iz 37 držav
Slovenski športniki: 28
Najuspešnejši udeleženec: Jean-Claude Killy/FRA, alpsko smučanje, 3 kolajne (3 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Norveška - 14 kolajn (6 Z, 6 S, 2 B)
Igre je odprl: Charles de Gaulle
Olimpijska prisega: Leo Lacroix

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin