Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Denis Šteharnik Ana Drev Tina Maze Zlata lisica

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 11.09

8 let

Zdaj bo vsem lažje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Prve stopničke Ane Drev so dober smerokaz za vse slovenske smučarke," poudarja glavni trener ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik.

Medtem ko se je v nedeljo veselil prvih slovenskih stopničk svetovnega pokala v sezoni in tudi prvih svojih trenerskih stopničk v karieri, je šef ženske reprezentance Denis Šteharnik drugemu mestu Ane Drev na veleslalomu v Flachauu pripisal dvojno vrednost. Po eni strani je v dosežku 30-letne Šmarčanke videl osebni podvig po desetletju in pol v svetovnem pokalu ter dveh hujših poškodbah v zadnjih letih, obenem pa izpostavljal tudi motivacijsko injekcijo za celotno ekipo.

"Premik v Anini glavi je bil velikanski. Zdaj se je otresla bremena in vseh spon negotovosti. Skupaj z njo se lahko veselimo naslednjih tekem. Zdaj ji bo zanesljivo veliko lažje. Lahko napada. No, podobno pa velja tudi za preostale smučarke. Iz tedna v teden se kot ekipa dvigujemo," pravi Šteharnik, ki bo, medtem ko bo svojo priložnost na hitrostnem koncu tedna v Cortini d'Ampezzo iskala Ilka Štuhec, skušal glavnini ekipe zagotoviti kakovostne pogoje za trening pred Zlato lisico v Mariboru (30. in 31. 1.).

Podlegla pritisku? Nikakor!

Glavni trener se je ob analizi Aninih nastopov v Flachauu in Lienzu, kjer je prav tako vodila po prvem teku, a nato odstopila, obregnil tudi ob ocene o tem, da je smučarka podlegla pritisku in se zlomila pod bremenom vodilnega položaja. "To se dogaja tudi najboljšim, tudi Tedu Ligetyju. Zame je bilo v Lienzu najpomembneje, da je Ana želela zmagati. Lahko bi smučala zadržano in bila deseta. Ne, ona je želela biti prva. Podobno je bilo v Flachauu. Tudi med obema tekoma je bila zelo mirna. S tem dokazuje svojo zrelost," poudarja izkušeni trener.

Uspehi s (pričakovano) zamudo

Šteharnik zagotavlja, da ga stopničke Drevove, izstopajoč kombinacijski rezultat Maruše Ferk in slalomski napredek Ane Bucik, ki bo na domači tekmi že lahko unovčila dve zmagi v evropskem pokalu v Zinalu ter nastopila takoj za najboljšo trideseterico, ne presenečajo. Kot pravi, je na treningih že pred tem videl dobro smučanje, realizacija na tekmah pa je prišla z zamudo.

"Zaradi znanih proračunskih težav in negotovosti pri sestavi ekip in proračuna smo se zelo pozno lotili priprav na novo sezono, obenem pa smo čutili manko vadbe na pravi tekmovalni podlagi. Za postavljanje baze smučarke potrebujejo čas. Ko se začne količinski obseg treningov krčiti, se začne povečevati intenzivnost, kar je predpogoj za dvig forme. Mi smo tukaj zamujali. To je šola za prihodnjo sezono. Upam, da nam bo dano pravočasno začeti priprave," opozarja Šteharnik, ki vrata svetovnega pokala vse bolj odpira tudi za mlade tekmovalke iz ekipe evropskega pokala.

Ne spreglejte