Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2021,
17.46

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

Robert Hrgota Bor Pavlovčič Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Tilen Bartol Willingen

Sobota, 30. 1. 2021, 17.46

3 leta, 2 meseca

Willingen, tekma, moški

Poljski zvezdnik Pavlovčiča izrinil s stopničk, na vrhu Norvežana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Bor Pavlovčič - Willingen 2021 | Bor Pavlovčič je v Willingenu prišel do četrtega mesta. | Foto Guliverimage

Bor Pavlovčič je v Willingenu prišel do četrtega mesta.

Foto: Guliverimage

Bor Pavlovčič je v Willingenu v Nemčiji s četrtim mestom prišel do svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu, bil je v igri za stopničke, pa ga je s teh v finalu izrinil poljski zvezdnik Kamil Stoch. Zmagal je Norvežan Halvor Egner Granerud pred rojakom Danielom Andfrejem Tandejem. Do točk svetovnega pokala sta prišla še Anže Lanišek na desetem in Žiga Jelar na 18. mestu.

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (285,5 točke) je zmagovalec prve posamične tekme za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Daniel Andre Tande (276,6), tretji pa je bil Poljak Kamil Stoch (272,2). Najboljši Slovenec je bil Bor Pavlovčič (268,4), ki je zasedel četrto mesto.

S tem je 22-letni slovenski skakalec prišel do najvišje uvrstitve v svetovnem pokalu. Pred tem je bil najvišje uvrščen na sedmo mesto v finski Ruki na začetku te sezone. Za prvimi stopničkami v karieri je zaostal le 3,8 točke.

Po prvi seriji je bil Pavlovčič tretji z malenkostno prednostjo pred Stochom. V drugo je mesto proti izkušenemu Poljaku izgubil, potem ko je pristal pri 136,5 metra. Pavlovčič je bil sicer v petkovih kvalifikacijah šele 27., danes pa je bil v poskusni seriji že peti in očitno prenesel občutke tudi na tekmo.

Odličen dan za mladega Mojstrančana

"En super dan zame, najboljša uvrstitev v karieri. Lepo je spet biti med trideseterico, ker sem v zadnjem mesecu imel kar nekaj težav. Zelo lepo, da sem se sestavil, in upam, da tako nadaljujem," je bil vesel Mojstrančan, sicer osmi v posebnem seštevku "Willingen 6".

Še sedme zmage v sezoni se je veselil Granerud, ki je zanesljivo ubranil prvo mesto po prvi seriji. Štiriindvajsetletni Norvežan, ki je danes prevzel vodstvo v seštevku "Willingen 6", ima v skupnem seštevku 1106 točk, drugi, Nemec Markus Eisenbichler, jih ima 828. Tretji je Stoch, ki je pri 721 točkah.

Lanišek ni bil povsem zadovoljen

Desetič se je letos med deset najboljših uvrstil Anže Lanišek. Najboljši slovenski skakalec v skupnem seštevku, tam po novem zaseda šesto mesto, je bil po prvi seriji 12., v drugo pa je napredoval do končnega desetega mesta. 

"Treba bo še kar nekaj postoriti, da pridem do te ravni in da se borim za višja mesta." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Treba bo še kar nekaj postoriti, da pridem do te ravni in da se borim za višja mesta." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Rezultatsko sem lahko zadovoljen, a tehnično moji skoki niso bili na ravni, ki jo želim, oziroma taki, ki sem jih kazal tudi ta teden v Planici. Treba bo še kar nekaj postoriti, da pridem do te ravni in da se borim za višja mesta," je občutke po tekmi razkril Lanišek.

Do točk je na prvi od dveh tekem v Willingenu prišel Žiga Jelar (227,8). Po prvi seriji je bil Jelar 19., v drugo pa je pridobil eno mesto in osvojil 13 točk za svetovni pokal.

V finale se nista uvrstila povratnik v svetovni pokal Timi Zajc, ki skače prvič po izključitvi iz ekipe za SP v poletih v Planici decembra lani, in Tilen Bartol. Na koncu sta zasedla 42. oziroma 43. mesto.

"Malo je zmanjkalo za stopničke, a nimamo kaj"

"Najprej čestitke Boru za vrhunsko četrto mesto. Malo je zmanjkalo za stopničke, a nimamo kaj. Bor je naredil svoje skoke, naredil je napredek od včeraj in upam, da nadaljuje v tem tempu. Dokazal je, da s svojimi skoki spada v sam vrh," je četrto mesto ocenil glavni trener slovenske skakalne reprezentance Robert Hrgota.

"Anže se je po vse težavah včeraj znova sestavil z dvema zelo dobrima skokoma, predvsem v finalni seriji. Morda mu je zmanjkalo malo sreče, a jutri je nova priložnost. Čestitke Žigi Jelarju, ki je naredil nov premik. Ti trije so danes naredili svoje, morda le še malo popravka za jutri, preostali pa bodo morali narediti korak naprej," je nato povzel še skoke drugih varovancev.

V Willingenu na največji od velikih skakalnic ne nastopata Peter in Domen Prevc. Najstarejši od bratov Prevc je bil pozitiven na novi koronavirus, zaradi bližnjega stika pa je v domovini ostal tudi njegov brat Domen. Še pred tem je bil pozitiven na novi koronavirus tudi Cene Prevc.

V nedeljo bo v Willingenu še ena posamična tekma, začela se bo ob 16.15. 

Willingen, finale:

 

Svetovni pokal, skupno (16):

1. Halvor Egner Granerud (Nor)  1106 točk
2. Markus Eisenbichler (Nem)     828
3. Kamil Stoch (Pol)             721
4. Robert Johansson (Nor)        555
5. Dawid Kubacki (Pol)           542
6. Anže Lanišek (Slo)            530
7. Piotr Žyla (Pol)              522
8. Karl Geiger (Nem)             481
9. Marius Lindvik (Nor)          477
10. Daniel Huber (Avt)            381
...
18. Bor Pavlovčič (Slo)           197
21. Peter Prevc (Slo)             186
26. Žiga Jelar (Slo)              109
36. Domen Prevc (Slo)              70
41. Cene Prevc (Slo)               55
43. Timi Zajc (Slo)                43
46. Tilen Bartol (Slo)             39
53. Anže Semenič (Slo)             17

...

Preberite še:

Timi Zajc Nižni Tagil
Sportal Peterica Slovencev uspešno skozi kvalifikacije, a brez presežka
Peter Prevc
Sportal Dogodek s Petrom Prevcem jih je presekal, ostajajo zbrani
Ne spreglejte