SiolNET. Sportal Zimski športi
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pričakovanja slovenskih smučark v Söldnu

Tina Maze je prepustila oder drugim

0,68

termometer

Medtem ko se je v četrtek in petek v Söldnu vse vrtelo predvsem okoli Tine Maze, ki je napovedala tekmovalno upokojitev, pa bo v soboto pozornost slovenske smučarske javnosti namenjena aktivnemu kvartetu v postavi Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik in Ana Bucik.

Video: pričakovanja slovenskih smučark

[video: 60601 / ]

"Proga je v odličnem stanju. Podlaga ni ledena, temveč oprijemljiva. To bo lepa priložnost za napad," so po petkovem uradnem preizkusu tekmovalne strmine na ledeniku Rettenbach nad Söldnom v en glas poudarjale Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ana Bucik in seveda tudi Ana Drev, po umiku Tine Maze najmočnejše slovensko veleslalomsko orožje.

Drevova bo tokrat nastopila kot članica elitne sedmerice in opogumljena po najboljši sezoni v karieri. "Želim nadaljevati tam, kjer sem lani končala," pravi 31-letna Šmarčanka, ki ob tem ne skriva, da jo ob želji po kakovostnem ledeniškem rezultatu motivira tudi boj za visoko uvrstitev v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Novosti v svetovnem pokalu

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je na zasedanju Forum Alpinum pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju razkrila smernice, po katerih se bo tekmovanje gibalo v prihodnosti. Med bolj zanimivimi poudarki so paralelne tekme, ki jih bo v prihodnje več, prizadevali si jih bodo uvrstiti tudi na velika tekmovanja.

Najprej v Alta Badii
V prihajajoči sezoni se bodo 19. decembra smučarji na paralelni tekmi merili na veleslalomu v Alta Badii, 31. januarja naslednje leto pa bosta tako moška kot ženska slalomska tekma v Stockholmu. Na finalu svetovnega pokala v Aspnu bodo izvedli ekipo paralelno tekmo, ki jo načrtujejo tudi na SP februarja v St. Moritzu. Fis razmišlja o tekmah v večjih mestih, kot so München, Stockholm ali Oslo, želja pa ostaja podobna tekma tudi v Severni Ameriki.

Čevlji z oddajniki
Pred začetkom nove sezone so v krovni zvezi poskrbeli še za dve novosti. V smuku bodo lahko dirkači najboljše deseterice zdaj izbirali startne številke od 1 do 19, s čimer želijo za dalj časa pritegniti gledalce pred televizijskimi sprejemniki. Poskusno pa bodo uvedli tudi smučarske čevlje s posebnimi, 60 gramov težkimi oddajniki, ki bodo posredovali podatke o hitrosti in obremenitvah smučarjev v hitrih disciplinah. (STA)


Brez popravnega izpita

Dodatno jo motivira tudi izziv glavnega trenerja Denisa Šteharnika, ki je spomladi presenetljivo namignil celo na boj za mali kristalni globus. Optimizma ne skriva niti v Söldnu, kjer po idealnem scenariju pričakuje kar štiri finalistke. Prepričan je o tem, da se lahko Robnikova in Lavtarjeva približata svojim najboljšim rezultatom, možnosti za prve veleslalomske točke pa pripisuje tudi Bucikovi.

Edina skrb, ki jo ima glavni trener, je odzivnost deklet. Že v pretekli zimi je večkrat poudaril, da so slovenske reprezentantke na treningih sposobne pokazati zelo kakovostne vožnje, a večinoma šele po nekaj ponovitvah. Ne tekmah ponovitev ni, zato Šteharnik upa, da bo kvartet že takoj ugriznil v vrženo kost.  

Sölden je pripravljen na novo sezono Sölden je pripravljen na novo sezono Foto: Sportida

Štart ob 10. uri

Nova sezona svetovnega pokala, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v St. Moritzu, se bo s prvim ženskim veleslalomom v Söldnu začela v soboto ob 10. uri. Finalna vožnja bo na sporedu ob 13. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin