Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 2. 2008,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 17. 2. 2008, 12.43

8 let

Svendsnu zadnja posamična preizkušnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Norveški biatlonec Emil Hegle Svendsen (36:12,6/1) je zmagovalec tekme s skupinskim štartom na 15 kilometrov na svetovnem prvenstvu v Östersundu.

Drugi je bil njegov rojak Ole Einar Björndalen, tretji pa Rus Maksim Čudov. Slovenski predstavniki niso imeli pravice nastopa. Večino tekme se je bil boj med Norvežani in Rusi. Vse do tretjega streljanja je bil v ospredju biatlonski kralj Björndalen, ki sta mu izmenjaje sledila Rusa Maxim Tchoudov in Dmitri Yaroshenko. Björndalen je zgrešil en strel na prvem streljanju v položaju stoje in prav tako tudi njegovi zasledovalci (Tchoudov kar dva), medtem ko je njegov reprezentančni kolega Svendsen, ki je na tem prvenstvu že osvojil naslov svetovnega prvaka v posamični 20-kilometrski preizkušnji, opravil na strelišču brez napake (1,0,0,0) in se kot prvi podal na progo.

Učenec premagal učitelja

Do zadnjega obiska strelišča je bil boj zelo izenačen in Björndalnu se je uspelo priključiti v boju za zmago. Zadnje streljanje je bilo za večino favoritov brezhibno in Norvežana sta v vodstvu skupaj pretekla večino zadnjega kroga. Björndalen se je v zadnjem daljšem spustu odločil, da ne bo tako zlahka predal naslova in prehitel kolega Svendsena, ki pa mu je vrnil milo za drugo v ciljni ravnini ter ga ugnal s prednostjo nekaj metrov. Tako je učenec še drugič na tem prvenstvu premagal svojega učitelja in velikega idola, kot se je že večkrat tudi sam izrazil. "Ne glede na vse, sem zadovoljen. Na vseh tekmah sem osvojil kolajno, kar je nad pričakovanji. Za mano je lep teden," je ob uspehu povedal Björndalen, Svendsen pa je dejal: "Današnjega uspeha nisem upal niti sanjati. Tudi v finišu nisem verjel, da bom zmagal, saj sem bil že povsem utrujen. Tekma je bila prav taka, kot mora biatlon biti. Razburljiva od začetka do konca."

Ženske štafete ob 14.30 uri bodo danes zaključile svetovno prvenstvo.


Moški, skupinski start (15 km):

1. Emil Svendsen (Nor) 36:12,6/1 2. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) + 0,4/1 3. Maksim Čudov (Rus) 24,9/3 4. Maksim Maksimov (Rus) 40,5/0 5. Halvard Hanevold (Nor) 1:04,2/1 6. Dimitrij Jarošenko (Rus) 1:22,7/4 7. Vincent Defrasne (Fra) 1:23,0/2 8. Ivan Čerezov (Rus) 1:31,3/3 9. Björn Ferry (Šve) 1:37,1/2 10. Andrej Derižemlja (Ukr) 1:38,7/2

Ne spreglejte