Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Vikersund rekord Stefan Kraft

Nedelja, 19. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Stefan Kraft ves iz sebe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Stefan Kraft | Foto Sportida

Foto: Sportida

Avstrijski skakalni šampion Stefan Kraft piše posebno poglavje v karieri. Ta sezona je zanj posebna. Med drugim je osvojil dve zlati medalji na svetovnem prvenstvu v Lahtiju, v soboto pa z 253,5 metra postal novi svetovni rekorder. A še ni rekel zadnje besede.

Sobota, 18. marec, bo pri Stefanu Kraftu zapisana z zlatimi črkami. Da je dan poseben, smo lahko videli že pri poletu Norvežana Roberta Johanssona, ki je z 252 metri za pol metra popravil staro znamko, ki je bila v lasti rojaka Andersa Fannemela (251,5 m).

Pogoji za rekordne daljave so bili pravšnji. In ko je Kraft odlično odskočil z mize, je postalo jasno, da ga bo neslo daleč. Zlasti, ker je v fazi leta izjemno hiter in leti nekoliko nižje kot drugi.

Ko se je približeval dnu letalnice v Vikersundu, je začel nagonsko nekoliko zavirati, sicer bi ga poneslo še dlje. Z zadnjimi atomi moči je zdržal na smučeh, pri doskoku ni podrsal po tleh in se pri 253,5 metra veselil novega svetovnega rekorda.

"Zdaj ali nikoli"

Po poletu je adrenalin delal na polno. "Ves sem bil iz sebe," je dejal Avstrijec. | Foto: Getty Images Po poletu je adrenalin delal na polno. "Ves sem bil iz sebe," je dejal Avstrijec. Foto: Getty Images "Po odskoku sem si rekel, da je zdaj moja priložnost. Zdaj ali nikoli. Vse skupaj je bilo preprosto neverjetno. Po poletu sem bil ves iz sebe, adrenalin pa je delal na polno," je Kraft opisal dogajanje po rekordnem poletu.

"Za svetovni rekord se mora vse poklopiti. In tokrat se je vse perfektno izšlo. Razmere so bile prave, prav tako moj polet," je bil 23-letni skakalec vesel.

S tem dosežkom je postal osmi Avstrijec, ki se lahko pohvali z rekordno znamko. Tudi dva Slovenca sta, ki sta se z zlatimi črkami zapisala v zgodovino svetovnih rekordov. Prvi je bil Jože Šlibar, ki je prav v soboto praznoval 82. rojstni dan. V Oberstdorfu je leta 1961 skočil 141 metrov. Drugi Slovenec je bil Peter Prevc, ki je pred dvema letoma prav tako kot Kraft v Vikersundu poletel 250 metrov in se kot prvi na svetu vpisal v klub 250.

Avstrijec ima za seboj izvrstno sezono, saj je na nedavnem nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju osvojil dve posamični zlati medalji, srebrno na tekmi mešanih ekip in bronasto na moštveni preizkušnji.

Zadnje dejanje v Planici

Stefan Kraft in veliki prijatelj Michael Hayböck se veselita uspehov drug drugega. | Foto: Sportida Stefan Kraft in veliki prijatelj Michael Hayböck se veselita uspehov drug drugega. Foto: Sportida A je bil vstop v novo leto zanj precej turbolenten. Na prestižni novoletni turneji, na kateri je skušal drugič v karieri skočiti do zlatega orla, mu je ponagajalo zdravje. Trebušna gripa mu je vzela moč, a si je na njegovo veselje opomogel v pravem trenutku.

Zasijal ja v Lahtiju, tri posamične tekme pred koncem svetovnega pokala pa ima v boju za veliki kristalni globus pred drugim Poljakom Kamilom Stochom 67 točk naskoka, zato se v Planici prihodnji konec tedna obeta prava poslastica.

Če bo Kraftu uspel velik podvig, bo to zanj prvič, da bo osvojil veliki kristalni globus, medtem ko ga Stoch že ima iz sezone 2013/14.

Ob dobrih poletih bi se lahko danes razveselil novega velikega dosežka. Skupaj z Andreasom Wellingerjem je v igri za premierni naslov najboljšega na norveški turneji (RAW). Nemec ima pred Kraftom vsega 6,2 točke naskoka, kar je na letalnici majhna razlika. A je tudi Wellinger v izvrstni formi, le en pa bo na koncu domov odnesel pogačo v višini 60 tisoč evrov.

Ne spreglejte