Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2011,
11.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 1. 2011, 11.44

7 let, 12 mesecev

Petra kljub padcu peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan v letu 2011 so se smučarke tekačice pomerile na drugi tekmi novoletne turneje. Na deset kilometrov klasično je spet zmagala Justyna Kowalczyk, Petra Majdič pa je bila peta.

Drugo mesto na sobotni preizkušnji je z zaostankom dobrih 27 sekund malce presenetljivo osvojila Finka Krista Lahteenmaki, tretja pa je bila s podobnim časom Italijanka Marianna Longa (+30,5). Najboljšo slovensko tekačico je od zmagovalke ločilo manj kot 35 sekund, peto mesto pa si je pritekla po zaslugi ciljnega šprinta, v katerem je ugnala Finko Riito Liso Roponen, Charlotte Kalla in Arianno Follis. Z 19. mestom (+1;34,9) je navdušila še ena Slovenka, Barbara Jezeršek, ki je petkov prolog končala kot 31., to pa pomeni, da je na drugi tekmi turneje Tour de Ski pridobila kar 12 mest. Kranjčanka je dosegla nov mejnik in prvič v karieri pritekla do točk svetovnega pokala. Precej pa je za najboljšimi zaostala tretja slovenska predstavnica na turneji Vesna Fabjan. Specialistka za šprinte je na koncu osvojila 52. mesto, njen zaostanek za Kowalczykovo pa je znašal več kot tri minute in pol.

Majdičeva kljub padcu pridobila tri mesta

Na drugi etapi novoletne turneje, ki je tradicionalno na sporedu na novega leta dan, so tekmovalke štartale v enakem zaporedju, kot so bile uvrščene ob koncu petkovega prologa. Poljska šampionka je začela dobrih šest sekund pred Švedinjo Kalla, Majdičeva pa se je zavoljo osmega mesta na uvodni dirki v smučino podala nekaj manj kot 25 sekund za Poljakinjo. Že takoj po štartu se ji je uspelo priključiti tekmovalkam, ki so začele pred njo, Kowalczykova pa je tekla v ospredju. Do treh četrtin proge je vseskozi povečevala svojo prednost pred najbližjimi zasledovalkami, v zadnjih kilometrih pa so tekmice proti njej pridobile nekaj sekund.

V skupini največjih konkurentk branilke naslova novoletne turneje je praktično od začetka ves čas tekla tudi 30-letna Brinjčanka. Ob njej so bile še Kalla, Lahteenmakijeva, Longa, Roponenova, še ena Finka Aino Kaisa Saarinen in Norvežanki Astrid Jacobsen ter Therese Johaug. Majdičeva je nekje na sredini dirke ob spustu celo padla, a se je pobrala in hitro uspela ujeti tekmice. V zaključku dirke, ko je dvakratna zmagovalka svetovnega pokala že bila v cilju, sta bili med zasledovalkami najmočnejši Lahteenmakijeva in Longa, takoj za njima pa sta se uvrstili povratnica v tekaške smučine Saarinenova in Majdičeva. Druga s sobotnega prologa in ena glavnih favoritinj "toura" Kalla je na koncu nekaj mest izgubila in osvojila osmo mesto.

Majdičeva je v njej priljubljeni disciplini tako pridobila tri mesta, za zmagovalko pa je samo v teku zaostala zgolj deset sekund. Odlično se je odrezala Jezerškova, ki je sicer boljša v prostem slogu. 24-letnica je bila od Kowalczykove, kateri bodo zaradi zmage odbili še 15 sekund v skupnem seštevku novoletne turneje, počasnejša približno minuto.

Tekaška karavana se seli na jug Nemčije v Oberstdorf, kjer bosta v nedeljo na sporedu ženski in moški klasični šprint, v ponedeljek pa še zasledovalni preizkušnji.

Ne spreglejte