Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
15. 1. 2011,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lake Louise trening smuk odpoved

Sobota, 15. 1. 2011, 19.22

8 let

Narava znova premočna

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tekmovalna žirija 47. Zlate lisice je po sobotnem veleslalomu zaradi visokih temperatur in neprimerne snežne podlage odpovedala še nedeljski slalom.

Usoda mariborskega slaloma je bila jasna približno dve uri pred predvidenim štartom. Vodstvo tekmovanja na čelu z direktorjem ženskih tekem svetovnega pokala Atlejem Skaardalom tokrat ni silila z glavo skozi zid in podaljševala negotovosti. Po jutranjem ogledu so organizatorji progo znova polili z vodo in uporabili kemikalije, a žal tudi zadnji obupni poskus ni uspel. Snežna podlaga je bila namreč predolgo prepuščena visokim temperaturam, tako da sama struktura ni omogočala čudežnih popravkov, za nameček pa je svoje storilo še vreme, ki ni odigralo želene vloge. ''Slika je podoba sobotni. To ni dovolj za tekmo svetovnega pokala. Žal. Več sreče prihodnjič,'' je po dokončni odpovedi Zlate lisice v ciljnem izteku dejal Skaardal. ''Snežna podlaga se ni odzvala tako, kot smo želeli. Tokrat ne bi bilo smiselno poskušati z začetkom štarta, saj smo prepričani, da bi se zgornji sloj podlage predrl, nato pa bi se znova soočili s sobotnimi težavami,'' je še dodal Norvežan, ki bo sedaj skušal poiskati luknjo v koledarju svetovnega pokala, čeprav priznava, da bo to zelo zahtevna naloga. ''Trenutno ne vidim očitnega prizorišča, kamor bi prenesli odpovedani tekmi. ''

Z nekoliko drugačnimi težavami pa se po odpovedi soočajo Mariborčani, saj je jasno, da se bo odpoved poznala tudi na proračunski ravni. Generalni sekretar prireditve Srečko Vilar kljub vsemu upa, da finančni udarec ne bo tako silovit, da bi vplival na nadaljnje delo. ''Na vseh ravneh smo storili vse, kar znamo. Na organizacijski ravni smo storili veliko. Uspeli so nam vsi projekti. Jasno, z izjemo tekmovalnega dela. Žal na ta del nismo mogli vplivati, saj je bila narava močnejša. Toda storili smo vse. To priznava tudi Skaardal. Priznam pa, da je ta odpoved velik udarec za organizacijo. Navsezadnje imamo težave s celotnim proračunom. Pred nami je vroč teden zapiranja proračuna in vlečenja zaključne črte. Naš osnovni cilj je, da prireditev končamo z minimalnim minusom ali celo pozitivno ničlo. Do odstopanj lahko pride pri dogovorjenih pogodbah s sponzorji in tistimi, ki se nanašajo na televizijske pravice. Z vsemi se bo treba pogovoriti in preveriti pogodbe. Sama prireditev je zavarovana, tako da bomo vsaj del stroškov uveljavljali skozi škodni zahtevek,'' pravi Vilar in ob tem obljublja, da bodo vsi ljubitelji alpskega smučanja, ki so kupili vstopnice, dobili vrnjen denar. ''Gledamo naprej. Upamo, da bomo imeli naslednje leto več sreče,'' je še pristavil generalni sekretar.

Da je bila odpoved najbolj razumna poteza, so ob spustu v ciljno areno, ki je medtem že izgubljala svojo podobo, priznavali tudi trenerji in vse tekmovalke. ''Podlaga je premehka,'' so poudarjali v en glas in dodajali, da bi poleg regularnosti trpela tudi varnost. ''Škoda. V Mariboru rada nastopam,'' je dejala domača junakinja Tina Maze, ki je želela pred svojimi navijači pokazati in dokazali, da je prebrodila tekmovalno krizo in znova konsolidirala vrste svoje ekipe. ''Rezultat je stvar, s katero lahko okolici dokažeš, da gre vse v pravo smer. Sama čutim, da je tako. Tudi brez tekme. Imeli smo nekaj težav, kar ni skrivnost. A položaj se je popravil hitreje, kot sem upala,'' pravi Mazejeva, ki bi morala na slalomu braniti drugo mesto. Toda misli sedaj že posveča preizkušnjam v Cortini d'Ampezzo, kjer vsako leto nadvse rada nastopa, a na oder za zmagovalke še ni stopila.

Ne spreglejte