Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 1. 2012,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

alpsko smučanje Zlata lisica Tina Maze

Petek, 20. 1. 2012, 17.39

8 let

Limahl prepeva, Tina napada?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Besede predsednika Smučarske zveze Slovenije so v marsičem zasenčile preostalo dogajanje v Kranjski Gori, a Tina Maze je vendarle pred pomembno (vele)slalomsko nalogo.

Bo že držalo, da je za Tino Maze zaradi dveh zmag in še dveh uvrstitev na stopničke za zmagovalke Maribor ena od najbolj uspešnih postaj na poti vlaka svetovnega pokala. Vseeno pa bi bila lahko spremenjena trasa omenjenega vlaka, ki bo zaobšel Štajersko in se ustavil v Kranjski Gori, voda na mlin prve dame slovenskega alpskega smučanja. Rezultata edinih dveh kranjskogorskih tekem svetovnega pokala, na katerih je nastopila, te teze resda ne potrjujeta. A večja zahtevnost proge pod Vitrancem v primerjavi s pohorsko preizkušnjo, ki nedvomno prispeva k večjemu razločevanju kakovosti, je ob nespornem tehničnem znanju in vrhunski telesni pripravljenosti vsekakor argument, ki krepi Tinino kandidaturo za najvišja mesta. ''Konfiguraciji obeh prog se zelo razlikujeta. Maribor je precej enostaven, a tudi zahteven. Vsaka lahka stvar namreč lahko postane težka. Tukaj bo do izraza prišla borbenost. Strmina je velika, tudi ledena bo. Spomini na kranjskogorsko tekmo res niso lepi, a pomembno je, kaj prihaja,'' razmišlja Mazejeva, ki letos blesti v slalomu. V zadnjem obdobju se je dokončno prebudila tudi v hitrih disciplinah, zato se seveda kar samo po sebi poraja vprašanje, kdaj bo do preskoka prišlo tudi v veleslalomu. Prve delne odgovore je podal že trening v Zoncolanu v Furlaniji Julijski krajini, kjer se je ob pomoči Stöcklijeve ekipe dokončno spoprijateljila z opremo. Je torej oder za ''klik'' v Tinini paradni disciplini pripravljen? ''Napredek je viden. Sem bistveno bolj 'gibačna'. Ha, ha … Gre za besedo, ki jo uporablja moja teta, zato se rada šalim. Resnično smučam bolj harmonično. Moje reakcije so hitrejše. To je zelo pomembno. Rada bi na tekmi ponovila predstave s treningov in tudi v veleslalomu mešala štrene najboljšim,'' pravi svetovna veleslalomska prvakinja, ki je resda znana po tem, da je sposobna jezo učinkovito pretvoriti v motivirano tekmovalno zagnanost. Vseeno pa se zdi, da so zadnji dogodki, povezani s fronto ''team to aMaze'' – SZS, vendarle nekoliko preveč obremenilen faktor v fazi priprave na enega od vrhuncev sezone. ''Pričakujem plačila obveznosti. Do takrat na vse skupaj ne morem mirno gledati. Se pa z vsem tem ne želim pretirano ubadati. Na srečo imam Andreo in odvetnika, ki se z vsem tem intenzivno ukvarjata. Sama se želim osredotočati na svoje delo,'' je na vprašanje o novih iskricah odgovorila Tina, ki tedaj še ni slutila, da bo le nekaj minut zatem ''svojo resnico'' predstavil še predsednik zveze Tomaž Lovše. V njenem taboru nad ostrim odzivom, ki je bil prežet s številnimi očitki, seveda niso bili navdušeni, saj so hitro začeli zvoniti telefoni, v daljavi pa se že sliši pesem o zgodbi brez konca (Neverending story), ki jo je v 80-ih letih minulega stoletja prepeval Limahl.

Med redkimi pozitivnimi stranskimi učinki celotnega dogajanja, ki se je razplamtelo v nadvse neustreznem trenutku oziroma delu sezone, je prenos pozornosti na zgolj eno točko. Preostali del reprezentance, ki se že doslej ni soočal s prav velikimi pričakovanji, je tako vsaj v očeh javnosti ostal brez bremena. Vseeno strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc poudarja, da bosta domači tekmi odraz oziroma pokazatelj trenutne kakovosti, trener tehnične vrste Denis Šteharnik pa ob tem dodaja, da bi se lahko Ana Drev kot druga najboljša slovenska veleslalomistka borila za najboljšo petnajsterico, medtem ko pa bo za vse ostale uspeh že sleherna točka. Pri uresničevanju teh ciljev žal ne gre brez težav, saj je Ilka Štuhec zaradi vročine že obležala, medtem ko pa ima težave s trebušno virozo tudi Mateja Robnik. ''V zadnjem času se odlično počutim. Na treningih nimam težav. Imela sem tudi možnost treninga v Kranjski Gori, kar mi je zelo pomagalo. Na današnjem treningu na tekmovalni progi sem se lahko prepričala o kakovostni pripravljenosti proge. Verjamem, da bo proga zdržala tudi do smučark z visokimi štartnimi številkami,'' napoveduje Drevova, Ula Hafner, ki je do štartnega mesta prišla skorajda pet minut pred dvanajsto, pa dodaja: ''Vse skupaj se je zgodilo zelo na hitro. Moj cilj je preboj med najboljših 30, za kar pa bo potreben stoodstoten napad.''

Ne spreglejte