SiolNET. Sportal Zimski športi
4,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vstopnice za nordijsko svetovno prvenstvo v Planici

Koliko vas bo stala Planica?

4,39

termometer

Planica | Planica bo od 21. februarja do 5. marca gostila nordijsko svetovno prvenstvo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida
Planica bo od 21. februarja do 5. marca gostila nordijsko svetovno prvenstvo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici se nezadržno približuje. Jasno je že, da bo v dolini pod Poncami več kot dva tisoč športnic in športnikov, ni pa še jasno, koliko gledalcev bo od 21. februarja do 5. marca. Vstopnice so v prodaji, se pa cene denimo občutno razlikujejo od tekem v smučarskih poletih, ki bodo konec marca in v začetku aprila na Letalnici bratov Gorišek. In kako je denimo s cenami vstopnic na svetovnem prvenstvu v biatlonu in svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju?

Enzo Smrekar Sportal Planica v pričakovanju spektakla

V športnem svetu se vselej govori in izpostavlja, da so tekme in športni dogodki organizirani zaradi gledalcev. Vsem je namreč v interesu, da jih je na samem dogodku čim več, saj ima to več pozitivnih multiplikativnih učinkov. V največji meri govorimo predvsem o podpori domači ekipi ali športniku/športnici, po drugi o finančnem vidiku, ob tem pa se šport približuje tudi mladim nadobudnežem in nadobudnicam, ki se bodo morda v prihodnje prav zaradi tovrstne izkušnje podali v dotično športno disciplino.

Sportal Spored nordijskega svetovnega prvenstva v Planici

Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici spada med največje dogodke, ki jih je Slovenija kdajkoli gostila, a ne bo poceni, če si bodo ljubitelji smučarskih skokov, smučarskih tekov in nordijske kombinacije želeli tekme ogledati v živo v dolini pod Poncami.

Primerjava cen za nordijsko SP v Planici, zaključek finala na Letalnici bratov Gorišek, SP v biatlonu in SP v alpskem smučanju

Planica – nordijsko svetovno prvenstvo med 21. februarjem in 5. marcem

Dnevna vstopnica (23. februar): stojišče za tek na smučeh (šprint) in posamično tekmo ženskih skokov

2 odrasli osebi – 108 evrov

2 otroka (starost od 7 do 14 let) – 54 evrov

Skupaj: 162 evrov

Planica – smučarski poleti za svetovni pokal med 30. marcem in 2. aprilom

Dnevna vstopnica (1. april): stojišče za sobotno ekipno tekmo na Letalnici bratov Gorišek

2 odrasli osebi – 70 evrov

2 otroka (starost od 7 do 14 let) – 14

Skupaj: 84 evrov

Biatlon – svetovno prvenstvo med 8. in 18. februarjem v Oberhofu

Dnevna vstopnica (11. februar): stojišče ob progi za zasledovalni tekmi za moške in ženske

2 odrasli osebi – 78 evrov

2 otroka: otroci, stari do 10 let, imajo prost vstop (razen VIP in sedišča)

Skupaj: 78 evrov (če sta otroka mlajša od 10 let)

Alpsko smučanje - svetovno prvenstvo med 6. in 19. februarjem v Courchevelu/Meribelu

Dnevna vstopnica (11. februar): sedišče za ženski smuk na osrednji tribuni v ciljni areni

Družinska vstopnica (2 odrasla + 2 otroka) – 170 evrov

Skupaj: 170 evrov

Dnevna vstopnica zajema vse dogodke tistega dne

Cene vstopnic so bistveno drugačne, kot so jih ljubitelji smučarskih skokov vajeni za čas tekem na Letalnici bratov Gorišek. Če gledamo le stojišče, je za ogled tekme na sobotni ekipni tekmi na letalnici (ta bo na sporedu 1. aprila 2023), ko je največ vrveža, potrebno za odraslo vstopnico odšteti 35 evrov – za otroka, starega od 7 do 14 let, pa le sedem evrov.

Anamarija Lampič, Slovenska biatlonska reprezentanca Sportal Kaj je s primerom Anamarije Lampič? Časa je vedno manj. #video

Če gledamo nordijsko prvenstvo v Planici, bo morala štiričlanska družina odšteti krepko več za tekmo v smučarskih skokih. Prva preizkušnja bo denimo 23. februarja, ko se bodo za odličja na srednji skakalnici potegovala dekleta. Za tisti dan je dnevna odrasla vstopnica 54 evrov, za otroka, starega od 7 do 14 let, pa bo treba odšteti 27 evrov. A je treba k temu dodati, da si bodo lahko obiskovalci v času nordijskega svetovnega prvenstva za ceno dnevne vstopnice lahko ogledali vse prireditve, ki bodo tisti dan v Planici.

Organizator namreč zaradi specifičnosti doline ne omogoča nakupa vstopnic za posamične tekme – na primer le za smučarske skoke, smučarske teke ali nordijsko kombinacijo.

Do prizorišča bo treba hoditi 1,6 kilometra

Ob tem je treba obiskovalce pred nakupom vstopnic še opozoriti, kot piše v uradnem ceniku, da bo krožni promet od Kranjske Gore do prizorišč skrajšan. Izstopna točka bo namreč kmalu ob vstopu v dolino, se glasi zapis v uradnem ceniku: "Vstopna točka na prizorišče v Planici je oddaljena približno 1,6 kilometra od športnih objektov, kjer se bodo odvijala tekmovanja. Obiskovalci bodo morali ta del prehoditi. Smučarsko-tekaški stadion je oddaljen približno 500 metrov od smučarskih skakalnic. V Areni zabave, ki je med smučarsko-tekaškim stadionom in smučarskimi skakalnicami, bodo obiskovalci lahko kupili hrano in pijačo. V Areno zabave bo možno vstopiti le z veljavno vstopnico." Vsak obiskovalec, ki bo imel vstopnico, bo lahko brezplačno uporabil prevoz z vlakom iz vsakega slovenskega mesta do Jesenic, od tam naprej pa z avtobusi organizatorja do vstopne točke v dolino.

In kako poteka prodaja? "Predvsem skandinavske države so se odzvale po pričakovanjih. Nemško govoreči trg malo manj, a je dosegljiv. Zlasti dnevne vstopnice. Računamo, da se bo ta trg odzval. Tudi slovenski trg se večkrat odzove v zadnjem trenutku," pravi generalni sekretar Tomaž Šušteršič.

Vse vstopnice za čas nordijskega svetovnega prvenstva v Planici

Vstopnice Planica | Foto: OK Planica Foto: OK Planica Vstopnice Planica | Foto: OK Planica Foto: OK Planica

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin