Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
12.06

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Janne Ahonen Mico Ahonen skoki

Petek, 29. 3. 2019, 12.06

5 let

Upokojeni Janne Ahonen načrtoval nastop na finskem DP

Finski veteran napovedal vrnitev, a je najverjetneje ne bo dočakal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Janne Ahonen | Janne Ahonen je napovedal nastop na finskem državnem prvenstvu, a bo tekma, na kateri bi se pomeril s svojim sinom Micom, zaradi slabega vremena ta konec tedna najverjetneje odpadla. | Foto Sportida

Janne Ahonen je napovedal nastop na finskem državnem prvenstvu, a bo tekma, na kateri bi se pomeril s svojim sinom Micom, zaradi slabega vremena ta konec tedna najverjetneje odpadla.

Foto: Sportida

Konec lanskega oktobra je Janne Ahonen,  finska legenda smučarskih skokov, še tretjič napovedal konec kariere. A nekdaj odlični skakalec še ni rekel zadnje. Za konec tedna je napovedal nastop na finskem državnem prvenstvu, ki bi lahko bil prvovrsten spektakel, saj je bil na tekmovanje prijavljen tudi njegov sin Mico, a tega organizatorji zaradi slabega vremena najverjetneje ne bodo izpeljali.

Danes 41-letni finski veteran Janne Ahonen je upokojitev napovedal že v letih 2008 in 2011, a se je vselej vrnil na tekmovališče, tudi na najvišjo raven, v svetovni pokal.

Pred začetkom letošnje sezone je tretjič, tokrat menda za vedno, napovedal tekmovalno slovo. Zadnjič je nastopil marca lani v domačem Lahtiju, več kot 25 let po prvencu decembra 1992, in na svoji zadnji tekmi zasedel 37. mesto.

Pred dnevi je sporočil, da se, vsaj za eno tekmo, vrača na skakalnice. Finci bi morali namreč konec tedna organizirati državno zimsko prvenstvo v skokih, na katerem bi se boril tudi 41-letnik. To bi bilo prav posebno tekmovanje, saj bi bil med Ahonenovimi tekmeci v Ruki tudi njegov 17-letni sin Mico. Spektakularnega boja dveh Ahonenov in preostale finske falange pa v soboto najverjetneje ne bo, saj imajo organizatorji prireditve veliko težav z vremenom.

Bogata kariera

Oktobra lani je tretjič končal kariero. | Foto: Sportida Oktobra lani je tretjič končal kariero. Foto: Sportida

Med dolgoletno kariero je Ahonen nastopil na kar 412 posamičnih tekmah svetovnega pokala, na stopničkah je stal 108-krat, za pasom pa ima 36 zmag. Zadnjo je osvojil marca 2008 v Kuopiu. Še vedno je Finec edini skakalec v zgodovini, ki mu je uspelo petkrat osvojiti novoletno turnejo štirih skakalnic.

Na svetovnih prvenstvih je osvojil deset kolajn, med njimi tudi zlato na posamični tekmi v Oberstdorfu 2005. Nastopil je tudi na kar 14 olimpijskih tekmah, a na stopničke mu na posamičnih tekmah ni uspelo priti, je pa zato z ekipo dvakrat osvojil srebro (2002, 2006).

Preberite še: 

Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Solze sreče, žalosti in slovesa
Timi Zajc
Sportal Zakaj bi morali biti optimisti
Ne spreglejte