SiolNET. Sportal Zimski športi
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zadnja tekma na skakalnici za 39-letnega Čeha

Jakub Janda pomahal v skakalno slovo: Bilo je čudovitih 21 let

1,13

termometer

"Moja kariera je bila prelepa izkušnja. Hvala vsem vpletenim, navijačem za čudovitih 21 let," je pred okoli 8.000 gledalci na skakalnici v Wisła-Malinka v soboto ob koncu kariere dejal Čeh Jakub Janda, ki je največje uspehe dosegel pod taktirko Slovenca Vasje Bajca. V prihodnje bo deloval v politiki.

Pisal se je 6. marec 1996, ko je najstnik Jakub Janda v Harachovu debitiral v svetovnem pokalu in zasedel 44. mesto. Dobrih 21 let in 439 tekem pozneje je v Visli pomahal v slovo.

Še pred mesecem dni je imel v načrtu, da izpelje olimpijsko sezono, nastopi februarja v Pjongčangu na tekmovanju petih krogov, nato pa postavi smuči v kot. A življenje je precej nepredvidljivo. Oktobra je Občanská demokratická strana (Državljanska demokratična stranka), katere član je, dobila zadostno količino glasov za vstop v češki parlament, v katerem bo kmalu sedel tudi 39-letnik.

Prelepa izkušnja

"Zahvalil bi se rad celotni skakalni družini za čudovitih 21 let. Tako trenerjem, skakalcem, novinarjem, zaposlenim pri FIS, organizatorjem tekmovanj, navijačem. Moja kariera je bila prelepa izkušnja," je po zadnjem skoku v karieri pred okoli 8.000 gledalci dejal Janda.

Takole so mu zapeli ob koncu bogate kariere:

Poslovil se je na ekipni tekmi, na kateri so s sotekmovalci zaradi diskvalifikacije Lukaša Hlave ostali brez možnosti za uvrstitev med osem najboljših reprezentanc in preboj v finalno serijo. Mnogi so upali, da ga bodo zadnjič videli na nedeljski posamični tekmi, a je bil s 64. mestom v kvalifikacijah preskromen.

Razcvetel se je pod taktirko Bajca

Kljub takšnemu razpletu je bil zadovoljen, da se je letošnji svetovni pokal začel teden dni prej. Še bolj, da so organizacijo, ki je zaradi ne najboljše priprave skakalnice sicer vse bolj na udaru kritikov, zaupali prav Visli, kjer se počuti kot doma: "Še dobro, da je začetek sezone tu in zdaj, sicer me na skakalnici ne bi več videli." Že v ponedeljek naj bi ga namreč čakala prva parlamentarna seja.

V dobrih dveh desetletjih je zbral šest zmag, premierno je na vrh zmagovalnega odra stopil 23. januarja leta 2005 v Nemčiji, ko ga je kot trener vodil slovenski strateg Vasja Bajc. Čehi so se tistega dne veselili prve zmage po 11 letih in uspehu Jaroslava Sakale.

Spomin na prvo zmago v svetovnem pokalu, ko je skakal pod vodstvom Vasje Bajca (23. 1. 2005):

 "Kot enega največjih uspehov kariere štejem prvo zmago v svetovnem pokalu v Titisee-Neustadtu. To je moja najljubša naprava v koledarju," je spomine na dobro desetletje nazaj prevrtel Janda, odet v klobuk in posebno majico, na kateri so ovekovečeni vsi koščki njegovega skakalnega mozaika.

V sezoni 2005/06 je v skupnem seštevku pokoril vso konkurenco. Takrat je zmagal tudi na novoletni turneji. V sezoni 2005/06 je v skupnem seštevku pokoril vso konkurenco. Takrat je zmagal tudi na novoletni turneji. Foto: Reuters

Ta ob šestih zmagah (vse je dosegel v sezonah 2004/05 in 2005/06) in 20 stopničkah v svetovnem pokalu obsega tudi zmago na novoletni turneji in skupno zmago v sezoni 2005/06. Čeh se lahko pohvali še z dvema kolajnama s svetovnega prvenstva iz leta 2005 v Oberstdorfu. Na majhni skakalnici se je okitil z ekipnim srebrom, na veliki pa je bil na posamični tekmi bronast.

Prizadeval si bo za pomoč športu

Tako kot je bil 21 let v popolnosti predan skokom tako se bo zdaj popolnoma predal politiki, a športa še ni povsem odpisan. Kot pravi, upa, da mu bo kot politik lahko pomagal.

 

A post shared by Rosťa Recman (@rrecman_photo) on

"Mnogi menijo, da je politika zame nekaj novega, a v njej sem že devet let. Zdaj stopam na višjo raven in združevanje s skakalno kariero bi bilo nemogoče. Menim, da je politika zahtevnejša od skakanja, a verjamem, da sem dovolj močan, da bom nalogo dobro opravil, da ji bom kos. V politiko bom vpleten stoodstotno, kot sem bil vedno v skokih. Čeprav je za menoj moja zadnja skakalna tekma, nisem še povsem opustil misli na šport. Kot politik bom naredil vse, da mu pomagam," je obkrožen s sedmo silo še dejal pred popolnim skokom v drugo kariero.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 104
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin