SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igrajo se do štirinajstega leta

2

termometer

Zanimivo, s tekom na smučeh se pri najmlajših tekmovalcih v Sloveniji ukvarja več deklet kot fantov. Verjetno sta za to najbolj zaslužni Vesna Fabjan in Petra Majdič.

Tek na smučeh ne vzbuja prav veliko zanimanja pri otrocih. V šolah so ta šport večkrat predstavili, vendar do zdaj še ni bilo večjega odziva. Kot pri preostalih športih so tudi za razvoj teka na smučeh pomembni rezultati slovenskih tekmovalcev. Le tako imajo otroci lahko svojega športnega idola. Po podatkih Smučarske zveze Slovenije se število mlajših tekmovalcev giblje okoli 150. Zaradi uspehov Vesne Fabjan in Petre Majdič se pri nas s tekom na smučeh ukvarja več deklet kot fantov. Nazadnje je za odmeven rezultat poskrbela Vesna Fabjan, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila bronasto medaljo, pred tem pa je vrhunske uspehe nizala zdaj že športno upokojena Petra Majdič.

"Lahko povem, da naš šport ni ravno najbolj atraktiven med mladimi, tako da se prav veliko otrok ne ukvarja s tekom na smučeh. V zadnjem času med šolskimi počitnicami izvajamo tečaje, kjer se lahko otroci bolje spoznajo s tem športom," nam je povedal trener tekaškega kluba Bled Matija Rimahazi, ki veliko časa posveti najmlajšim tekmovalcem. "Pri nas se vse skupaj začne z igro, pravzaprav ta igra traja do štirinajstega leta. Želimo, da otroci čim manj razmišljajo o treningu. Sploh takrat, ko želimo narediti kakšen trening za hitrost. Enako velja tudi pri učenju tekaške tehnike."

Rabljeno tekaško opremo je mogoče dobiti že po zelo dostopnih cenah

Pri najmlajših treningi potekajo od dvakrat do štirikrat na teden. Skoraj vsak konec tedna so tekme, ki potekajo od konca decembra do konca marca. Tek na smučeh je šport, ki zahteva veliko koordinacije, saj se pri njem uporablja praktično celo telo. "Prav zaradi tega je na začetku veliko poudarka na tehniki. Vedeti je treba, da se otroci dosti lažje naučijo gibov. In če jih v mladih letih naučimo dobre tehnike, bodo to tudi pozneje s pridom uporabljali in lažje napredovali," je povedal slovenski trener, ki priznava, da tek na smučeh velja za garaški šport.

Cena mesečne vadnine se giblje med 30 in 50 evri. Cena vključuje prevoze na trening, prijave na tekmovanja in pripravo smuči. Za prve treninge si otroci lahko izposodijo opremo, pozneje pa morajo za to poskrbeti straši. Rabljeno tekaško opremo je mogoče dobiti že po zelo dostopnih cenah.

Otroke učijo delovnih navad

Treningi pa niso organizirani le v zimskem času, ampak tudi poleti. Takrat v treninge vključijo veliko drugih športov, kot so kolesarjenje, pohodništvo, rolanje … Treningi so skratka zelo razgibani. In katere so po mnenju našega sogovornika prednosti tega športa? "Šport poteka na prostem in je zelo raznolik. S tekom na smučeh se razvijajo skoraj vse gibalne sposobnosti. Otroke učimo delovnih navad, želimo pa tudi, da znajo sprejemati zmage in poraze."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin