Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
20.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

poškodba smučarski skoki Severin Freund Kenneth Gangnes

Torek, 21. 11. 2017, 20.53

6 let, 5 mesecev

ni še čas, da bi postavila smuči v kot

Freund in Gangnes ne mečeta puške v koruzo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Kenneth Gangnes | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Vem, da je mnogo skakalcev, ki so se znašli v podobnem položaju, končalo kariero, a smučarski skoki so moja velika strast. Naredil bom vse, da se vrnem," pravi poškodovani Kenneth Gangnes. Nemec Severin Freund, ki je podobno kot Norvežan že končal olimpijsko sezono, je prav tako odločen, da se vrne v tekmovalni ritem. Iz ruskega in japonskega tabora prihajajo spodbudne novice, da bosta Denis Kornilov in Daiki Ito, ki sta padla v Visli, kmalu nared za nove skoke.

Skakalna karavana je julija oziroma oktobra ostala brez dveh mož, ki sta v preteklosti že krojila skakalni vrh in bi tudi v olimpijski sezoni lahko mešala štrene.

Prvi se je poškodoval zmagovalec sezone 2014/15 Severin Freund. Nemec se je ravno vračal po poškodbi vezi, ko si je julija v Oberstdorfu še drugič v zgolj pol leta strgal križne kolenske vezi. Mnogi so namigovali, da se je na treninge (to je bil šele drugi po okrevanju) vrnil prezgodaj, tudi sam tega ni zanikal.

Lahko bi počakal dlje …

"Zagotovo bi s treningi lahko počakal dlje, morda je bilo res prehitro in koleno še ni bilo stabilno, a počutil sem se dobro. In še olimpijska sezona je bila pred nami, s pripravami na katero pa nihče ne čaka do oktobra," je priznal 29-letnik, ki po poškodbi v Pjongčangu ne bo branil ekipne olimpijske zlate kolajne.

Čaka ga namreč še več mesecev okrevanja, a kljub izgubljeni sezoni, v kateri je pogledoval proti olimpijskim kovinskim snežinkam in svetovnemu prvenstvu v poletih, ne bo vrgel puške v koruzo. "Zavedam se svojega potenciala, vem, da ga je kar nekaj. Verjamem, da se fizično spet lahko pripravim tako dobro, da bom lahko tekmoval na najvišji ravni," je 29-letnik pred dnevi dejal za nemško televizijo ARD.

Kornilov in Ito brez resnih poškodb

Na uvodni postaji svetovnega pokala so bili organizatorji tekme v Visli deležni številnih kritih, predvsem na račun ne najboljše priprave skakalnice. Mnogi so imeli po pristanku težave, med tistimi, ki so končali v snegu, je bil v finalni seriji ekipne tekme tudi Denis Kornilov. Rus, ki ga je na nedeljski tekmi zamenjal Robert Kranjec, se ni huje poškodoval. Kljub prvemu strahu, da si je zlomil nos, so mu po pisanju poljskih medijev v bolnišnici oskrbeli le nosni septum in bo kmalu spet v tekmovalnem pogonu.

Malce dlje naj bi bil odsoten Daiki Ito, ki je padel na nedeljski posamični tekmi. Japonec je zaradi bolečin v rami odpotoval v domovino, kjer naj bi ostal dva tedna. Izpustil bo tekme v Ruki in Nižnem Tagilu, vrnil naj bi se v Titisee-Neustadtu (9. in 10. december).

Tako velika strast, da še ni prišel njegov čas

Da še ni čas za umik iz belega cirkusa, je prepričan tudi leto mlajši Kenneth Gangnes. Norvežan se je konec tedna, ko so njegovi kolegi v Visli slavili na ekipni tekmi, pripravljal na četrto operacijo križnih kolenskih vezi v zadnjih sedmih letih. Drugo v dobrem letu. Za Gangnesa, ki se je ravno vračal po dolgotrajnem okrevanju, je bil usoden trening tik pred novo sezono.

Kenneth Gangnes je odločen, da še ni rekel zadnje skakalne besede. Če mu vrnitev ne bo uspela, pa želi pomagati uresničevati sanje svojim kolegom. | Foto: Vid Ponikvar Kenneth Gangnes je odločen, da še ni rekel zadnje skakalne besede. Če mu vrnitev ne bo uspela, pa želi pomagati uresničevati sanje svojim kolegom. Foto: Vid Ponikvar

Zaradi vnovičnih resnih težav s kolenom so se pojavila ugibanja o tem, ali bo 28-letnik končal kariero. Takoj po poškodbi sicer ni želel resneje razmišljati o tako črnem scenariju, po prespanih nočeh pa je odločen, da se vrne. Pa čeprav so sanje o olimpijskih podvigih v Južni Koreji splavale po vodi in čeprav je pred njim dolgo, okoli devetmesečno okrevanje.

"Še vedno bom imel obe nogi in prepričan sem, da bosta, ko se pozdravim, delovali kot prej. Zdravniki pravijo, da bodo koleno oskrbeli na najboljši mogoči način. Pripravljam se na to, da se bom vrnil. Vem, da je mnogo skakalcev, ki so se znašli v podobnem položaju, končalo kariero, a smučarski skoki so moja velika strast. Obljubljam, da bom poskušal še z eno vrnitvijo," je Viking razmišljal v pogovoru za norveški spletni portal VG.

Če ne bo šlo …

Če Norvežanu vrnitev ne bi uspela, bo sanje pomagal uresničevati rojakom. | Foto: Sportida Če Norvežanu vrnitev ne bi uspela, bo sanje pomagal uresničevati rojakom. Foto: Sportida

Ob tem je sicer dal vedeti, da ima v primeru črnega scenarija, da se v skoke morda ne vrne več kot skakalec, na norveški smučarski zvezi zagotovljeno delovno mesto. "Naredil bom vse, da mi vrnitev uspe. Če mi ne bo, pa bom naredil vse, da reprezentančnim kolegom pomagam uresničiti njihove sanje."

Ti bodo že konec tedna spet v pogonu v Ruki na Finskem, kjer se bo s petkovimi kvalifikacijami nadaljeval svetovni pokal. Eden od vrhuncev bodo olimpijske igre, za katere je glavni trener Norvežanov Alexander Stöckl postavil visok cilj – naslov ekipnih olimpijskih prvakov, od katerega po Gangnesovi poškodbi ni odstopil: "Za nas je Kennethova odsotnost velik udarec, a cilja ne bomo spreminjali. Težko bo, a trdo bomo delali, da ga dosežemo."

Program v Ruki

Petek, 24. november
16.00 – treninga
18.00 – kvalifikacije

Sobota, 25. november
14.45 – poskusna serija
16.15 – ekipna tekma

Nedelja, 26. november
14.00 – poskusna serija
15.00 – posamična tekma

Ne spreglejte