Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 12. 2021,
18.16

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Engelberg smučarski skoki

Nedelja, 19. 12. 2021, 18.16

2 leti, 4 mesece

Engelberg, smučarski skoki (moški)

Sanjska nedelja za Japonca, Lanišek rešil slovensko čast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil po prvi seriji 10., v finalu pa je svojo uvrstitev izboljšal za tri mesta. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je bil po prvi seriji 10., v finalu pa je svojo uvrstitev izboljšal za tri mesta.

Foto: Guliverimage

Japonec Rjoju Kobajaši je po zaslugi izjemne predstave v finalu zmagal na nedeljski tekmi v Engelbergu in v skupnem seštevku za  svetovni pokal znižal zaostanek za vodilnim Nemcem Karlom Geigerjem, ki se je po sobotni zmagi tokrat zadovoljil z drugim mestom. Točke je osvojilo pet Slovencev, s 7. mestom se je najbolj izkazal Anže Lanišek. Cene Prevc je bil 13., Timi Zajc 18., Peter Prevc 29., Lovro Kos pa 30.

Timi Zajc
Sportal Zajcu se je smejalo v Švici, Laniška razveselil preobrat

Nedeljska tekma v Engelbergu, rezultati:

V soboto je bil v Švici najboljši Karl Geiger, dan pozneje pa se je zmage za svetovni pokal razveselil Rjoju Kobajaši. To je bila že 22. zmaga Japonca v karieri, v kateri je lahko najbolj ponosen na veliki kristalni globus (2018/19). Kobajaši se je tako maščeval Nemcu za sobotni poraz. Takrat je bil boljši Geiger, zdaj je bil vrstni red na dveh najvišjih mestih obraten. Na zmagovalni oder se je za razliko od sobote, ko je tretje mesto osvojil Slovenec Timi Zajc, povzpel še Norvežan Marius Lindvik.

Na zmagovalni oder so se povzpeli Japonec, Nemec in Norvežan. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zmagovalni oder so se povzpeli Japonec, Nemec in Norvežan. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Domačin Killian Peier, ki je vodil po prvi seriji, a imel pred Kobajašijem je dve desetinki točke prednosti, je na koncu zasedel nehvaležno četrto mesto.

Anže Lanišek pridobil tri, Cene Prevc sedem, Timi Zajc 12 mest!

Cene Prevc je bil zadovoljen zlasti s svojim drugim skokom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cene Prevc je bil zadovoljen zlasti s svojim drugim skokom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Izmed petih slovenskih skakalcev, ki so osvojili točke, se je najbolj izkazal Anže Lanišek. S svojimi nastopi je bil zadovoljen že v soboto, ko je opazil določen premik v sproščenosti. Danes je po prvi seriji zasedal 10. mesto, nato pa pridobil tri mesta, s tem pa v skupnem seštevku svetovnega pokala obdržal visoko četrto mesto.

"To je bila spet dobra tekma zame. Pokazal sem, da znam skočiti tudi v težkih razmerah. Tekma je bila kar kaotična. Veter je odigral veliko vlogo. To se je hitro videlo, razpon je bil kar precej velik. Z moje strani so bili skoki dobri, tako da grem lahko zadovoljen naprej," je dejal sedmouvrščeni Lanišek.

V skupnem seštevku se je sicer zmagovalec Kobajaši nekoliko približal Geigerju. Po novem za njim zaostaja manj kot 100 točk (98).

Cene Prevc: En skok sem naredil, enega ne

Drugi Slovenec, ki se je prebil med najboljših 15, je bil Cene Prevc. V finalu je pridobil kar sedem mest in zadnjo tekmo pred krajšim premorom, po katerem sledi vrhunec, 70. novoletna turneja, končal na 13. mestu. "Tekma je bila kar živahna, malo smo se tudi načakali. En skok sem naredil, enega ne, tako da se s tem sploh ne bi ubadal. Vem, da lahko kaj popravimo. S tem gremo zdaj naprej na treninge," je poudaril najbolje uvrščeni izmed treh bratov Prevc, ki so nastopili na današnji tekmi.

Timi Zajc je v finalu pridobil kar 12 mest in na koncu zaostal za 16 tekmeci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je v finalu pridobil kar 12 mest in na koncu zaostal za 16 tekmeci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V finalu se je izkazal tudi Timi Zajc. Po prvi seriji ni mogel biti zadovoljen z razpletom, bil je na 29. mestu, nato pa je v nadaljevanju pridobil kar 12 mest. Na rep dobitnikov točk sta se vpisala še Peter Prevc (29.) in Lovro Kos (30.), ki se mu je ponesrečil drugi skok. 

Vodan: Včasih imaš z razmerami srečo, včasih žal ne

Domen Prevc je bil edini slovenski skakalec, ki v nedeljo ni prišel do točk. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc je bil edini slovenski skakalec, ki v nedeljo ni prišel do točk. Foto: Grega Valančič/Sportida Pomočnik glavnega trenerja Gašper Vodan, ki je v Švici nadomeščal odsotnega Roberta Hrgoto, je po nedeljski tekmi izpostavil: "Današnje okoliščine - veter in skoki so zadoščali za mesta, ki smo jih dosegli. Težka tekma, vetrovna, a tako je. Včasih imaš z razmerami srečo, včasih žal ne. Zdaj gremo domov na trening in se pripraviti na novoletno turnejo,"

Edini Slovenec, ki je bil prekratek za finale, je bil Domen Prevc (95,8). Tekmo na skakalnici, na kateri se je pred petimi leti veselil zmage za svetovni pokal, je končal na 47. mestu.

Slovenske skakalce v sredo v Planici čaka državno prvenstvo.

Svetovni pokal, skupno (9):

 1. Karl Geiger (Nem)                   594 točk
 2. Ryoyu Kobayashi (Jap)               496
 3. Halvor Egner Granerud (Nor)         361
 4. Anže Lanišek (Slo)                  359
 5. Stefan Kraft (Avt)                  358
 6. Marius Lindvik (Nor)                337
 7. Markus Eisenbichler (Nem)           291
 8. Killian Peier (Švi)                 290
 9. Cene Prevc (Slo)                    262
10. Jan Hörl (Avt)                      240
...
13. Timi Zajc (Slo)                     191
26. Peter Prevc (Slo)                    88
29. Lovro Kos (Slo)                      78

...
 

Japonec blestel že v kvalifikacijah

Kako so se razpletle kvalifikacije? Potekale so v zelo vetrovnih razmerah, najboljši pa je bil Japonec Rjoju Kobajaši (149,3 točke). Že četrtič zapored je bil najboljši v kvalifikacijah na tekmah za svetovni pokal. Izmed Slovencev je bil najboljši Timi Zajc. Zasedel je 9. mesto (126,0), Anže Lanišek (123,5) je bil 11., Cene Prevc (118,3) 21., potem ko je skočil 121,5 metra, Peter Prevc (111,0) 29., Lovro Kos (106,9) 33., med najboljših 50 pa se je za razliko od petka prebil tudi Domen Prevc (101,4), ki je bil s 113,5 m dolgim skokom na koncu 44.

To je zadnje dejanje svetovnega pokala pred novoletno turnejo, ki se bo 29. decembra začela v Oberstdorfu.

Preberite še:

ženski skoki Ljubno 2020
Sportal Rekordno število skakalk v boj za zlato sovo
Ne spreglejte