Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
18.01

Osveženo pred

1 ura, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Natisni članek

smučarski skoki Daniel Andre Tande

Sreda, 11. 9. 2024, 18.01

1 ura, 31 minut

Daniel Andre Tande je končal kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Daniel Andre Tande | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande je na današnji novinarski konferenci napovedal konec športne kariere.

Norvežan je svojo odločitev komentiral v pogovoru za televizijo NRK. Ob tem je zagotovil, da razlog za konec kariere ni pomanjkanje mesta v reprezentanci za novo sezono. "Prepričan sem, da bi se odločil enako, tudi če bi bil del reprezentance. To nima nobene zveze s finančnimi težavami. Če bi želel, bi naredil vse, da bi bil pripravljen na tekmovanje," pravi Tande. 

"Načrtovanje prihodnosti po koncu kariere mi je bilo kot najstniku največja nočna mora, zdaj pa je nekaj, česar se veselim," je priznal zdaj že nekdanji norveški reprezentant, ki je dodal, da je imel v zadnjem času nekaj težav predvsem na velikih skakalnicah. 30-letnik je priznal, da je bil strah pri skakanju prisoten že na srednji skakalnici v Lillehammerju. "To je nekakšen odziv, ki sem ga doživel v svojem telesu. Vsakič, ko sem se približeval veliki skakalnici, je bilo moje telo, kot da zmrzuje. Vedel sem, kako se lahko konča, in naslednjo sezono bi težko tekmoval na velikih skakalnicah," je priznal Tande.

Smučarski skakalec iz Narvika je v svetovnem pokalu debitiral 11. januarja 2014 v Bad Mitterndorfu. 27-krat je stal na stopničkah svetovnega pokala, od tega osemkrat na najvišji stopnički. Prvič je v svetovnem pokalu zmagal 22. novembra 2015 v Klingenthalu. Norvežan je sezono svetovnega pokala trikrat končal na stopničkah – v sezonah 2016/17 in 2017/18 je zasedel 3. mesto.

Njegovo kariero pa je močno zaznamoval 25. marec 2021, ko je grdo padel na letalnici v Planici. Norvežan je med letom izgubil nadzor nad smučmi, nato pa grdo padel na doskočišču. Posledica incidenta sta bila zlomljena ključnica in predrta pljuča. Norvežan je bil več dni v medicinski komi. Na skakalnice se je vrnil 18. septembra 2021 med celinskim pokalom v Oslu. Zadnjič je nastopil 8. marca 2024 na Holmenkollbakkenu v Oslu in zasedel 29. mesto, v pretekli sezoni je zbral 90 točk, od tega je izpustil večino tekem v drugi polovici zime. V sezoni 2024/25 naj bi bil sicer član norveške B-ekipe.

Kariero je pred kratkim končal tudi Poljak Klemens Muranka.

Preberite še:

Nika Prevc
Sportal Janus in Tepeš izbrala, okrnjeno na Poljskem
Stefan Rainer
Sportal Avstrijci prevladovali tudi na drugi tekmi v Kranju, Gorazd Završnik deseti
Julijan Smid
Sportal Avstrijska prevlada v Kranju, Žiga Jančar med deseterico
Ne spreglejte