Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
17. 9. 2015,
13.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

alpsko smučanje Čile potres zimska rekreacija

Četrtek, 17. 9. 2015, 13.48

5 let, 5 mesecev

Čilski potres predramil tudi slovenske smukače

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

"Tresla se je gora, a smo nato vseeno mirno spali. Verjetno zaradi utrujenosti po napornem delu," iz potresnega Čila sporoča trener slovenskih smukačev Peter Pen.

Potem ko je v sredo zvečer osrednji Čile stresel močan potres z magnitudi 8,3, sledili pa so mu še mnogi potresni sunki, so lokalne oblasti zaradi nastale škode in strahu pred cunamijem evakuirale približno milijon prebivalstva. Agencije poročajo o vsaj petih smrtnih žrtvah in precejšnji gmotni škodi, predvsem v regiji Coquimbo, kjer je bilo žarišče potresa.

Slovenski smučarji: Z nami je vse v redu!

"Z nami je vse v redu," je v imenu slovenske smučarske reprezentance, ki že vse od 21. avgusta trenira v čilskem smučarskem središču La Parva, 60 kilometrov severovzhodno od Santiaga in dobrih 500 km od žarišča potresa, sporoča glavni trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen. "Tresla se je gora. No, mi smo nato vseeno lahko v miru pojedli večerjo in hitro zaspali. Verjetno tudi zaradi utrujenosti. Za nami je bil namreč dolg dan z 9-urnim delovnikom na terenu, kjer sta nam nagajala še močan veter in sneženje," pravi nekdanji mariborski olimpijec, ki zdaj že drugo leto skrbi za razvoj novega rodu slovenskih smukačev.

Večerno srečanje na ulici

Vseeno pa ob tresenju južnoameriških tal v slovenskem taboru vendarle niso bili povsem brezbrižni. "Treslo se je kar nekaj minut. Zato smo se Slovenci in mnogi tuji gostje zbrali na ulici pred stavbo, v kateri bivamo. Mnogi v pižamah, nekateri zgolj oviti z brisačo okoli pasu, pa še kakšen s prenosnim računalnikom se je znašel vmes. A panike vendarle ni bilo. Bolj presenečenje in nato povod za pogovore o tem, kako nemočni smo ljudje, ko narava pokaže zobe," pripoveduje Pen, ki bo z ekipo v La Parvi vztrajal do konca tedna ter se nato vrnil v domovino. Še pred tem ga čaka kup letaliških obveznosti. V domovino bo namreč treba spraviti tudi smučarsko opremo, ki skupaj tehta kar 1,3 tone.

Boštjan Kline kot v zibelki

Manjši potresi so sicer slovenske smučarske priprave na južni polobli spremljali že v preteklih letih, a obetavni smukač Boštjan Kline poudarja, da tako močnih sunkov še niso doživeli. "Najprej se je začelo tresti okrog osme ure zvečer. Ko smo že mislili, da je vsega konec, pa so nas novi sunki predramili še sredi noči. Počutil sem se kot otrok v zibelki," se je slikovito izrazil nekdanji mladinski svetovni prvak Boštjan Kline, ki ima sicer na Čile dokaj slabe spomine. Predlani je namreč tam stanil hujšo poškodbo noge, zaradi kateri je nato ostal tudi brez olimpijskega nastopa v Sočiju. A strahu, kot pravi, ne čuti več, tako da lahko nemoteno trenira in nastopa tudi na tekmah južnoameriškega pokala.

Klemen Kosi vladar Južne Amerike

Vsega nekaj ur pred potresom, ki se je sicer čutil še v sosednji Argentini, so Slovenci nastopili na dveh alpskih kombinacijah, pri katerih sta oba superveleslalomska nastopa štela tudi kot samostojni preizkušnji. Na teh tekmah se je najbolj izkazal Klemen Kosi, ki se je v enem dnevu kar štirikrat zavihtel na stopničke za zmagovalce. Tam je po drugem mestu v smuku stal že dan pred tem, pri čemer velja dodati, da je konkurenca občutno močnejše kot pred letom dni. Lani je Kosi prepričljivo osvojil skupni seštevek južnoameriškega pokala. Letos se mu nasmiha ubranitev zmage, saj dve tekmi pred koncem turneje vodi s prednostjo več kot 100 točk pred Nemcem Josefom Ferstlom.

Ne spreglejte