Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 11.34

8 let

Bo Damjan ohranil poletno formo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V petek se v finskem Kuusamu prične nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Branilec kristalnega globusa je Poljak Adam Malysz, ki naj bi tudi v novi sezoni krojil svetovni vrh in poskušal prestižno lovoriko osvojiti že petič v karieri. Slovenci največ pričakujemo od Jerneja Damjana, ki nas je v poletni sezoni navduševal z izjemnimi skoki.

Največ pričakujemo od Damjana

Na prvi tekmi v finskem Kuusamu bo nastopilo tudi pet Slovencev. Poleg Jerneja Damjana, Primoža Pikla in Roberta Kranjca, ki so imeli že zagotovljen nastop na uvodnih preizkušnjah, sta si dodatni mesti priborila še mladi, 17-letni Matic Kramaršič, in najboljši slovenski skakalec vseh časov, legendarni Primož Peterka.

Slovenci si največ obetamo od Jerneja Damjana, saj ima ta za seboj izjemno poletno sezono, v kateri se je uvrstil kar na peto mesto skupne razvrstitve poletne velike nagrade. Ambiciozni Damjan je zaradi slabih izkušenj iz preteklosti, ko dobre forme iz poletne sezone ni uspel prenesti v zimsko, v napovedih previden. Kljub temu se je Jernej vsekakor sposoben uvrščati med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu. Drugi najboljši Slovenec je v tem trenutku Primož Pikl, za katerega uvrstitev med najboljšo trideseterico ne bi smela biti prevelik problem, preostali pa bodo, vsaj na začetku svetovnega pokala, zadovoljni z vsako točko, ki jo bodo uspeli spraviti pod streho.

Malysz zopet prvi favorit

Z izvrstno drugo polovico sezone 2006/2007, v kateri je med drugi postal tudi svetovni prvak v japonskem Saporu, je Adam Malysz že četrtič v karieri dvignil pokal za zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Tudi v prihajajoči sezoni strokovnjaki Poljaka uvrščajo med glavne favorite za osvojitev najbolj cenjene lovorike v smučarskih skokih. Če mu bo uspelo ponoviti uspeh, bo postal prvi smučar skakalec v zgodovini, ki je kar petkrat zmagal v skupni razvrstitvi. Glavni konkurenti "Batmana iz Wisle" so vsi tisti, ki so mu mešali štrene že v minuli sezoni.

Norvežan Anders Jacobsen se je prvič predstavil v svetovnem pokalu in takoj zablestel. Osvojil je novoletno turnejo in dolgo časa vodil v svetovnem pokalu, na koncu pa mu je prav v "naši" Planici načrte pokvaril Poljak, ki je dobil vse tri tekme v poletih v dolini pod Poncami in prehitel Norvežana v skupni razvrstitvi. Podobno kot Jacobsen se je že prvo leto med najboljšimi uveljavil Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Ta je z rojakom Thomasom Morgensternom tvoril udarni dvojec, ki je našim severnim sosedom priboril zlato medaljo v ekipni preizkušnji svetovnega prvenstva v Saporu. Skupaj s svetovnim prvakom, Švicarjem Simonom Ammannom - slednji je zasedel tretje mesto v svetovnem pokalu - so to tekmovalci, ki naj bi skupaj z Malyszem tudi v prihajajoči sezoni krojili vrh svetovnega pokala.

Ne spreglejte