Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 3. 2017,
14.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Natisni članek

Anže Semenič Goran Janus Planica Planica Vikersund poleti

Četrtek, 23. 3. 2017, 14.28

6 let, 6 mesecev

Anže Semenič

Po sanjskem dnevu v Planici dal misliti Janusu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Anže Semenič | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenskemu smučarskemu skakalcu Anžetu Semeniču se je v četrtek v Planici smejalo do ušes. Na treningu je postavil osebni rekord (238 metrov), poskrbel za slovensko daljavo dneva, v kvalifikacijah pa se zlahka uvrstil na petkovo tekmo. Zaradi tega ima trener Goran Janus sladke težave pri izbiri četverice za sobotno ekipno tekmo.

Da bo to dan, na katerega se bo rad spomnil, je Anže Semenič pokazal že na uvodnem nastopu. Na prvem treningu pred kvalifikacijami je poletel 238 metrov. Tako dolgo ga ni neslo še nikoli. Osebnega rekorda se je zelo razveselil, prepričan pa je, da lahko ob ugodnih razmerah izzove tudi mejnik 240 metrov, še kako spoštovan v krogu smučarskih skakalcev.

"Malenkost sem imel še rezerve. Tudi zaradi tega, ker sem bil malce presenečen, da sem šel tako dolgo. Zmorem še več. Je pa to zagotovo najlepši dan, odkar nastopam v Planici," je zatrdil 23-letni skakalec NSK Tržič FMG.

Rekordno poletel pred očmi družinskih članov

Član tržiškega kluba se je na posamični tekmi za svetovni pokal med najboljših deset uvrstil leta 2015. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Član tržiškega kluba se je na posamični tekmi za svetovni pokal med najboljših deset uvrstil leta 2015. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako vesel je bil, priča podatek, da je bil to zanj najlepši dan, čeprav je v dolini pod Poncami že stal na stopničkah za zmagovalce. Leta 2015 je bil najboljši na ekipni tekmi za svetovni pokal, lani pa drugi. Leta 2015 je na poletih v posamični konkurenci osvojil deseto mesto, kar je še danes njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Danes, ko je z osmim mestom poskrbel za najvišjo slovensko uvrstitev v kvalifikacijah, je bil še srečnejši. Vesel je bil, da so si njegov rekordni polet v živo ogledali tudi njegovi najbližji. "Starši in družina vsako leto pridejo v Planico. Tu so v četrtek in petek." Tako bodo neustrašnega Gorenjca spremljali na delu tudi na petkovi tekmi.

Bolj uživa v Planici kot pa Vikersundu

Leta 2015 je pomagal Sloveniji do zmage na ekipni tekmi v Planici. | Foto: Grega Valančič/Sportida Leta 2015 je pomagal Sloveniji do zmage na ekipni tekmi v Planici. Foto: Grega Valančič/Sportida Semenič se zaveda, da se v četrtek ni skakalo za točke. "Šteje le tekma. Jutri bo treba pokazati podobne skoke," se zaveda, da ima še nekaj manevrskega prostora za popravke. V četrtek je malenkost zamudil na odskočni mizi.

"S tem imam pogosto težave, a se jih da popraviti," se je nasmehnil. Sproščenost je bila v četrtek njegov prepoznavni znak. "V kvalifikacije (skočil je 227,5 metra, kar je zadoščalo za osmo mesto, op. p.) sem šel sproščeno in užival. Nisem bil toliko prestrašen, ker smo prišli neposredno iz Vikersunda."

Na Norveškem, kjer je Stefan Kraft prejšnji teden postavil nov svetovni rekord (253,5 metrov), ni toliko užival. ''V Planici je veliko lepša skakalnica, na kateri bolj uživam. Je tudi hitrejša. Ko se odrineš, si višje kot v Vikersundu. Zaradi tega mi je veliko lažje.''

Se bo svetovni rekord vrnil v Planico?

Ali se skakalci v slovenskem taboru kaj obremenjujejo z mislijo, da bi se svetovni rekord iz Vikersunda vrnil v Planico? "Mislim, da ne. Bilo bi lepo, če bi bil dosežen tukaj. Potem bi bil vendarle v Sloveniji, a se ga ne da kar tako izsiliti," je odvrnil Semenič in dodal, da se s svetovnim rekordom verjetno bolj obremenjujemo novinarji kot pa skakalci.

V petek bo videl, kam spada

Z dobrimi nastopi v četrtek je izzval rojake v reprezentanci in vložil resno kandidaturo za nastop na ekipni tekmi. Če bi se mu posrečilo, bi bil član elitne slovenske četverice v Planici že tretje leto zapored.

Bo tudi v petek poskrbel za slovensko daljavo dneva? 238 metrov je v četrtek poletel le še Jurij Tepeš. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bo tudi v petek poskrbel za slovensko daljavo dneva? 238 metrov je v četrtek poletel le še Jurij Tepeš. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Danes smo drug drugemu pokazali karte. Konkurenca je močna. Po petkovi tekmi se bo videlo, kateri štirje so najboljši. Osredotočen bom na svoje skoke, potem pa bom videl, kam spadam," si želi, da bi mu v petek uspel dober rezultat, s katerim bi ohranil možnosti, da ga trener Goran Janus uvrsti v sobotno ekipo.

Petkova tekma v Planici se bo začela ob 15. uri, udeležence pa uro pred tem čaka še poskusna serija.

Ne spreglejte