Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
16.47

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič tek na smučeh

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 16.47

6 let, 3 mesece

Anamarija se še išče #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Anamarija Lampič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Mlada Anamarija Lampič je trenutno svetel žarek v slovenski reprezentanci v teku na smučeh, saj je na tekmah tour de ski dokazala, da lahko meša štrene najboljšim. Anamarija se je predčasno vrnila s turneje in se trenutno v Planici pripravlja na nove tekme. V našem pogovoru nam je zaupala, da se še vedno išče.

Anamarija Lampič je lani nekoliko bolj opozorila nase, potem ko je na tekmi svetovnega pokala v Pjongčangu na olimpijski progi zmagala. Čeprav je še zelo mlada, se je od nje letos veliko pričakovalo, a sprva ni šlo po načrtih. Ravno nasprotno, njeni rezultati so bili daleč pod pričakovanji.

Je tip človeka, ki potrebuje več časa. | Foto: Vid Ponikvar Je tip človeka, ki potrebuje več časa. Foto: Vid Ponikvar Potrebuje več časa

"Tako kot lani tudi letos na začetku ni šlo. Zdaj sem ugotovila, da je vzrok to, da sem tip človeka, ki potrebuje več tekem, da pride v pravi ritem. Potem mi je veliko lažje in vsa zadeva tudi bolj steče. Za prihodnje leto že imam v načrtu, da bom začela prej tekmovati, tako da se bom lahko že na začetku uvrščala med trideset najboljših tekmovalk," ugotavlja Lampičeva.

Na prvih petih tekmah svetovnega pokala se ji ni uspelo uvrstiti med prvo trideseterico. V Davosu se je uvrstila na 16. mesto, nato je spet sledila serija slabih rezultatov. 22-letna slovenska tekačica se je znova prebudila na tour de skiju v Lenzerheidu, ko je na 10-kilometrski razdalji zasedla 10. mesto.

Po 62. mestu se je zgodilo  Šele med tekmo ugotovi, ali je njen dan. | Foto: Vid Ponikvar Šele med tekmo ugotovi, ali je njen dan. Foto: Vid Ponikvar

"Zdaj gre tako, kot sem si želela. Sploh ta tour de ski je šel po načrtih. Prva tekma ni bila najboljša, preostalo je bilo nadpovprečno. To je bil res dober trening," je povedala naša sogovornica, ki je še dan pred tem v šprintu zasedla šele 62. mesto.

Kot nam je zaupala, se tisti teden ni počutila dobro, prav tako smuči niso bile pripravljene, kot so si želeli. "Na testu so se mi zdele smuči zares hitre, nato sem na štartu ugotovila razliko, in to ni bilo tisto, kar sem si želela za tekmo. Ne želim kriviti serviserjev, ker sem se tudi sama slabo počutila. Prihodnji dan se je vse poklopilo, tako da je bilo vse pozabljeno."

"Skratka, še vedno se iščem"

S tem rezultatom je visokorasla svetlolasa slovenska športnica dokazala, da slabe rezultate hitro vrže čez ramo in že gleda na naslednjo tekmo. Kot pravi, se še danes spoznava in še danes ne ve, kdaj ima pravi dan in je sposobna res dobrega rezultata. To navadno ugotovi kar med tekmo.

"Takrat se zato še toliko bolj potrudim in dam vse od sebe. Pravzaprav si zdaj zapisujem v dnevnik, kaj delam pred tekmami, ko mi uspe dober rezultat. Čeprav včasih naredim enako, ne pomaga, tako da moram še odkriti tisto stvar, ki mi bo prinašala dobre rezultate in se bom dobro počutila. Skratka, še vedno se iščem (smeh)."

Tokrat je bila res katastrofa

Tretjega januarja si je Anamarija v Oberstdorfu obetala še boljši rezultat, potem ko je v kvalifikacijah klasičnega šprinta zasedla odlično šesto mesto in napovedala visoko uvrstitev v izločilnih dvobojih. Organizatorji so pozneje zaradi premočnega vetra tekmo odpovedali. Tekačica iz Valburge še nikoli ni tekla v takšnih pogojih, pravzaprav se ji je prvič zgodilo, da je tekma odpadla.

"To se običajno dogaja pri alpskih smučarjih ali pa smučarjih skakalcih. Naš šport pa je res takšen, da skoraj ni ovir. Tokrat je bila res katastrofa. Tekmo so odpovedali zaradi varnosti, ker je bil veter tako močan, da je podiral drevesa. Naokoli je nosilo reklamne panoje. Ne bi bilo dobro, če bi kaj v koga priletelo," je razlagala Anamarija, ki ni bila najbolj navdušena nad hitro odločitvijo organizatorjev. "Morda bi lahko počakali vsaj kakšno uro, ker se mi zdi, da se je pozneje veter nekoliko umiril in bi po mojem mnenju tekmo lahko izpeljali do konca. Žal so se tako odločili. Sama sem namreč tak tip človeka, da bolj ko so ekstremne razmere, bolje se počutim."

Pri Norvežankah ostane skoraj brez besed Prevlada Norvežank ji že nekoliko najeda. | Foto: Vid Ponikvar Prevlada Norvežank ji že nekoliko najeda. Foto: Vid Ponikvar

Tudi to leto lahko na tekmah gledamo prevlado norveških tekmovalk. Že marsikatera tekmovalka dviguje obrvi ob njihovi premoči. In kako na to gleda Lampičeva? "Ne vem, kaj naj rečem. Zagotovo te to na neki način uničuje. Zdi se mi, da mi bolj čakamo, da oni naredijo napako in da nam uspe dober rezultat. Z vsemi stvarmi so toliko pred nami, da se težko primerjamo z njimi, a se moramo vseeno. Vsako tekmo skušamo imeti stik z njimi. Včasih nam to uspe, včasih ne," je povedala Anamarija, ki trenutno trenira v Planici, kjer se pripravlja na domačo tekmo svetovnega pokala in olimpijske igre.

Ne spreglejte