Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 2. 2012,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grega Žemlja Blaž Trupej Blaž Kavčič

Sreda, 15. 2. 2012, 11.57

8 let

Žemlja: Davisov pokal je posebna zgodba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska moška teniška reprezentanca bo novi mejnik v Davisovem pokalu naskakovala na jugu Afrike. Če bi ugnala JAR, bi bila od elitne svetovne skupine oddaljena le še korak.

Največ izkušenj z južnoafriškimi teniškimi predstavniki ima Grega Žemlja. Na treningu je že sodeloval z najboljšim igralcem Kevinom Andersonom (37. na svetu), na turnirjih serije Challenger pa se je dvakrat pomeril z drugim najvišje uvrščenim Južnoafričanom Rikom de Voestom (125.). Resda je obakrat izgubil, kar pa 25-letni Gorenjec ne smatra za slabo izhodišče pred aprilskim gostovanjem, na katerem se bo slovenski moški tenis spogledoval z največjim dosežkom v zgodovini državne samostojnosti. ''Davisov pokal je posebna zgodba. Na tem dvoboju bo vse skupaj drugače kot pa na turnirju challenger. Bo pa težka okoliščina nadmorska višina, saj bomo verjetno igrali na 1.700 metrih. Takšni pogoji nam ne ustrezajo najbolj, a bomo skušali iztržiti čim več,'' razmišlja slovenski rekorder po številu zmag v Davisovem pokalu (28). Prizorišče dvoboja med JAR in Slovenijo še ni znano. Po zagotovilih slovenskega kapetana naj bi ga Južnoafričani sporočili v roku treh tednov. ''Podlaga bo zagotovo trda ('hard court' (op. p.), ne vemo pa še, ali bomo igrali kje na visoki višini (Johannesburg) ali pa kje ob morju,'' je pojasnil Blaž Trupej, ki je konec minulega tedna dočakal okroglo deseto zmago v Davisovem pokalu v vlogi kapetana. Verjame, da bi lahko njegove izbrance na jugu Afrike nagradil ugoden razplet. Lani so Južnoafričani doma pokleknili tudi proti Hrvaški. Bi lahko Trupej poiskal nasvet pri sosedih? ''O tem bom razmišljam šele takrat, ko bo znano prizorišče,'' noče kapetan prehitevati dogodkov.

Če bi Anderson staknil poškodbo ...

Kje pa tiči recept oziroma prednost, ki bi lahko dvoboj prevesila v slovensko korist? ''Če bi igrali doma, bi imeli še večje možnosti za zmago, vseeno pa se lahko zoperstavimo JAR. Če bi se kaj zgodilo njihovemu prvemu igralcu Andersonu, nimajo v ozadju tako kakovostne ekipe, mi pa lahko kljub enemu poškodovanemu igralcu še vedno sestavimo dobro ekipo. V tem primeru bi bili favoriti,'' meni Blaž Kavčič, od ponedeljka dalje spet najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni jakostni lestvici. Z ''bombarderjem'' Andersonom se je že pomeril. Leta 2010 ga je nadigral na odprtem prvenstvu Avstralije, kar bi lahko predstavljalo dober obet. ''Takrat sem res odigral vrhunsko, a je Anderson od takrat zelo napredoval. Zdaj je blizu 30. mesta in spada v svetovno elito,'' opozarja Ljubljančan, ki si srčno želi, da bi slovenska odprava pripotovala na jug Afrike kar nekaj dni pred začetkom dvoboja, saj bi se lahko tako privadila na razmere, ki jih terja visoka nadmorska višina.

Slovenska teniška moška reprezentanca je imela priložnost, da bi se uvrstila v odločilni krog za preboj v elitno svetovno skupino že lani, a na gostovanju v Italiji ni osvojila niti točke. ''Letos bo vseeno malce lažje. Prvi igralec JAR je malce boljši od najboljšega Italijana lani. Našo priložnost pa vidim v drugem igralcu. Tako sam kot Blaž (Kavčič, op. p.) ga lahko premagava, realne možnosti za točko imamo tudi v dvojicah,'' je Žemlja ponudil idealno pot do treh točk, ki bi Sloveniji zagotovile napredovanje. Slovenska moška reprezentanca v začetku aprila nima kaj izgubiti, saj si je obstanek v prvi evroafriški druščini že zagotovila. Če pa bi ''padla'' JAR, bi bil storjen zgodovinski dosežek. Ki sodeč po razmišljanju slovenskih najboljših igralcev niti ni tako nemogoče narave …

Ne spreglejte