Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2023,
12.15

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

Natisni članek

Leylah Fernandez Elena Ribakina Venus Williams Jessica Pegula Arina Sabalenka Naomi Osaka Emma Raducanu Coco Gauff Iga Swiatek

Sobota, 23. 12. 2023, 12.15

4 mesece, 1 teden

Najbolje plačane športnice

Zaslužki – saj je kar težko verjeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74
Iga Swiatek | Poljska teniška igralka Iga Swiatek je med športnicami zaslužila največ. | Foto Guliverimage

Poljska teniška igralka Iga Swiatek je med športnicami zaslužila največ.

Foto: Guliverimage

Že nekaj časa je jasno, da je tenis eden najdonosnejših športov. To je videti na lestvici najbolje plačanih športnic, ki jo je nazadnje objavil Forbes. Od desetih najbolje plačanih športnic je kar devet teniških igralk.

V najnovejši izdaji lestvice najbolje plačanih športnic, ki jo je objavil Forbes, so vodilna mesta zasedla teniške igralke. Med prvo deseterico se jih je znašlo kar devet, med njimi so tudi igralke, ki letos niso igrale nič ali skoraj nič.

Iga Swiatek, trenutno najboljša teniška igralka, je na vrhu lestvice v letu 2023. Pred le nekaj tedni je lestvica, ki jo je sestavil Sportico, na prvo mesto najbolje plačanih športnic leta 2023 postavila Coco Gauff, vendar pa Swiatkova prevladuje na lestvici Forbes, kjer je mlada Američanka uvrščena na tretje mesto, Emma Raducanu je na četrtem mestu, Naomi Osaka na petem.

Iga Swiatek je letos zmagala na šestih turnirjih. | Foto: Guliverimage Iga Swiatek je letos zmagala na šestih turnirjih. Foto: Guliverimage

Poljakinja je s sponzorji zaslužila 21,6 milijona evrov

Swiatkova je letos uspešno branila zmago na Rolandu Garrosu, prav tako je brez poraza osvojila finalni turnir WTA. Tam je tudi zaslužila največ, saj je dobila ček v vrednosti okrog 2,7 milijona evrov. Šele 22-letna igralka in tudi dobra prijateljica naše Kaje Juvan je v zadnji sezoni skupno zaslužila kar 21,6 milijona evrov. Od tega je 8,9 milijona zaslužila od nagrad na turnirjih, 12,6 milijona pa na račun svojih sponzorjev.

Drugo mesto zaseda smučarka prostega sloga Eileen Gu, ki je letos na svoj račun prejela okrog 20 milijonov evrov.

Coco Gauff je letos zmagala na OP ZDA, svojem prvem turnirju za grand slam. | Foto: Reuters Coco Gauff je letos zmagala na OP ZDA, svojem prvem turnirju za grand slam. Foto: Reuters Devetnajstletnica se je zavihtela na tretje mesto

Po oceni Forbesa je Coco Gauff zaslužila 19,6 milijona evrov. Od tega približno 6,3 milijona evrov od turnirskih nagrad na turnirjih, 13,3 milijona so ji namenili sponzorji. Šele 19-letna Američanka je letos osvojila svoj prvi turnir za grand slam, ko je septembra zmagala na OP ZDA. Prav tako je leto na lestvici WTA zaključila na do zdaj najvišjem, tretjem mestu.

Emma Raducanu je letos igrala le deset dvobojev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Emma Raducanu je letos igrala le deset dvobojev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ena je igrala zelo malo, druga praktično nič

Precej presenetljivo je, da je Emma Raducanu četrtouvrščena na prestižni lestvici. Čeprav je igrala le deset tekem. Senzacionalna zmagovalka OP ZDA iz leta 2021 je zaslužila "zgolj" 213 tisoč evrov od turnirskih nagrad, medtem ko je približno 14,2 milijona evrov pridobila iz sponzorskih pogodb. Skupaj se je nabralo okrog 13,6 milijona evrov.

Naomi Osaka si je zadnjo sezono vzela prosto, saj je julija rodila deklico Shai, vendar se je štirikratna zmagovalka turnirjev za grand slam kljub temu s 13,6 milijona evrov uvrstila na visoko peto mesto. Druga igralka sveta in aktualna zmagovalka OP ZDA Avstralije Arina Sabalenka je s 13,3 milijona evrov na šestem mestu.

Do desetega mesta ji sledijo Jessica Pegula, legendarna Venus Williams, Elena Ribakina, deseto mesto zaključuje Leylah Fernandez.

Lestvica Forbes:

1. Iga Swiatek (tenis) 21,6 milijona evrov
2. Eileen Gu (smučanje prostega sloga) 20 milijonov evrov
3. Coco Gauff (tenis) 19,6 milijona evrov
4. Emma Raducanu (tenis) 13,7 milijona evrov
5. Naomi Osaka (tenis) 13,6 milijona evrov
6. Arina Sabalenka (tenis) 13,3 milijona evrov
7. Jessica Pegula (tenis) 11,3 milijona evrov
8. Venus Williams (tenis) 11,1 milijona evrov
9. Elena Ribakina (tenis) 8,6 milijona evrov
10. Leylah Fernandez (tenis) 7,9 milijona evrov

Preberite še:

Emma Raducanu
Sportal Koga je zdaj poklicala?
Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek najboljša teniška igralka leta po izboru WTA
Emma Raducanu
Sportal Britanka izbrala prizorišče in datum vrnitve
 
Ne spreglejte