Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2022,
16.57

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

WTA Jelena Ribakina finale Wimbledon Ons Jabeur

Sobota, 9. 7. 2022, 16.57

1 leto, 9 mesecev

WIMBLEDON, WTA (FINALE)

Ribakina po preobratu slavi uspeh kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Jelena Ribakina | Jelena Ribakina je zmagovalka Wimbledona. | Foto Reuters

Jelena Ribakina je zmagovalka Wimbledona.

Foto: Reuters

V Moskvi rojena Kazahstanka Jelena Ribakina se veseli prvega naslova za grand slam v karieri. Triindvajsetletnica je po zaostanku z 0:1 v nizih priredila preobrat in premagala favorizirano Tunizijko Ons Jabeur (3:6, 6:2, 6:2).

Za Jeleno Ribakino je to največji uspeh v karieri in prvi naslov na enem od štirih največjih turnirjev na svetu. Za nagrado je prejela 2,3 milijona evrov, glede na to, da letošnji turnir v Wimbledonu zaradi neudeležbe ruskih in beloruskih športnikov ne šteje za točke WTA, pa bo ostala na 23. mestu svetovne računalniške lestvice.

Ironično je, da je zmagovalka turnirja postala Rusinja, ki ima stalno bivališče v Moskvi in je kazahstansko državljanstvo vzela leta 2018 zaradi materialne koristi.

To je šele njena tretja turnirska zmaga v karieri. Obe prejšnji je slavila pred pandemijo in obe na turnirjih serije WTA 250, v Bukarešti leta 2019 in v Hobartu leta 2020.

Najmlajša zmagovalka Wimbledona po letu 2011 | Foto: Reuters Najmlajša zmagovalka Wimbledona po letu 2011 Foto: Reuters

Postala je najmlajša zmagovalka Wimbledona po letu 2011, ko je z 21 leti slavila Petra Kvitova.

V Wimbledon prišla brez visokih pričakovanj

Ribakina je v Wimbledon prišla brez visokih pričakovanj, saj njena forma ni obetala veliko. Le na dveh od 15 turnirjev, ki se jih je udeležila, je nanizala več kot dve zmagi. Najboljši rezultat je dosegla takoj na začetku leta v Adelajdi, kjer je izgubila v polfinalu.

Za obe igralki je bil nastop v finalu Wimbledona največji športni dogodek v karieri. Pred tem nobena od njiju na turnirjih velike četverice ni prišla dlje od četrtfinala.

Jabeurjeva, sicer druga igralka na svetu, je zapravila priložnost, da bi postala prva Arabka in prva predstavnica Afrike z naslovom grand slam.

Jelena Ribakina Ons Jabeur | Foto: Reuters Foto: Reuters Končala zmagoviti niz Tunizijke na travi

Hkrati je Ribakina, ki je osvojila prvi grand slam za Kazahstan, prekinila njeno serijo 11 zmag na travi, pred Wimbledonom je osvojila turnir v Berlinu, in ji zadala šele deseti poraz v letu 2022. S 36 zmagami v sezoni je Ons Jabeur druga najuspešnejša igralka leta; zaostaja le za vodilno tenisačico sveta Igo Swiatek.

Jabeurjeva ostaja pri treh turnirskih zmagah v karieri, lani je zmagala v Birminghamu, letos pa je osvojila Madrid in Berlin. Za poraz v finalu je prejela dober milijon evrov.

V prvem nizu prevlada Tunizijke, nato pa ...

Jabeur je prvi niz dobila zlahka, s 6:3 ...
 | Foto: Reuters Jabeur je prvi niz dobila zlahka, s 6:3 ... Foto: Reuters Mlada Kazahstanka je v finalu prikazala dva obraza. V prvem nizu je bila povsem brez moči proti razpoloženi Tunizijki, ki je po dveh odvzemih servisa povedla z 1:0 po vsega 32 minutah igre. Nadaljevanje je bilo povsem druga zgodba.

Ribakina je zaigrala bolj agresivno, začela je zadevati prve servise in, kot je sama dejala pred finalom, začela uživati v tenisu. Ko so jo pred turnirjem vprašali, kaj pričakuje od Wimbledona, je dejala, da bi bil zanjo velik uspeh, če bi v Angliji dočakala drugi teden.

Po zmagi je povedala, da so to zanjo povsem novi občutki. "Čeprav sem svoj cilj izpolnila, sem bila pred finalom zelo nervozna. Tudi v prvem nizu se nisem mogla sprostiti. Šele ob pomoči občinstva sem premagala tremo in začela igrati tako, kot znam," je povedala Ribakina.

"Nimam besed, s katerimi bi opisala to srečo. Zahvala gre vsem, ki so verjeli vame. Predvsem staršem, ki žal niso mogli prisostvovati finalu. Danes sem tako veliko pretekla, da ne bom potrebovala fitnesa. Hvala Ons za odličen dvoboj," je dodala.

... v drugem nizu pa je vse bolje začela igrati Kazahstanka in dobila tudi tretjega. | Foto: Reuters ... v drugem nizu pa je vse bolje začela igrati Kazahstanka in dobila tudi tretjega. Foto: Reuters

Kljub porazu je bila z bučnim aplavzom nagrajena tudi štiri leta starejša Ons Jabeur, ki je priznala, da je bila tekmica v finalu boljša in da je zasluženo zmagala. "Seveda sem žalostna, a se hkrati zavedam, da sem z uvrstitvijo v finale naredila veliko stvar za vse svoje sodržavljane in vse Arabke, ki so videle, da je s pogumom in voljo mogoče daleč priti," je povedala Tunizijka.

Wimbledon, 9. julij, finale, WTA:

Jelena Ribakina (Kaz/17)  : Ons Jabeur (Tun/3) 2:1 (3:6, 6:2, 6:2)
 

Preberite še:

Novak Đoković
Sportal Đoković po zmagi nad Britancem ostaja v boju za 21. grand slam
Rafael Nadal
Sportal Nadalove bolečine so prehude
Ons Jabeur
Sportal Novinki v finalu Wimbledona
Ne spreglejte