Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2008,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 1. 2008, 8.35

8 let

Večerna poslastica pripadla Hewittu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljša slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je končala svoje nastope med posameznicami na prvem letošnjem turnirju za veliki slam v Melbournu.

Četrta nosilka 20-letna Srbkinja Ana Ivanović je zlahka v dveh nizih s 6:3 in 6:4 premagala najboljšo slovensko igralko Katarino Srebotnik, ki je tako že končala nastope na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije, prvem letošnjem turnirju za veliki slam.

Dan pred tem je namreč v paru z Japonko Ai Sugijama izgubila v drugem krogu dvojic proti favoriziranima sestrama Venus in Sereni Williams. "Zadovoljna sem s svojo igro. Posebej na osnovni črti sem se enakovredno kosala z Ano. Vseskozi sem skušala napadati, o čemer priča osemindvajset izhodov na mrežo. Skupaj s trenerko Biljano Veselinović bova v naslednjih dneh delali na malenkostih, ki me ločijo od najboljših dvajsetih na svetu," je povedala Srebotnikova.

Radwanska izločila Kuznjecovo

Največje presenečenje ženskega dela turnirja je postala poljska najstnica Agnieszka Radwanska, ki je gladko v dveh nizih s 6:3 in 6:4 premagala drugo nosilko Rusinjo Svetlano Kuznjecovo. Osemnajstletna Poljakinja, 28. igralka sveta, je po zmagi odločno dejala, da se je ruski igralki, nekdanji zmagovalki odprtega prvenstva ZDA, želela maščevati za tri poraze v lanskem letu. "Nekajkrat sem že igrala proti njej, vedno sem izgubila in rekla sem si 'nikoli več'. Očitno je delovalo, zelo sem srečna," je dejala Radwanska, medtem ko je razočarana Kuznjecova za poraz krivila preveč svojih napak: "Za poraz sem povsem sama kriva. Resda je tudi ona dobro igrala, a sama nisem naredila ničesar, da bi lahko zmagala. S tako mlačno igro sem si poraz danes zaslužila."

Od nadaljevanja se je poslovila tudi šesta nosilka Čakvetadzejeva, ki je v treh nizih s 7:6 (6), 1:6 in 2:6 izgubila proti rojakinji in prijateljici iz otroštva Mariji Kirilenko. "Za mano je zelo težek dvoboj. Prvi niz sem nekoliko po nesreči izgubila, zato sem si rekla: 'Marija, ne obupaj! Še naprej garaj za vsako točko!'. Obrestovalo se je," je bila vesela Kirilenkova, ki je ob tem prekinila še eno svojo črno tradicijo - do zdaj je dvoboje tretjega kroga na turnirjih za veliki slam redno izgubljala.

Čilić šokiral Gonzaleza

Junak moškega dela Melbourna je postal Hrvat Marin Čilić, ki je s 6:2, 6:7 (4), 6:3 in 6:1 premagal sedmega nosilca Gonzaleza, ki je lani na Australian Opnu klonil šele v finalu proti prvemu igralcu sveta Švicarju Rogerju Federerju. Čilenca so sicer pestile težave s poškodbo rame in so ga mučili trebušni krči, tako da ni bil kos razpoloženemu 57. igralcu sveta Čiliću. Gonzalez se je poraz pripisal slabemu fizičnemu počutju: "Danes sem se komaj privlekel na igrišče. Odkar sem na peti celini me boli rama, pred dvema dnevoma pa sem staknil še težave z želodcem. A kljub težavam nisem niti pomislil na to, da bi dvoboj predal. Želel sem se boriti do konca, a žal sem bil brez moči."

"Do zdaj sem odigral tri odlične dvoboje. Sem v dobri formi in tudi psihološko sem izjemno motiviran. Menim, da sem danes odigral najboljši dvoboj kariere," je dejal Čilić, ki se bo v naslednjem krogu pomeril z 12. nosilcem Američanom Jamesom Blakom, ki je v tretjem krogu po treh urah in osmih minutah igre s 4:6, 2:6, 6:0, 7:6 (5) in 6:2 premagal Francoza Sebastiena Grosjeana.

Federer se je za las rešil

Le za las je "celo kožo" odnesel prvi igralec sveta Švicar Roger Federer, ki je šele po petih nizih in skoraj štirih urah in pol igre s 6:7 (5), 7:6 (1), 5:7, 6:1 in 10:8 strl odpor srbskega igralca, 49. na lestvici ATP Srba Janka Tipsarevića. "Nasprotnik je igral odlično. V karieri nisem odigral veliko podobnih trilerjev v petem nizu - morda le proti Rafaelu Nadalu na odprtem prvenstvu Francije. Vesel sem, da sem izvlekel zmago," se je po zmagi vidno oddahnil Federer in dodal: "Prava škoda je, da mora po tako dobrem tenisu na koncu nekdo zmagati. Danes bi si zmago namreč zaslužila oba."

Medtem ko je 23-letni Tipsarević v tretjem krogu odigral najboljši dvoboj kariere, a vseeno izgubil, pa njegov rojak Novak Đoković ni imel večjih težav z Američanom Samom Querreyjem, saj ga je premagal v treh nizih s 6:3, 6:1 in 6:3.

Maratonska zmaga Hewitta

Skoraj pet ur (285 minut) je potreboval Avstralec Lleyton Hewitt za senzacionalen preboj v osmino finala na ''domačih'' tleh. Nekdanji prvi igralec na svetu je v domovini kengurujev pred leti zaradi nadutosti že izgubljal na priljubljenosti pri starejšem delu občinstva, v zadnjem času pa je ponovno našel skupen stik z gorečimi privrženci ''belega'' športa. Nevsakdanja zmaga v petih nizih proti nekdanjemu finalistu OP Avstralije Marcosu Baghdatisu (slednji je potožil tudi na bolečine v gležnju) bo le še pripomogla k obuditvi nekdanje evforije, ki je spremljala 26-letnega svetlolasca iz Adelaide. Leta 2005 je izgubil v finalu. Bo utegnil v svojem enajstem poizkusu osvojiti najbolj cenjeni turnir v svoji domovini?


Melbourne (12,41 milijona evrov):

Ženske, 3. krog: Ivanović (Srb, 4) : Srebotnik (Slo, 28) 6:3, 6:4 Radwanska (Pol, 29) : Kuznjecova (Rus, 2) 6:3, 6:4; Kirilenko (Rus, 27) : Čakvetadze (Rus, 6) 6:7 (6), 6:1, 6:2; V. Williams (ZDA, 8) : Mirza (Ind, 31) 7:6 (0), 6:4; Hantuchova (Slk, 9) : Ruano Pascual (Špa) 6:2, 6:3; Petrova (Rus, 14) : Makarova (Rus) 6:1, 7:6 (8); Domachowska (Pol) : Na (Kit, 24) 2:6, 6:2, 6:4; Wozniacki (Dan) : Lisicki (Nem) 4:6, 6:4, 6:3;

Moški, 3. krog: Čilić (Hrv) : Gonzalez (Čil, 7) 6:2, 6:7 (4), 6:3, 6:1; Blake (ZDA, 12) : Grosjean (Fra) 4:6, 2:6, 6:0, 7:6 (5), 6:2; Đoković (Srb, 3) : Querrey (ZDA) 6:3, 6:1, 6:3; Federer (Švi, 1) : Tipsarević (Srb) 6:7 (5), 7:6 (1), 5:7, 6:1, 10:8; Berdych (Češ, 13) : Monaco (Arg, 21) 3:6, 6:3, 7:6 (5), 6:2; Hewitt (Avs, 19) : Baghdatis (Cip, 15) 4:6, 7:5, 7:5, 6:7 (4), 6:3; Ferrero (Špa, 22) : Nalbandian (10), Argentina, 6:1, 6:2, 6:3; Ferrer (Špa,5) : Spadea (ZDA) 6:3, 6:3, 6:2;

Ne spreglejte