Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2022,
19.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
WTA Arina Sabalenka Hertogenbosch teniški globus Jekaterina Aleksandrova

Natisni članek

Nedelja, 12. 6. 2022, 19.26

2 leti, 1 mesec

Teniški globus, 12. junij

Senzacija 205. igralca na svetu, Murray namučil Berrettinija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Tim van Rijthoven | Nizozemec Tim van Rijthoven je v finalu nadigral drugega igralca sveta. | Foto Guliverimage

Nizozemec Tim van Rijthoven je v finalu nadigral drugega igralca sveta.

Foto: Guliverimage

Na turnirjih na travi v Hertogenboschu sta se lovorik veselila Nizozemec Tim van Rijthoven, 205. tenisač sveta, ki je v finalu nadigral drugega igralca sveta Rusa Danila Medvedjeva ter Rusinja Jekaterina Aleksandrova. V Nottinghamu je bila najboljša Brazilka Haddad Maia, v Stuttgartu pa je Italijan Matteo Berrettini ugnal Britanca Andyja Murrayja s 6:4, 5:7, 6:3.

Roger Federer
Sportal Federer se kar ni mogel načuditi #video

Za petindvajsetletnega Nizozemca je bil to šele drugi turnir ATP v karieri, na prvem v Winston-Salemu pred slabimi šestimi leti je izpadel po uvodnem krogu. V Hertogenboschu, kjer je bil nagradni sklad 648.130 evrov, pa je na poti do finala v polfinalu premagal devetega igralca sveta, Kanadčana Felixa Auger-Aliassima, s 6:3, 6:1, 7:6 (5), pred tem pa še Francoza Huga Gastona v četrtfinalu in Američana Taylorja Fritza v osmini finala.

Tim van Rijthoven | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Niz izjemnih predstav na domači travi je danes kronal še s prepričljivo predstavo proti Danilu Medvedjevu, ki bo v ponedeljek prevzel vodstvo na svetovni lestvici pred Srbom Novakom Đokovićem.

Nizozemec je bil v finalu vseskozi boljši igralec, nanizal je kar štiri odvzeme servisa, dva v vsakem nizu. Prvi niz je dobil po 36 minutah prav po odvzemu servisa v deseti igri, potem ko je sprva povedel z 2:0, nato pa z izgubljeno igro na svoj servis dovolil Medvedjevu izenačenje na 2:2.

V drugem nizu Tim van Rijthoven nasprotniku ni dovolil prav nobene možnosti za preobrat. Hitro je povedel s 5:0, nato pa v sedmi igri potrdil zmago na svoj servis.

Medvedjev, ki po odločitvi prireditelja Wimbledona, da prepove nastop ruskim igralcem, ne bo smel nastopiti na tretjem turnirju za grand slam te sezone, po porazu ostaja pri 13 naslovih na turnirjih ATP.

Bolečine v preponi pokvarile načrte Murrayju

Italijan Matteo Berrettini je v Stuttgartu zaigral prvič po turnirju v Indian Wellsu marca, ko je moral na operacijo zapestja. Vrnil se je več kot uspešno in kot deseti igralec sveta osvojil svoj prvi turnir v sezoni ter skupno šestega v karieri. Tri je zmagal na travi, tri pa na pesku. Na travi v Stuttgartu je bil najboljši že leta 2019.

Andy Murray in Matteo Berrettini po finalu v Stuttgartu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Andy Murray in Matteo Berrettini po finalu v Stuttgartu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Andy Murray je odigral svoj drugi finale letos in bil drugič neuspešen. Tako ostaja pri 46 osvojenih ATP naslovih v svoji karieri. Po operaciji kolka v letih 2018 in 2019 je Britanec padel na 68. mesto na lestvici ATP.

V današnjem finalu je Škotu po izgubljenem prvem nizu sicer uspelo dvoboj izenačiti v drugem, ko je v 12. igri dobil igro na Berrettinijev začetni udarec.

A tretji niz ni šel po načrtih 35-letnega tenisača, ki je takoj izgubil igro na svoj začetni udarec. V nadaljevanju je nato dvakrat prosil za zdravniško pomoč zaradi bolečin v preponi, v deveti igri pa je nato še drugič izgubil svoj servis in dokončno klonil proti devet let mlajšemu nasprotniku.

Aleksandrova do druge lovorike, Brazilka do prve

To je šele drugi naslov Rusinje Jekaterine Aleksandrove v karieri po zmagi v Shenzhenu leta 2020. Belorusinja Arina Sabalenka, šesta na svetu in lani polfinalistka Wimbledona, je v prvem nizu vodila s 5:4, preden je njena igra popolnoma razpadla.

Jekaterina Aleksandrova je osvojila drugi turnir v karieri. | Foto: Reuters Jekaterina Aleksandrova je osvojila drugi turnir v karieri. Foto: Reuters

Brazilska teniška igralka Beatriz Haddad Maia je v finalu turnirja v Nottinghamu s 6:4, 1:6, 6:3 premagala Američanko Alison Riske in s tem osvojila svoj prvi naslov WTA. Za šestindvajsetletno Brazilko, ki je na turnirju nastopila kot sedma nosilka, je to bil drugi finale turnirja WTA v svoji karieri. Prvega pred sedmimi leti v Seulu je izgubila. Za njeno nasprotnico pa je to bil 13. finale serije WTA. Enaintridesetletna Američanka je doslej osvojila tri naslove.

Hertogenbosch, ATP (648.130 evrov):

Finale:
Tim van Rijthoven (Niz) - Danil Medvjedev (Rus/1) 6:4, 6:1.

Stuttgart, ATP (769,645 evrov)

Finale:
Matteo Berrettini (Ita/2) - Andy Murray (VBr) 6:4, 5:7, 6:3.

Hertogenbosch, WTA (251.750 dolarjev):

Finale:
Jekaterina Aleksandrova (Rus/7) - Arina Sabalenka (Blr/1) 7:5, 6:0.

Nottingham, WTA (227.690 evrov):

Finale:
Beatriz Haddad Maia (Bra/7) - Alison Riske (ZDA/6) 6:4, 1:6, 6:3.

Nick Kyrgios
Sportal Kyrgios trdi, da je bil žrtev rasizma navijačev v Stuttgartu
Novak Đoković
Sportal Zelo slaba novica za Novaka Đokovića
 
Ne spreglejte