Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rafael Nadal Stanislas Wawrinka

Nedelja, 12. 5. 2013, 19.42

8 let

Švicar preluknjan kot sir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finale teniškega mastersa v Madridu se je končal z zmagoslavjem domačina Rafaela Nadala, ki je ugnal Švicarja Stanislasa Wawrinko (6:2, 6:4) in si priigral že 55 lovoriko na turnirjih ATP.

Španec je bil pred dvobojem velik favorit, saj je ugnal Švicarja v vseh dosedanjih osmih srečanjih in osvojil vseh 17 odigranih nizov (tri zmage na pesku, pet na trdi podlagi). To je bil njun sedmi obračun na mastersih in drugi ATP finale po Stuttgartu 2007. Oba igralca sta tudi med letošnjimi najboljšimi petimi glede razmerja zmag in porazov, a je razlika med njima pač ogromna. Nadal je vseskozi nadziral potek srečanja in v prvem nizu povedel že s 4:0, nato pa je dvoboj v dobri uri le še rutinirano pripeljal do konca.

''Začel je odlično. Celo če igram svoj najboljši tenis in sem popolnoma svež, ga je res zelo, zelo težko premagati. Nisem našel načina, kako bi vsilil svojo igro in agresivnost. On je nadzoroval točke,'' je svoje meje športno priznal Wawrinka.

Nadal je pred domačim občinstvom odigral že četrti finale v petih letih in se veselil tretjega naslova (2005, 2010, 2013), s čimer se je izenačil z Rogerjem Federerjem. Sploh je za njim izjemno obdobje, kakršnega se po dogotrajni poškodbi niti sam verjetno ni nadejal. To je bil njegov že sedmi zaporedni finale sezone (5-2), kar je primerljivo s podobnim nizom iz leta 2011.

Štirideseta zmaga na pesku

Če se še malce poigramo s številkami, je Rafa odigral 78. finale turnirjev ATP in še izboljšal razmerje zmag v svoj prid (55-23). Madrid je bil tudi njegov 34 finale turnirjev serije masters, ki so za grand slami najbolj čislani (33-11). Peščeni kralj ima karierni izkupiček v ''peščenih'' finalih zdaj 40-6, izgubil pa je proti le trem igralcem. Trikrat ga je ugnal Srb Novak Đoković, dvakrat Federer in enkrat Horacio Zeballos, ki je bil tudi edini nasprotnik izven TOP 20, proti kateremu je izgubil finale. 26-letni Malorčan se je po številu osvojenih naslovov na pesku zdaj izenačil s Thomasom Mustrom in zaostaja le še za Guilermom Vilasom (46), a tudi ta rekord verjetno ne bo dolgo trajal.

Wawrinka si je seveda želel več, vendar ne sme biti pretirano razočaran, bil je namreč šele 15. nosilec, z doseženim pa je izenačil svoj zmagovalni niz devetih partij, saj je prejšnji teden osvojil svoj četrti ATP naslov v Oeriasu, kjer je porazil rojaka Federerja. 28-letni Švicar je v finalu mastersa zaigral drugič, potem ko je leta 2008 v Rimu izgubil proti imperatorju Đokoviću, sicer pa je bil to skupno njegov dvanajsti finale (4-8). Po madridskem turnirju se bo prvič po oktobru 2008 znova vrnil med najboljših deset, najvišje pa je bil junija istega leta, na devetem mestu.

Zmagovalec je v žep pospravil 638.500 evrov in si prislužil tisoč točk za svetovno računalniško lestvico, poraženec pa dobrih 313.000 evrov in 600 svežih točk.

Ne spreglejte