Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
17.13

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

Natisni članek

Roland Garros OP Francije Rafael Nadal

Četrtek, 18. 5. 2023, 17.13

11 mesecev

Kralja peščenih igrišč letos ne bo v Parizu

Rafael Nadal sporočil žalostno novico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64
Rafael Nadal | Rafael Nadal letos ne bo nastopil na teniškem spektaklu na pariškem pesku. | Foto Reuters

Rafael Nadal letos ne bo nastopil na teniškem spektaklu na pariškem pesku.

Foto: Reuters

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je na današnji novinarski konferenci sporočil pričakovano novico. Zaradi zdravstvenih težav, s katerimi se spopada večji del leta in mu še vedno ne dovoljujejo, da bi lahko zaigral tenis po najboljših močeh, je odpovedal nastop na OP Francije. Nadala, kralja peščenih igrišč, tako letos ne bo na najljubšem turnirju. Majorčan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 37 let, je obenem napovedal, da namerava po letu 2024 končati kariero.

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković
Sportal Đoković je razkril, kakšen odnos ima s Federerjem in Nadalom

Ljubitelji teniškega spektakla v Parizu so vajeni njegovih bleščečih predstav. Na Roland Garrosu je šel Rafael Nadal do konca kar 14-krat, podiral rekorde kot po tekočem traku in si prislužil naziv kralja peščenih igrišč. Prvič je v francoskem velemestu nastopil leta 2005, letos, 18 let pozneje, pa bo primoran prvič izpustiti turnir zaradi višje sile. Zagodlo mu jo je zdravje. Poškodba kolka ga ovira že dlje časa, že vse od januarja. Ker v zadnjem obdobju iz tabora španskega asa niso prihajale optimistične napovedi, kar zadeva zdravstveno stanje, je bilo po objavi, da bo v četrtek stopil pred novinarje, mogoče sklepati, da bo sporočil žalostno novico o tem, da ga letos ne bo v Parizu. To se je tudi uresničilo.

OP Francije je osvojil kar 14-krat. | Foto: Reuters OP Francije je osvojil kar 14-krat. Foto: Reuters

Nadal je v rojstnem mestu Manacor, kjer je njegov sosed tudi trener Olimpije Albert Riera, na sedežu svoje teniške akademije sprejel predstavnike sedme sile in jim sporočil novico o odpovedi nastopa na OP Francije. ''Poškodba, ki sem jo staknil v Avstraliji, se ni odpravila tako, kot bi si želel. Tako sem moral odpovedati tudi nastop v Parizu. Nočem biti samo številka v Roland Garrosu," je pojasnil Nadal in dodal: "Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, a načrtujem, da bom po letu 2024 sklenil kariero,'' je razkril, kako namerava med teniško karavano vztrajati še prihodnje leto, nato pa postaviti lopar v kot in se posvetiti novim življenjskim izzivom.

Odziv prirediteljev OP Francije:

"Rafa, ne moremo si predstavljati, kako težka je bila ta odločitev. Pogrešali te bomo. Pozdravi se in upamo, da se vidimo naslednje leto."

V Parizu zmagal 112-krat, izgubil le trikrat

Za zdaj je z 22 osvojenimi grand slam turnirji rekorder, prvo mesto na večni lestvici si deli s Srbom Novakom Đokovićem. Kar zadeva OP Francije, je absolutni rekorder. V zgodovini tenisa ga ni bilo junaka, ki bi posamezni turnir izmed udarne četverice največjih na svetu osvajal tako pogosto. Na Roland Garrosu je v karieri odigral 115 dvobojev. Izgubil je le trikrat!

Lani je bil najboljši v Parizu, letos pa bo moral, čeprav je skoraj vsako leto praznoval svoj rojstni dan (3. junija) na glavnem igrišču Philippe Chartier, izpustiti nastop na najljubšem turnirju. | Foto: Reuters Lani je bil najboljši v Parizu, letos pa bo moral, čeprav je skoraj vsako leto praznoval svoj rojstni dan (3. junija) na glavnem igrišču Philippe Chartier, izpustiti nastop na najljubšem turnirju. Foto: Reuters

Lani je bil najboljši, čeprav so ga na poti do 14. naslova ovirale bolečine v stopalu. S 36 leti je postal najstarejši zmagovalec pariškega turnirja, letos, ko je v spomladanskem delu odpovedal nastope na vseh mastersih na peščeni podlagi, pa ne bo mogel braniti lovorike. Zdravstvene težave so tako velike, da Nadal v tem trenutku sploh ne more trenirati, zato se bo za nekaj časa prepustil mirovanju. "Moj cilj je premor, naslednje leto pa želim še enkrat poskusiti. Nočem končati kariere na ta način. Tega si ne zaslužim," bo poskušal vztrajati na igriščih še prihodnje leto.

Kdaj se bo vrnil na teniška igrišča? Konkretnega odgovora na to bolečo temo še ni ponudil. | Foto: Reuters Kdaj se bo vrnil na teniška igrišča? Konkretnega odgovora na to bolečo temo še ni ponudil. Foto: Reuters

Kdaj se bo vrnil? Nadal ni ponudil konkretnega odgovora, zaradi poškodbe mišice kolka bi lahko izpustil tudi zadnja grand slam turnirja v letu 2023, Wimbledon in OP ZDA. Obeta se mu tudi strm padec na lestvici ATP. Po koncu OP Francije, kjer je bil lani najboljši, bo izpadel iz najboljše stoterice, kar bo velik udarec za priljubljenega španskega veterana.

Tamara Zidanšek
Sportal Zidanškova po hudem boju izgubila z Američanko, Medvedjev in Cicipas v polfinalu

 

Ne spreglejte