Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
15. 6. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Tommy Haas Roger Federer

Četrtek, 15. 6. 2017, 12.09

6 let, 7 mesecev

Po zmagi nad Federerjem je ostal brez besed #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Tommy Haas je po senzacionalni zmagi nad Federerjem ostal brez besed, medtem ko Roger Federer zaradi (pre)zgodnjega poraza ne dela nobene panike. Ste vedeli, da je bil to po 35 letih najstarejši dvoboj?

Poleg velike senzacije je bil ta dvoboj zanimiv še zaradi nečesa drugega. To je bil namreč po letih najstarejši dvoboj v 21. stoletju. Igralca sta imela skupaj 75 let. Starejši dvoboj je bil odigran leta 1982, ko sta se med seboj pomerila Luis Ayala in Ricardo Cano, ko sta skupaj štela 80 let in tri mesece.

Tommy Haas in Roger Federer sta bila skupno najstarejša igralca po 35 letih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tommy Haas in Roger Federer sta bila skupno najstarejša igralca po 35 letih. Foto: Guliverimage/Getty Images Pri koncu kariere doživel enega svojih vrhuncev

Da je ta dvoboj dobil še večje razsežnosti, je poskrbel nemški veteran, ki je Rogerja Federerja premagal po treh nizih 2:6, 7:6 (8), 6:4. Nad to zmago je bil presenečen tudi Haas. "Malo sem ostal brez besed, potem ko sem ga premagal. Šokiran sem. Že kar nekaj časa je minilo, odkar sem zmagal, in to je zagotovo eden izmed vrhuncev v moji karieri."

"To so res posebni občutki, ob tem pa moram povedati, da je Federer moj zelo dober prijatelj in da zaradi tega ne čutim takšnega veselja kot sicer. Sem pri koncu svoje kariere in občutki so nekoliko drugačni kot pred leti. Žal mora en igralec izgubiti in v zadnjem času sem bil to večinoma jaz. Bil sem vesel, da sem igral pred nemškim občinstvom in da sem igral proti prijatelju, idolu in enemu najboljših igralcev vseh časov."

To ni tisto, kar sem pričakoval. Sploh ne na travi in v bližini svojega doma, v Nemčiji, kjer sem se vedno dobro počutil. | Foto: Guliverimage/Getty Images To ni tisto, kar sem pričakoval. Sploh ne na travi in v bližini svojega doma, v Nemčiji, kjer sem se vedno dobro počutil. Foto: Guliverimage/Getty Images

Krivi lahko le sebe

Če so 39-letnega Haasa prevevala čustva, pa Roger Federer po tem nepričakovanem porazu ostaja miren in osredotočen na prihodnje dvoboje. Švicar se je na teniška igrišča vrnil po dolgih treh mesecih. Kot je povedal po dvoboju, nad tem porazom ni bil tako presenečen kot drugi.

"Lani sem izgubil v polfinalu, letos v uvodnem dvoboju … To ni tisto, kar sem pričakoval. Sploh ne na travi in v bližini svojega doma, v Nemčiji, kjer sem se vedno dobro počutil. Če ne izkoristiš svojih možnosti, tako kot jih jaz nisem, potem lahko krivim le sebe."

Federer verjame, da ni bilo vse tako slabo

Za Baselčana je bilo to šele po letu 2002, da se je moral posloviti po prvem krogu, ko ga je v Wimbledonu premagal Hrvat Mario Ančić. Kljub temu je iz tega dvoboja potegnil tudi nekaj dobrega. "Ni bilo tako slabo, sploh ne. Zagotovo sem imel v tem dvoboju nekaj dobrih trenutkov, vendar v najpomembnejših nisem tako odigral, kot bi moral. Naredil sem nekaj ključnih napak."

Tommy Haas je pri svojih 39 letih uspel premagati Rogerja Federerja.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Tommy Haas je pri svojih 39 letih uspel premagati Rogerja Federerja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Petega igralca sveta prihodnji teden čaka turnir v Halleju, kjer bo imel več časa za pripravo. "Na travi treniram že več kot dva tedna … Lepo je bilo po dolgem času spet igrati. Občutki so povsem drugačni kot po treningu. Bolj si utrujen. To je bila dobra priprava za turnir v Halleju in potem še za Wimbledon," je sklenil Federer.

Ne spreglejte