Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2010,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 14. 12. 2010, 12.47

8 let

Najboljši skozi sezono: Rafael Nadal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španec Rafael Nadal je v tenisu letos postavljal nove mejnike. Mnogi menijo, da bo ob dobrem zdravju presegel vse velikane belega športa.

Na vprašanje, kdo je večji, on ali Roger Federer, odgovarja, da številke povedo vse – te pa so na Švicarjevi strani. Po vsem, kar smo videli, pa morda ne bo dolgo tako.

Ob začetku peščene sezone je bil Rafael Nadal brez turnirske zmage že dolgih 11 mesecev in skorajda nihče si takrat ni mislil, da bo konec leta številka ena svetovne ATP lestvice. Monte Carlo Rolex Masters je bil le začetek ene najbolj uspešnih sezon v zgodovini tenisa. V petih dvobojih je oddal le 14 iger. V naslednjem mesecu je Španec pokoril še Rim in Madrid ter le malce pred svojim 24. rojstnim dnem osvojil rekordno 18 lovoriko na mastersih serije 1000. Peščeni kralj je nadaljeval prevlado tudi na Roland Garrosu, kjer je v finalu porazil Roberta Söderlinga in še mimogrede na prvem mestu svetovne lestvice zamenjal večnega rivala Rogerja Federerja.

Nato je prišel na vrsto Wimbledon, kjer Nadal preteklo sezono ni mogel braniti naslova zaradi poškodbe, a je pokazal, da je v vrhunski formi tudi na podlagi, ki mu ni bila vedno tako domača. ''Sveto travo'' je zapustil kot zmagovalec, zato so bile vse oči uprte v Flushing Meadows, kjer so se navijači spraševali, ali je sposoben osvojiti še zadnji turnir za Grand Slam, ki mu je manjkal v zbirki. Nadal ni razočaral nikogar, v finalu odprtega prvenstva ZDA je odpihnil Srba Novaka Djokovića in postal najmlajši teniški igralec, ki mu je uspelo osvojiti karierni Grand Slam. Djoković ni imel druge izbire kot priznati, da je Nadal preprosto boljši, zaskrbelo pa ga je, ker je ''prav vsakič, ko se srečata na igrišču, v njegovi igri viden napredek''.

Jeseni ga je malce upočasnila poškodba rame, a je imel na londonskem turnirju najboljše osmerice v finalu priložnost zaokrožiti pravljično obdobje. Zaustavil ga je prerojeni Federer, ki je zaigral kot v najboljših časih in se vsaj malce oddolžil Špancu za vse težke trenutke in solze po izgubljenih zgodovinskih bitkah. Nadal je ostal velik tudi v porazu: ''Sezona je bila izredno čustveno obarvana. Zelo sem vesel zaradi vsega in se želim zahvaliti ljudem, ki so me podpirala v težkih obdobjih, in takrat, ko sem zmagoval.''

Ne spreglejte