Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2022,
16.25

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

5

Natisni članek

upokojitev Roger Federer

Četrtek, 15. 9. 2022, 16.25

1 leto, 7 mesecev

Baselčan se bo pri 41. upokojil

Konec ere: Roger Federer napovedal konec kariere! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

5

Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je prek družbenih omrežij sporočil, da pri 41. letih končuje bogato kariero, v kateri je osvojil 20 grand slamov. "Seveda bom še igral tenis, vendar ne več na turnirjih za grand slam ali na turneji," je v svojem nagovoru sporočil Baselčan.

Roger Federer in Novak Đoković
Sportal Zaslužil je več kot 90 milijonov evrov, čeprav že več kot leto ne igra #video

Že kar nekaj časa se je ugibalo, kdaj bo eden najboljših teniških igralcev vseh časov končal svojo kariero. Švicarski teniški virtuoz, kakor so mu tudi dejali, je spoznal, da ne bo mogel več igrati tenisa na najvišji ravni. Njegov zadnji turnir serija ATP bo Laver Cup, ki bo na sporedu od 23. do 25. septembra.

Kdo je največji teniški igralec v zgodovini?

  • Rafael Nadal
    7,72 %
    22 glasov
  • Roger Federer
    65,96 %
    188 glasov
  • Novak Đoković
    22,81 %
    65 glasov
  • Nihče od njih
    3,51 %
    10 glasov
Oddanih 285 glasov

Roger Federer je sporočil, da pri 41. končuje kariero. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Roger Federer je sporočil, da pri 41. končuje kariero. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Seveda bom še igral tenis, vendar ne več na turnirjih za grand slam ali na turneji. To je grenko-sladka odločitev, saj bom pogrešal vse, kar mi je turneja dala. Hkrati pa je to tudi veliko praznovanje," je povedel Roger.

V svoji bogati karieri je osvojil 20 turnirjev za grand slam in je na večni lestvici na tretjem mestu. Pred njim sta le Rafael Nadal (22) in Novak Đokovič (21), ki sta še vedno aktivna igralca.

Svoj zadnji dvoboj je odigral 7. julija leta 2021 v Wimbledonu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Svoj zadnji dvoboj je odigral 7. julija leta 2021 v Wimbledonu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že dolgo časa ga ni bilo na spregled

Federer ni igral že vse od lanskega Wimbledona, torej 18 mesecev. Že kar nekaj časa se je namreč ubadal s poškodbo kolena, saj je moral kar trikrat na operacijo. Pred današnjo objavo je bilo še jasno, da bo igral na domačem turnirju v Baslu in nato prihodnje leto v Wimbledonu, kjer bi lovil svoj osmi naslov. "Upam, da se bom lahko vrnil," je še govoril 3. julija, ko se je pojavil ob 100. obletnici osrednjega igrišča v Wimbledonu. A zdaj le spoznal, da je čas za slovo od tekmovalnega tenisa.

"Zdaj moram priznati, da je moje tekmovalne kariere konec"

"Kot že mnogi veste, sem imel v zadnjih treh letih zaradi poškodb in operacij velike izzive. Trdo sem delal, da bi se vrnil v tekmovalno formo. Prav tako pa poznam zmožnosti svojega telesa in zadnje čase je bilo sporočilo jasno. Star sem 41 let. V 24 letih sem igral več kot 1.500 dvobojev. Tenis mi je veliko prizanesel, a zdaj moram priznati, da je moje tekmovalne kariere konec. Prihodnji teden bo Laver Cup moj zadnji turnir serije ATP," je sporočil eden najbolj priljubljenih igralcev na svetu.

Odigral je ogromno nepozabnih dvobojev. | Foto: Reuters Odigral je ogromno nepozabnih dvobojev. Foto: Reuters

Ne bo pozabil epskih dvobojev

Federer, ki je danes oče štirih otrok, je svojo 24-letno kariero označil za neverjetno avanturo. "Včasih se zdi, da se je končala v 24 urah. Bilo je tako globoko in čarobno, da se zdi, da sem živel polno življenje. Imel sem srečo, da sem igral toliko epskih dvobojev, tako jih ne bom nikoli pozabil."

Najbolje se je znašel na "sveti travi"

Federer je bil skupno 310 tednov prvi igralec sveta, od tega je bil 237 tednov zapored. Skupno je osvojil 20 turnirjev za grand slam. Najbolje se je znašel v Wimbledonu, kjer je osvojil osem turnirjev. Je tudi edini igralec, ki je petkrat zaporedoma zmagal v Wimbledonu in na OP ZDA. Skupno je na turneji osvojil 103 turnirske zmage.

Sporočilo Rogerja Federerja na Instagramu:

Ne spreglejte