Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Rafael Nadal OP Francije

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 13.23

6 let, 6 mesecev

Ko še Roger Federer reče: Preprosto neverjetno #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Rafael Nadal je na OP Francije spisal zgodovino, potem ko je na pariškem pesku osvojil še deseto zmago in se vpisal v zgodovino. Nad njegovim uspehom je bil navdušen tudi Roger Federer, eden najboljših igralcev v zgodovini tenisa.

Rafael Nadal je v nedeljo pokazal eno svojih najboljših predstav v svoji karieri. V velikem finalu je po treh nizih gladko premagal Stana Wawrinko. Dvoboj se je končal po dobrih dveh urah, končni izid pa je bil 6:2, 6:3 in 6:1. Rafa je tako postal prvi igralec, ki je v novejši eri na enem turnirju osvojil deset zmag. Legendarna Margaret Court je na OP Avstralije osvojila 11 zmag, vendar je nekaj izmed teh dosegla še pred letom 1969.

Točke, ki vas pustijo brez besed

Rafael, ki velja za kralja peska, v svoji karieri ni navduševal le na pesku, ampak tudi na drugih podlagah. S svojimi izjemnimi točkami je ljubitelje tenise po vsem svetu spravljal na noge. Nekaj izmed teh točk si lahko ogledate tudi v spodnjem videu:

Pred njim je le še Roger Federer

Enaintridesetletni Španec je na večni lestvici osvojenih zmag na turnirjih za grand slam skočil na drugo mesto, potem ko je s petnajstimi zmagami prehitel Peta Samprasa. Zdaj je pred njim le še Roger Federer, ki je na letošnjem OP Avstralije dobil svoj osemnajsti turnir za grand slam.

Igralec Število zmag na turnirjih za grand slam
Roger Federer 18
Rafael Nadal 15
Pete Sampras 14
Novak Đoković 12
Roy Emerson 12

Nadal na celem turnirju oddal le 35 iger

Da je Majorčan v izjemni formi, kaže še eno dejstvo. Na letošnjem OP Francije ni oddal niti enega niza, kar se je zgodilo še tretjič v njegovi bogati karieri. Pred tem mu je to uspelo leta 2008 in 2010, ni pa bil daleč še od enega rekorda. Nadal je v vseh dvobojih oddal 35 iger, rekord pa drži Bjorn Borg, ki je leta 1979 izgubil 32 igre.

Igralec Število oddanih iger Turnir
Bjorn Borg 32 OP Francije (1978)
Rafael Nadal 35 OP Francije (2017)
Bjorn Borg 38 OP Francije (1980)
Rafael Nadal 41 OP Francije (2008)

Nadal: Bili so težki trenutki Lani je moral na OP Francije zaradi poškodbe zapestja predati dvoboj. | Foto: Reuters Lani je moral na OP Francije zaradi poškodbe zapestja predati dvoboj. Foto: Reuters

Po veliki zmagi Nadal ni mogel skriti navdušenja in ob igranju španske himne komaj zadrževal solze. "Vse, kar sem mi je zgodilo na tem turnirju, se mi zdi čarobno. Danes je bil zelo pomemben dan za mene. Bili so težki trenutki … Bile so poškodbe in po tem je lepo doseči tako velik rezultat," je po dvoboju povedal Nadal, ki se je na svetovni lestvici povzpel na drugo mesto.

Nadal je z zmago na Roland Garrosu dobil 2000 točk, njegov račun pa bo bogatejši za dobra dva milijona evra. Zanj je bila to že 53. lovorika na pesku. Lani je bila slika povsem drugačna. Leta 2016 je moral zardi poškodbe levega zapestja v tretjem krogu predati dvoboj. Za tistim se je umaknil s turneje in si vzel čas za sanacijo poškodb, kar se je izkazalo za pravo potezo.

Organizatorji OP Francije so Špancu pripravili posebne transparente. | Foto: Reuters Organizatorji OP Francije so Špancu pripravili posebne transparente. Foto: Reuters

Letos je dosegel tri desetice

Njegova letošnja sezona na pesku je bila izjemna. Pred OP Francije je desetič zmagal na turnirju v Monte Carlu, prav tako je desetkrat dvignil lovoriko na turnirju v Barceloni, petič pa je zmagal v Madridu. Edini poraz na pesku mi je v Rimu prizadejal Avstrijec Dominic Thiem.
 

Igralec Razmerje števila zmag in porazov v letu 2017
Rafael Nadal 43-6
Dominic Thiem 34-13
David Goffin 31-12
Pablo Carreno Busta 17-14

Stan Wawrinka je bil na igrišču videti povsem nemočen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Stan Wawrinka je bil na igrišču videti povsem nemočen. Foto: Guliverimage/Getty Images Wawrinka je prepričan, da je Nadal igral najboljši tenis

Povsem nemočen v nedeljskem finalu je bil Stan Wawrinka, ki je po dvoboju o Nadalu govoril z izbranimi besedami. "Igral je najbolje do zdaj, o tem sem prepričan. Ne samo tukaj v  Parizu. Mislim, da lahko že od začetka letošnjega leta vidimo, da igra veliko bolj agresivno in da stoji bližje osnovni črti. To je tudi razlog, da znova zmaguje," je povedal 32-letni Wawrinka, ki je prvič izgubil v finalu turnirja za grand slam. Švicar je za nastop v finalu prejel milijon evrov.

"Preprosto neverjetno"

Destkratni zmagovalec je ne družbenih omrežjih dobil celo vrsto čestitk. Med drugim se je oglasil tudi njegov največji rival Roger Federer, ki meni, da je Rafi uspelo nekaj izjemnega.

Ne spreglejte