Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 5. 2012,
10.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
OP Francije Roland Garros

Natisni članek

Nedelja, 27. 5. 2012, 10.57

8 let, 3 mesece

Kavčič sproščeno v dvoboj z Đokovićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je na igrišču št. 7 na OP Francije po štirih urah izločil Lleytona Hewitta. V drugem krogu se bo pomeril z Novakom Đokovićem.

Drugi dan odprtega prvenstva Francije sta se izmed najvišje postavljenih nosilcev predstavila tudi prvi lopar sveta Novak Đoković ter lanskoletni finalist Roger Federer, ki je na lestvici nosilcev uvrščen na tretje mesto. Federer je gladko v treh nizih ugnal Nemca Tobiasa Kamkeja, Đoković pa Italijana Potita Staraceja. Če bosta Srb in Švicar zanesljivo preskakovala ovire še naprej, se bosta srečala v polfinalu. ''Nole'' se bo v drugem krogu pomeril z edinim Slovencem v glavnem delu pariškega turnirja. Blaž Kavčič je bil na igrišču št. 7, dvoboj se je začel malce čez 11. uro, boljši od Avstralca Lleytona Hewitta, nekdanjega prvega igralca sveta, ki pa je v zadnjih mesecih le še bleda senca nekdanjega ''šampiona''. S tem si je prislužil imenitno nagrado, dvoboj z Đokovićem. Enaitridesetletni Avstralec je komaj 176. igralec sveta. Lani v Parizu ni nastopil, predlani je izpadel v tretjem krogu, tokrat pa je moral priznati premoč edinemu Slovencu, ki se je na svetovni lestvici uvrstil med najboljših sto. Sprva je bolje kazalo nekdanjemu prvemu loparju sveta. V prvem nizu je po izgubljeni uvodni igri, v kateri je serviral, pokazal zobe mlajšemu slovenskemu tekmecu in dobil štiri naslednje igre. Povedel je s 4:1, nato pa je Kavčič dvignil ritem igre, storil neprimerno manjše število napak od Avstralca in izenačil na 4:4. Dvoboj se je prevesil v podaljšano igro, čeprav je Ljubljančan vodil s 6:5 in serviral za zmago v uvodnem nizu. Vodil je že s 30:0, a tudi to ni zadostovalo za zmago s 7:5. V podaljšani igri je vendarle s prepričljivo igro zasenčil Avstralca, ki je v Parizu nastopil s posebnim dovoljenjem prirediteljev. Bilo je 7:2. V nadaljevanju je Kavčič zaigral bolj sproščeno, Avstralec pa je še naprej grešil. Storil je 13 neizsiljenih napak, Kavčič pa le dve, kar je ob e(di)nem odvzemu servisa v drugem nizu zadoščalo za zmago s 6:3 in povišanje vodstva na 2:0 v nizih. Potrebno je tudi dodati, da sta imela oba teniška pred dvobojev nekaj težav z zdravjem. Hewitt je opravil operacijo palca na nogi, Kavčiču pa nagajajo bolečine v rami in komolcu.

V tretjem sta igralca trdno držala svoj servis (oba sta zapravila po eno priložnost za odvzem igre z začetnim udarcem), tako da je ponovna odločala ''loterija'' podaljšane igre. Tokrat je več zbranosti v odločilnih trenutkih pokazal Avstralec in po dobrih treh urah znižal zaostanek na 1:2. V četrtem je premoč na igrišču ponovno uveljavil ''Kaljut'' in izkoristil prvo zaključno žogico za eno najslajših zmag v karieri, s katero si je priigral lepo nagrado, najverjetneje dvoboj na osrednjem igrišču Roland Garrosa. ''Res sem vesel zmage! Prikazal sem odlično igro skozi vse štiri sete, dobro mi je šel tudi servis, s katerim sem imel v zadnjem času probleme. Predvsem v ključnih trenutkih sem uspel ohraniti mirno kri, kar mi daje veliko samozavesti za naprej. Res je, da je Hewitt daleč od svoje najboljše forme, vendar premagati zmagovalca Grand Slam turnirja in nekdanjo številko 1 svetovnega tenisa na tako pomembnem turnirju je vedno težko. Zato sem res vesel te zmage, ki verjamem da mi bo dala potrebno samozavest za naprej,'' je takoj po zmagi dejal Kavčič, trenutno 99. igralec sveta. Zmagal je na srečnem igrišču številka 7, kjer je bil v prvem krogu uspešen že lansko leto z zmago proti Gulbisu.

Đoković naskakuje zmago na četrtem zaporednem grand slamu. Lani je (poleg Melbourna) osvojil Wimbledon in OP ZDA, letos je bil po nepozabni drami z Rafaelom Nadalom najboljši v Melbournu. Kaj je o prihajajočem dvoboju s Srbom povedal Kavčič? ''V dvoboj bom šel povsem sproščeno, saj nimam kaj izgubiti. Novak je v izjemni formi, vendar bom naredil vse, da pokažem svoj najboljši tenis.''

Ne spreglejte