Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 10.37

8 let

Federer na rekord čakal več kot dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švicarski teniški igralec Roger Federer je v ponedeljek uradno podrl rekord po številu tednov, preživetih na prvem mestu svetovne teniške lestvice ATP.

Federer je bil prvi igralec sveta skupaj 287 tednov, s čimer je podrl rekord legendarnega Američana Peta Samprasa, ki je bil najboljši 286 tednov. Glede na to, da bo Švicar na vrhu vsaj še nekaj tednov, do konca olimpijskih iger ima namreč to mesto zagotovljeno, bo mejo še nekoliko pomaknil naprej.

Na nov rekord pa je moral Švicar počakati več kot dve leti. Po presenetljivem izpadu v četrtfinalu Roland Garrosa leta 2010 je, kjer je bil branilec naslova, je izgubil toliko točk, da ga je po koncu pariškega grand slama, 7. junija 2010, prehitel tedanji zmagovalec, Španec Rafael Nadal. Federer se je takrat ustavil pri številki 285.

Po izvrstnih rezultatih Nadala leta 2010 in Srba Novaka Đokovića minulo leto je bilo vse več skeptikov, ki so menili, da se Federer ne bo nikdar več vrnil na vrh. Švicar je bil v letih 2010 in 2011 prepričljivo tretji igralec sveta in se na največjih turnirjih sveta ni mogel kosati z izvrstnima Špancem in Srbom.

A Švicar se ni predal. V zadnjem delu minulega leta in prvi polovici letošnjega je nanizal fenomenalno serijo zmag. Njegovi rezultati so bili boljši tako od Đokovića kot Nadala. Od poraza v lanskem polfinalu OP ZDA je osvojil grand slam, zaključni turnir osmerice, tri turnirje serije masters in še nekaj drugih turnirjev. Njegovo razmerje zmag in porazov v tem času znaša 63:6, kar je najboljše izmed vseh.

Krona vseh rezultatov in dokončna potrditev, da je najboljši na svetu, je bila seveda sedma zmaga v Wimbledonu pred dobrim tednom dni. Dan pozneje je s prvega mesta izrinil tudi Đokovića.

Federer je na prvo mesto lestvice ATP prvič stopil 2. februarja 2004. Odtlej je bil prvi 237 tednov zapored. Pred njim ni še noben igralec ali igralka toliko toliko časa zapored zasedal teniški prestol.

Ne spreglejte