Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marin Čilić Kei Nišikori Roger Federer Rafael Nadal Novak Đoković Andy Murray OP ZDA

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 11.40

6 let, 6 mesecev

Čilić lahko postane najvišji vseh časov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letos se na teniškem prazniku v ZDA pišejo izjemne zgodbe. Prvič po devetih letih se je pripetilo, da v moškem finalu ni Rogerja Federerja, Rafaela Nadala oziroma Novaka Đokovića. To pa še ni vse ...

Res je. V nedeljo je Američanka Serena Williams osvojila že 18. turnir za grand slam (med posameznicami) ter se na večnem seznamu izenačila z legendarnima igralkama Martino Navratilovo in Chris Evert, US Open pa osvojila že tretjič zapored. Ne smemo prezreti niti bratov dvojčkov bratov dvojčkov Bryan , ki imata že 36 let, a še vedno osvajata lovorike. Verjetno najboljši moški par vseh časov je v New Yorku spet podredil konkurenco, veselil pa se je že okroglega stotega naslova. Brata sta osvojila kar 16 grand slamov, to je bil že njun peti v New Yorku.

Pri ženskih parih je Martina Hingis dokazala, da pri 33 letih še vedno odlično igra tenis. Čeprav je z Italijanko Flavio Pennetto pred US Opnom odigrala le tri turnirje, sta se prebili v finale in poskrbeli za velik uspeh.

Po dolgem času brez Rogerja, Rafaela, Novaka oziroma Andyja

Za največjo zgodbo, ki bo še dolgo odmevala v svetu loparjev in rumenih žogic, pa sta letos na igriščih Flushing Meadowsa vseeno poskrbela presenetljiva finalista. Nastop v sklepnem dejanju sta si zagotovila Kei Nišikori in Marin Čilić, 11. in 16. igralec sveta, kar je zelo nenavaden podatek za obdobje vrhunskega tenisa, ki so ga v tem tisočletju zaznamovali uspehi velike četverice.

Dolgoletna nadvlada Rogerja Federerja, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića in Andyja Murrayja je očitna. V zadnjih 38 finalih največjih turnirjev je Roger zaigral kar 25-krat, Rafael 20-krat, Novak 14-krat, Andy pa sedemkrat. Danes ne bo nastopil nihče.

Nišikori lahko postane prvi Azijec, Čilić prvi Hrvat po njegovem trenerju

Javnost je pričakovala, da bosta letos v New Yorku o naslovu odločala Švicar in Srb (Španec zaradi poškodbe ni nastopil), a se je močno uštela, saj sta najboljši Japonec in Hrvat v polfinalu poskrbela za eno najbolj senzacionalnih sobot v zgodovini grand slamov.

Prvič po devetih letih ter finalu OP Avstralije (2005) med Maratom Safinom in Lleytonom Hewittom bo odigran finale brez prisotnosti velike četverice, za smetano na torti se bosta potegovala deseti in 14. nosilec, kar je v zadnjih letih v konkurenci močnejšega spola na največjih turnirjih nepredstavljivo.

Nišikori je postal prvi Azijec v finalu US Opna, Čilić pa ima priložnost, da postane prvi Hrvat, ki je osvojil turnir za grand slam po njegovem trenerju Goranu Ivaniševiću (Wimbledon 2001). V zadnjih devetih letih sta se velike lovorike, čeprav na svetovni jakostni lestvici nista bila uvrščena med štiri najboljše na svetu, veselila le dva igralca. Argentinec Juan Martin del Potro (OP ZDA, 2009) in Švicar Stan Wawrinka (OP Avstralije, 2014).

Nišikori v medsebojnih dvobojih boljši s 5:2

Po 17 letih bosta v finalu US Opna zaigrala igralca, ki sta se v finale grand slama prebila prvič, hkrati pa ne spadata med deset najboljših na svetu. Leta 1997 sta bila to Avstralec Patrick Rafter in Kanadčan z britanskim potnim listom Greg Rusedski, zdaj bosta to Kei in Marin, za zdaj 11. in 16. igralec na svetu, od jutri dalje pa krepko višje. Če bo Nišikori prvak, bo poskočil na peto mesto, Čilića pa bi lovorika povzdignila na osmo mesto, tako da bi se po petih letih vrnil med deset najboljših.

Pred obema je še dolga teniška pot. Japonec je star 24, Marin, ki prihaja iz Medžugorja v Hercegovini, pa bo konec meseca dopolnil 26. Če bo odpravil japonsko oviro, v medsebojnih dvobojih z Nišikorijem izgublja 2:5, se bo izenačil z del Potrom kot najvišji zmagovalec na turnirju za grand slam. Ivaniševićev varovanec, ki se je v polfinalu znesel nad Federerjem, v višino meri 198 centimetrov, po bleščeči zmagi nad Federerjem, ki je mejila na popolnost, pa mu mnogi pripisujejo večje možnosti za zmago kot Japoncu, ki je v štirih nizih razorožil Đokovića.

Finale na osrednjem igrišču Arthur Ashe se bo začel malce po 23. uri po slovenskem času.

Ne spreglejte