Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
20. 4. 2016,
18.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Boris Becker Rafael Nadal Novak Đoković tenis

Sreda, 20. 4. 2016, 18.16

6 let, 7 mesecev

Boris Becker: Nesmiselno je nekoga obsojati

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

V zadnjem obdobju je bilo v tenisu veliko govora o dopingu, potem ko je na dopinškem testu padla Marija Šarapova, pozneje je s svojimi izjavami olje na ogenj prilil Andy Murray, zdaj pa se je oglasil še Boris Becker.

Andy Murray je v enem izmed zadnjih intervjujev izjavil, da je imel na sumu kar nekaj igralcev, ki bi lahko uporabljali nedovoljene substance, saj se ti niso utrudili tudi po nekaj urah igranja na najvišji ravni. Murray je namreč znan kot velik zagovornik  "čistega tenisa".

Seveda besede Škota niso bile spregledane, zato se je oglasil Boris Becker, trener prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Nemški teniški strokovnjak meni, da ni pošteno nekoga obsojati, dokler mu ni dokazano. "Testiranje je naključno in dokler ni nič dokazano, so vsi nedolžni," je za Daily Mail povedal Becker, ki meni, da je povsem nesmiselno nekoga obsojati samo zato, ker je zmagal turnir za grand slam ali pa je fizično bolje pripravljen.

Nemec je prepričan, da prvih deset igralcev na lestvici ATP ne uporablja dopinga. | Foto: Nemec je prepričan, da prvih deset igralcev na lestvici ATP ne uporablja dopinga.

Becker bi za nekatere dal roko v ogenj

Legendarni Nemec meni, da dopinga med najboljšimi teniškimi igralci ni. "To je zelo nevarna tema. Lahko samo še enkrat povem, da je tenis čist šport. Stoodstotno verjamem, da je Andy (Murray, op. p) čist, Roger je čist, Rafa je čist, Stan je čist … Vsi ti fantje so čisti. Dal bi roko v ogenj za prvih deset igralcev. Rafa je bil vedno na tapeti in zdi se mi nepošteno, da tako govorijo o enem največjih igralcev vseh časov. Sam lahko govorim samo za Novaka in verjemite mi, da ga velikokrat testirajo. To pomeni, da na turnirju za grand slam tudi dvakrat.

Po mnenju Nemca mora biti vsak, ki krši pravila, kaznovan. | Foto: Po mnenju Nemca mora biti vsak, ki krši pravila, kaznovan.

Kaj pa primer Šarapova?

Becker, ki še vedno velja za najmlajšega zmagovalca Wimbledona, je spregovoril tudi o primeru Marije Šarapove in zloglasnem dopingu. "O tem ne morem govoriti, dokler ne bo znana končna odločitev. Tenis je olimpijski šport in zaradi tega moramo upoštevati vsa pravila. In če jih nekdo ne upošteva, potem mora biti kaznovan."

Prejšnji teden je v teniškem svetu odmeval poraz njegovega varovanca, potem ko je na turnirju serije masters v Monte Carlu izpadel že v uvodnem dvoboju. "Novakov poraz me ne skrbi, prav tako me ne skrbi Nadalova zmaga. Imela bosta še veliko medsebojnih dvobojev. Njegova zmaga me ni presenetila. Nikoli nisem verjel, da se Rafa ne bi vrnil, vedel sem, da se bo enkrat vrnil med najboljše. Ko imaš poškodbo, se takšne stvari dogajajo. Ti zablokiraš, medtem ko drugi napredujejo v svoji igri. Pesek je njegova najljubša podlaga in poraz Federerja ter Novaka sta mu dala veliko možnosti. Napredoval je iz dvoboja v dvoboj in znova je dokazal, da je eden najboljših igralcev."

Zadnji poraz Novaka Đokovića ga sploh ne skrbi. | Foto: Zadnji poraz Novaka Đokovića ga sploh ne skrbi.

"Po dveh mesecih je normalno, da malo pade"

Ta trenutek eden najbolj vročih teniških trenerjev meni, da je za sam tenis zelo dobro, da se je Rafa vrnil med najboljše. Dejstvo je, da če so Novak, Andy, Roger in Rafa v dobri formi, je to dobro za konkurenco. Mislim, da Rafa lahko še vedno zmaga turnir za grand slam, vendar ne naslednjega." S tem je imel Becker v mislih OP Francije, edini turnir za grand slam, ki ga Novak še nima v svoji vitrini.

Na koncu je 48-letni Becker spregovoril še o glavnih letošnjih ciljih srbskega zvezdnika. "V Monte Carlu je Nole imel psihološko blokado, vendar fizično je še vedno na zelo visoki ravni. Po dveh mesecih je normalno, da malo pade. Naš velik cilj so olimpijske igre, kjer bo Nole igral med posamezniki in dvojicami. V Pekingu je zmagal Nadal, v Londonu pa je slavil Murray. Novak še nikoli ni zmagal olimpijskega turnirja in to je dobra spodbuda. Rad bi videl, da osvoji vse turnirje za grand slam, vendar to ni obsesija," je še povedal šestkratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Ne spreglejte