Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
23.04

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

ATP Danil Medvedjev Jannik Sinner Carlos Alcaraz Novak Đoković

Sobota, 18. 11. 2023, 23.04

5 mesecev, 2 tedna

ATP, FINALNI TURNIR (TORINO), POLFINALE

Đoković nadigral Španca, v finalu ga čaka Italijan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Jannik Sinner | Jannik Sinner se je kot prvi zavihtel v finale. | Foto Reuters

Jannik Sinner se je kot prvi zavihtel v finale.

Foto: Reuters

V finalu zaključnega teniškega turnirja sezone v Torinu bosta igrala Italijan Jannik Sinner in Srb Novak Đoković. Južni Tirolec je v polfinalu premagal Rusa Danila Medvedjeva s 6:3, 6:7 in 6:1, branilec naslova pa je bil boljši do Španca Carlosa Alcaraza 6:3, 6:2.

V večernem terminu sta se v Torinu pomerila Novak Đoković in Carlos Alcaraz, prvi in drugi igralec sveta. Srb in Španec sta odigrala peti medsebojni dvoboj, vodstvo v zmagah pa je po odlični predstavi v Torinu (6:3 in 6:2) prevzel Đoković. Zdaj vodi v zmagah proti mlademu španskemu izzivalcu s 3:2. Pred Torinom sta nazadnje igrala na turnirju v Cincinnatiju, kjer je bil v treh nizih boljši srbski zvezdnik. Tokrat je Đoković za zmago potreboval le dva, skupno pa Špancu oddal le pet iger.

Novak Đoković je Carlosu Alcarazu prepustil le pet iger. | Foto: Reuters Novak Đoković je Carlosu Alcarazu prepustil le pet iger. Foto: Reuters

Srb se bo v finalu potegoval za rekordni sedmi naslov na zaključnih turnirjih - zdaj si prvo mesto deli s Švicarjem Rogerjem Federerjem - in 98. naslov ATP, sedmega v 2023. To bo njegov 138. ATP finale in deveti na zaključnih turnirjih najboljše osmerice. Zmaga bi bila za 36-letnega Srba pika na i vrhunski sezoni, v kateri je osvojil tri grand slam naslove in igral v finalu zadnjih šestih turnirjev od odprtega prvenstva Francije dalje.

Sinner edini neporaženi v Torinu

Domačin Jannik Sinner, ki v Torinu kaže dobro formo, si je v soboto kot prvi zagotovil mesto v velikem finalu. Italijan je v treh nizih strl neugodnega Danila Medvedjeva. Čeprav je bil Medvedjev do zdaj na medsebojnih dvobojih uspešnejši, pa se je na koncu tretje zmage na devetem dvoboju veselil Italijan. 

Dvaindvajsetletni Sinner ostaja edini neporaženi igralec na zaključnem turnirju. Dobil je vse tri dvoboje v skupini, z zmago proti zmagovalcu 2020 in finalistu 2021 pa se je kot prvi Italijan uvrstil v zaključno dejanje sezone. Za četrtega igralca sveta bo to največji finale doslej. V karieri ima deset naslovov ATP, štiri je osvojil letos, v finalih pa je izgubil le trikrat.

V prvem nizu je Sinner povedel 3:1 in zadržal break prednosti do konca. V drugem nizu igralca nista oddala začetnega udarca, tako da je odločitev padla šele v podaljšani igri, v odločilnem tretjem nizu pa so 27-letnemu Medvedjevu popustili živci. Najprej je z dvojno napako oddal servis, nato je jezno vrgel lopar in se skregal z domačo publiko, za kar je dobil opomin, na koncu pa se je moral sprijazniti s tretjim porazom proti Južnemu Tirolcu v zadnjih tednih. V začetku oktobra je klonil v finalu Pekinga, konec oktobra pa še v finalu Dunaja.

"Bil je zelo težak dvoboj. Na začetku je bil Danil bolje razpoložen, a sem mu nekako odvzel servis in dobil prvi niz. Nato sem zaigral bolje, predvsem v tretjem nizu sem bil sproščen in agresiven. Tudi servis mi je šel dobro od rok," je dejal Sinner in dodal: "Vse od prihoda v Torino čutim podporo publike in njeno energijo. Res noro, komaj čakam, da vidim, kako bo jutri."

V konkurenci dvojic bodo v finalu igrali Američan Rajeev Ram in Britanec Joe Salisbury, ki branita naslov, ter Španec Marcel Granollers in Argentinec Horacio Zeballos, ki lahko z zmago postaneta številki 1 na lestvici ATP ob koncu sezone.

Polfinale:

Novak Đoković (Srb, 1) : Carlos Alcaraz (Špa, 2) 6:3, 6:2
Jannik Sinner (Ita, 4) : Danil Medvedjev (Rus, 3) 6:3, 6:7 (4), 6:1;

Preberite še:

 
Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz z zmago do polfinalnega dvoboja z Đokovićem, pirova zmaga Zvereva
Boris Becker
Sportal Legendarni športnik se po prihodu iz zapora nekaterim rečem samo smeje
Novak Đoković
Sportal Đoković po zmagi Sinnerja v polfinale
Ne spreglejte