Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
6.12

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Holger Rune Stefanos Cicipas Jannik Sinner Novak Đoković

Sreda, 15. 11. 2023, 6.12

5 mesecev, 2 tedna

ATP, FINALNI TURNIR (TORINO), 3. DAN

Zapletlo se je

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Novak Đoković | Novak Đoković se bo moral še potruditi, če se želi uvrstiti v polfinale, a ima vse v svojih rokah. | Foto Guliverimage

Novak Đoković se bo moral še potruditi, če se želi uvrstiti v polfinale, a ima vse v svojih rokah.

Foto: Guliverimage

V torek sta bila na finalnem teniškem turnirju v Torinu v zeleni skupini na sporedu dva dvoboja drugega kroga. Prva sta se pomerila Stefanos Cicipas in Holger Rune. Prvo točko je po predaji Grka osvojil Danec Rune. Zvečer sta se v izjemnem dvoboju udarila Novak Đoković in domačin Jannik Sinner. Po več kot treh urah je slavil drugi, kar je v zeleni skupini zapletlo stvari, saj se Đoković lahko poslovi že po skupinskem delu tekmovanja. Možna je cela vrsta scenarijev.

Jannik Sinner je prvič premagal Novaka Đokovića. | Foto: Gulliver Jannik Sinner je prvič premagal Novaka Đokovića. Foto: Gulliver

Mnogi so komaj čakali dvoboj Srba in Italijana ter dobili pravo teniško poslastico, ki je trajala tri ure in enajst minut. Dvoboj se je končal po treh nizih, dva niza sta se končala šele po podaljšani igri.

Italijanu zmaga veliko pomeni

"To mi veliko pomeni," je po veliki zmagi povedal Sinner, ki je sploh prvič premagal Đokovića. "To, da sem premagal številko ena na svetu, ki je osvojila 24 turnirjev za grand slam, je očitno eden vrhuncev v moji karieri. Čutil sem, da je bil to res taktičen dvoboj, uspelo mi je zmagati, zato sem zelo srečen."

"Treba mu je samo čestitati. Odigral je fantastičen dvoboj. To sem mu povedal na mreži. Mislim, da je v najpomembnejših trenutkih igral svoj najboljši tenis. Povsem si je zaslužil to zmago," je poraz športno priznal 36-letni Beograjčan, ki je izgubil prvič po 16. juliju. Takrat ga je v finalu Wimbledona premagal Carlos Alcaraz.

V ključnih trenutkih zadnjega niza je Đoković povsem popustil

V prvem nizu je pri izidu 5:5 Đoković že vodil 40:0, potem pa izgubil devet zaporednih točk in izgubil servis. V naslednji igri je Sinner brejk potrdil in po 57 minutah povedel z 1:0 v nizih.

V nadaljevanju smo spet gledali zelo izenačen dvoboj. Jannik Sinner je po zmagi v prvem nizu in na krilih občinstva igral izjemno, prav nič ni zaostajal Srb. Oba sta dobivala igre na svoj servis, zato je o drugem nizu odločala podaljšana igra. Bolj zbran je bil Nole in izenačil na 1:1 v nizih.

Tretji niz sta oba akterja zelo dobro začela, nato pa je v šesti igri Đoković izgubil igro na svoj servis (2:4). Prvi igralec sveta je že v naslednji igri popravil svojo napako, Italijanu odvzel servis in znižal izid na 3:4. V naslednji igri je izenačil na 4:4. Spet je odločala podaljšana igra, v kateri se je zdelo, da so Đokoviću nekoliko pošle moči. Sinner je že takoj povedel s 5:0, tega vodstva pa seveda ni zapravil. Podaljšano igro je dobil s 7:2 in se na koncu zasluženo veselil velike zmage.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Đoković lahko tudi še izpade

Novak Đoković se bo moral še potruditi, če se želi uvrstiti v polfinale, v katerega se uvrstita prva dva iz skupine, a ima vse v svojih rokah. V zadnjem krogu skupinskega dela bo igral proti Poljaku Hubertu Hurkaczu, ki je vskočil namesto poškodovanega Stefanosa Cicipasa. To pomeni, da mora Srb premagati Poljaka, da se uvrsti v polfinale. Đoković pa lahko tudi še izpade, če izgubi proti Hurkaczu, Holger Rune pa premaga Jannika Sinnerja. Možna je še cela vrsta scenarijev.

Holger Rune je po predaji Stefanosa Cicipasa vknjižil prvo točko. | Foto: Guliverimage Holger Rune je po predaji Stefanosa Cicipasa vknjižil prvo točko. Foto: Guliverimage

Cicipas predal dvoboj po desetih minutah

Stefanos Cicipas in Holger Rune sta odigrala le tri igre, preden je moral sedmi nosilec pri vodstvu Danca z 2:1 zaradi poškodbe komolca predčasno končati dvoboj. Rune je tako ostal v igri za preboj v sobotni polfinale, namesto Cicipasa pa bo zadnji dvoboj skupinskega dela s Srbom Novakom Đokovićem odigral Poljak Hubert Hurkacz kot prva rezerva.

Skupinski del, zelena skupina

Holger Rune (Dan, 8) : Stefanos Cicipas (Grč, 7) 2:1 - predaja
Jannik Sinner (Ita, 4) : Novak Đoković (Srb, 1) 7:5, 6:7 (5), 7:6 (2)

 

Zelena skupina

Jannik Sinner (Ita, 4) 2 zmaga – 0 porazov
Novak Đoković (Srb, 1) 1 – 1
Holger Rune (Dan, 8) 1 – 1
Hubert Hurkacz (Pol) 0 - 0
Stefanos Cicipas (Grč, 6) 0 – 2

 

Rdeča Skupina

Danil Medvedjev (Rus, 3) 1 zmaga – 0 porazov
Aleksander Zverev (Nem, 7) 1 - 0
Carlos Alcaraz (Špa, 2) 0 - 1
Andrej Rubljov (Rus, 5) 0 – 1

Preberite še:

Novak Đoković
Sportal Zakaj Srba ne marajo?
Novak Đoković
Sportal Kaj je Đoković povedal po nespametnem dejanju? #video
Novak Đoković
Sportal Đoković številka 1 ob koncu sezone
Ne spreglejte