Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2011,
11.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 9. 2011, 11.08

8 let, 5 mesecev

Zeleni, beli, rdeči, modri, le enotni ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zeleni, beli, rdeči, modri in tako naprej so dresi slovenskih državnih reprezentanc v ekipnih športih, ki tudi po 20 letih še niso enotni. Problematiki celostne podobe bomo posvetili tokratni Fokus.

Hitro po osamosvojitvi je Olimpijski komite Slovenije sprejel na skupščini sklep, ki je med drugim opredeljeval barvne kombinacije dresov nacionalnih reprezentanc. Ta je določal, da naj bodo dresi zeleni in modri, v kombinaciji z belo barvo. Hkrati je bilo sprejeto, da se na dresu nosi tudi grb. Leta 2007 je OKS znova izdal sklep, kjer je natančno določil, kakšne barve po evropski barvni lestvici naj bodo dresi.

A panožne zveze niso imeli posluha za sklep. Vsaka zveza je šla svojo pot, skozi leta pa menjavala le odtenek barve in oblikovno podobo. ''Vedno več zvez je pripravljenih iti v tej smeri, največ težav je pri največjih zvezah, kot je nogometna. S prejšnjim predsednikom Simičem smo imeli kar nekaj pogovorov, ki je povedal svoje razloge, zakaj si je želelo določene spremembe. Košarkarska zveza Slovenije je blizu priporočilom, manjka ji namreč le še modra barva in pontoni (odtenki barve po evropski barvni lestvici, op. p.). Tu je še hokej, kjer mislim, da je novi predsednik Rakovec pripravljen prisluhniti predlogom. izpostavil bi odbojkarsko reprezentanco, ki je zdaj v novi podobi in se nam zdi zelo primerna in prepoznavna, vsekakor bolj, kot je bila v prejšnjih barvah. Upamo, da bo po isti šla tudi rokometna reprezentanca, ki ima pred sabo evropsko prvenstvo. Kot vemo, je predsednik RZS naklonjen tej ideji,'' nam je o raznolikosti in (ne)enotnosti panožnih zvez dejal Blaž Perko, direktor športa na oddelku za vrhunski šport pri OKS.

V tujini obstaja bolj ali manj praksa, da so reprezentance v enakih barvnih odtenkih, kar pripomore k večji razpoznavnosti, hkrati s tem države izkazujejo tudi enotnost. Marsikje so šli celo dlje in barve ter simbole državnih dresov določili kar z zavezujočim pravnim aktom, ki panožnim zvezam in proizvajalcem ni pustil odprtih rok pri oblikovanju.

Nogometaši po 2012 v barvah zastave

V Sloveniji so nogometaši ob osamosvojitvi nosili drese v belo-modro-rdeči kombinaciji, vendar pa že leta 1993 zamenjali barve v belo-zeleno kombinacijo. Odtlej je prišlo do sprememb v odtenku barve. Na svetovnem prvenstvu 2002 in 2010 pa je dres krasil tudi motiv Triglava. Pod prejšnjim predsednikom Ivanom Simičem je bilo na skupščini NZS sprejeto, da bo reprezentanca od 1. januarja 2012 spremenila barve, dresi bodo namreč v barvah slovenske zastave.

Pri slovenskih košarkarjih od osamosvojitve pa do zdaj ni prišlo do večjih sprememb. Kombinacija barvnih odtenkov je od tedaj pa do danes zeleno-bela, so pa na začetku na dresih nosili grb, nato pa je ta izginil s srčne strani. Leta 2005 so nekoliko spremenili linijo, na hlačah so namreč imeli motiv Triglava, na strani dresa pa zvezde. Lep čas so tudi nosili na sprednji strani dresa napis enega od sponzorjev. "Kar se tiče izbire zelene, menim, da je zgoraj jasno navedeno, zakaj in kako, modra pa v 20 letih slovenske samostojnosti ni bila barva, ki bi jo ravno zlahka povezali s košarko. Tako tudi v prihodnosti nimamo prav nobene želje, da bi spreminjali barve naših košarkarskih reprezentanc," je o izbiri barv dresov dejal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Odbojkarji upoštevajo priporočila OKS, rokometaši še bodo

Odbojkarji so se na pred kratkim končanem evropskem prvenstvu predstavili v povsem novi podobi, v preteklosti so nastopali v različnih barvnih odtenkih, tokrat pa so upoštevali priporočila OKS. ''Odbojkarska zveza Slovenije je sprejela odločitev, da se bomo teh priporočil držali in moška reprezentanca je na pravkar končanem EP že nastopila v dresih teh barv,'' je dejal generalni sekretar odbojkarske zveze Gregor Humerca.

Tudi na Rokometni zvezi Slovenije so dolga leta stavili na zeleno barvo, pred domačim prvenstvom v Sloveniji pa je prišlo do spremembe, saj je zeleno barvo zamenjala modra – svetla in temna. Na krovni rokometni organizaciji pa v prihodnje pripravljajo spremembe, saj bodo popolnoma upoštevali priporočila OKS, tako da bodo dresi vsebovali vse tri zahtevane barve – zeleno, modro in belo. "Dresov za Srbijo še ne bo. Za prihodnje pa naj bi bila pripravljena podoba v skladu s priporočili OKS. Dresi bodo bržkone beli z vsebovano modro in zeleno bravo ter modri z belo in zeleno," pravi predstavnik RZS Uroš Mohorič.

Pri Hokejski zvezi Slovenije pa že od začetka uporabljajo barve zastave, le da je v zadnjih letih simbol nadomestil uradni logotip zveze – ris. Pri krovni hokejski organizaciji v prihodnje pripravljajo spremembe. ''Za zdaj še ne bo prišlo do nobenih sprememb, po mojem pa bo do teh prišlo prihodnje leto, nekje do prvenstva v Stožicah. Tam bo sicer reprezentanca po vsej verjetnosti nastopila v enakih dresih kot letos. Se bo na prvenstvu predstavil nov format slovenske hokejske reprezentance,'' nam je zaupal Robert Verlič, direktor športne marketinške agencije, ki sodeluje s HZS.

Ne spreglejte