Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
20. 5. 2012,
22.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valter Birsa Slaviša Stojanović Matjaž Kek

Nedelja, 20. 5. 2012, 22.31

8 let

Valter Birsa: Dokazati bom moral, da sem v formi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še prijateljska tekma z Grčijo in za Valterja Birso bo sezone, na katero bi najverjetneje najraje čim prej pozabil, konec.

Po izjemnem vzponu, golih na svetovnem prvenstvu in v ligi prvakov je 25-letni nogometaš izkusil še temnejšo plat športa. Po prestopu v Italijo je pričakoval nov korak naprej na že sicer bogati nogometni poti. Storil je dva nazaj. V Genovi, kamor je prišel s statusom velike okrepitve, je igral zelo malo, klubu je šlo slabo in se je komajda rešil pred izpadom v drugo ligo. Vprašljivo je trenutno, logično, tudi mesto v začetni enajsterici reprezentance. Že v naslednji sezoni se bo moralo spremeniti marsikaj. Tako, kot je bilo v tej sezoni, ne bo šlo. Tega se dobro zaveda tudi sam. Je v letih, ko bi moral pokazati največ. Če bo sedel na klopi, seveda ne bo šlo.

S klubsko sezono, ki je za vami, zagotovo niste zadovoljni. Kaj je šlo narobe? Veliko stvari. Pričakoval sem, da bo marsikaj drugače. Ne samo to, koliko bom igral, ampak še kaj drugega. Toda to je nogomet, ki vseskozi prinaša presenečenja. Zame je sezona, ki je za mano, zagotovo presenečenje. Kaj je bilo narobe? Ne bi govoril o tem, a po pogovorih z določenimi ljudmi, trenerji in drugimi sem spoznal, kaj je bilo. Kaj se je dogajalo. A kot sem že rekel, o tem ne bom govoril. Ne bi rad razglabljal o stvareh, ki so konec koncev drugotnega pomena.

Kako naprej? Ne vem, bomo videli. Po tekmi z Grčijo si bom vzel nekaj časa, da se spočijem, poskušal se bom povsem izključiti iz nogometa, čeprav se zavedam, da bo težko. Jaz sem tak, da vseskozi razmišljam o nogometu, tako da nikoli nisem na pravem odmoru. Preden bom začel razmišljati o klubski prihodnosti, moram urediti še kup osebnih zadev. Potem bom prišel na priprave in skušal trenirati čim bolje. Kaj se bo zgodilo pozneje, bomo videli. Jasno pa je, da se bo moralo nekaj spremeniti. Ne morem si privoščiti še ene podobne sezone, kot je bila ta.

Tudi Genoi ni šlo najbolje. Na koncu ste obstali, a razočarali navijače. Vzdušje v ekipi je bilo verjetno moreče? Niti ni bilo tako hudo, kot bi marsikdo pričakoval. Dobro, dogajale so se določene stvari, ki medijem vselej ostanejo skrite, a jih seveda ne bom razkrival. Zakaj smo bili tako slabi, težko povem. Med igralci ni bilo nekih velikih trenj, a mogoče tudi nismo razčistili vsega med seboj, kot bi morali. Jasno je, da je bila sezona za nas veliko razočaranje. Pričakovali smo veliko več.

Vrhunec razočaranja se je zgodil pri visokem porazu proti Sieni, ko so bili navijači tako jezni, da so od vas igralcev zahtevali drese, saj naj si jih ne bi zaslužili nositi. Kaj se je dogajalo? Česa takšnega doslej še nisem doživel. Po eni strani sem razumel navijače, a po drugi takšno obnašanje ne spada na nogometne štadione. Zgodilo se je, kar se je. To se dogaja, ko imaš vročekrvne navijače. Sprva je bilo videti kar hudo, a na koncu vse skupaj ni bilo tako grozno. Najprej sem se malce bal in se ustrašil, da bodo navijači prišli na igrišče, a nas je od njih ločilo kar nekaj prostora, vmes so bili tudi policisti, tako da se nisem bal. Malce smo bili presenečeni, malce razburjeni, a bali se nismo.

Ste tudi vi morali oddati svoj dres? Da. Kapetan ekipe je prišel do vseh igralcev in nam rekel, kaj moramo storiti. In smo pač dali drese …

Še slabše je šlo vašemu nekdanjemu klubu Auxerrju, ki je po igranju v ligi prvakov v prejšnji sezoni v tej celo izpadel iz prve francoske lige … Žal mi je, da se je izšlo tako, kot se je. Slišal sem se z nekaterimi ljudmi iz mojega nekdanjega kluba. Očitno je bil klub slabo organiziran in so vsi skupaj malce ''zaspali''. Odšlo je preveč pomembnih igralcev, okrepitve pa niso bile na ravni prejšnjih nogometašev. Mislili so, da bo bolj preprosto, a se je izšlo slabo. V klubu so očitno storili kar nekaj napak, kar se je poznalo.

Še malce o reprezentanci. Pred odhodom na oddih vas čaka še prijateljska tekma z Grki. Neugoden termin? Dobro, dejstvo je, da termin ni ravno najboljši. Tekma je po koncu sezone, vsi počasi že razmišljamo o počitnicah, a za nas to ni nič novega. Vsako leto imamo v tem terminu reprezentančne obveznosti, zato zagotovo ne bo težav. Gotovo pa je ta tekma za nas, ki gradimo ekipo za prihodnje kvalifikacije, še kako dobrodošla. Da še bolj sprejmemo način dela novega selektorja, da odkrijemo nove skrivnosti in se v kvalifikacije podamo čim bolje pripravljeni.

Selektor Slaviša Stojanović je že namignil, da je tekma proti Grkom zadnja, ki bo namenjena preverjanju. Avgustovski obračun z Romuni bo že generalka za začetek kvalifikacij. Je po slabi sezoni to tudi tekma za vaše dokazovanje? Meni se ni treba več dokazovati. Dobro vem, kaj lahko naredim in kaj sem že naredil. V tem smislu tekma z Grki zagotovo ne bo dokazovanje. Po drugi strani pa je normalno, da po sezoni, ki je za mano, občutek ni isti, kot je bil v preteklosti. Dokazati bom moral, da sem v formi. Da pa bi moral dokazovati, da sem iz pravega testa, pa zagotovo ne.

Kako dobro ste se že spoznali z delom novega selektorja? Zdajšnji selektor je v marsičem podoben prejšnjemu Matjažu Keku. Oba težita k nogometu, ki je gledljiv. Želita čim boljšo igro in zadetke. Tako da nekih velikih sprememb ni, je pa res, da ima vsak trener svoje ideje. Slaviša zagotovo več dela na prekinitvah. Tudi zato je pomembno, da imamo veliko časa in se bomo lahko dobro pripravili na zahtevne tekme.

Kaj lahko pričakujemo od Grkov, ki so udeleženci letošnjega evropskega prvenstva? Grki bodo prav gotovo zahteven tekmec. Vedno so bili čudna ekipa, ki pa je zelo nevarna. Dobro se spomnim, kako so na evropskem prvenstvu pred osmimi leti pripravili veliko presenečenje in osvojili naslov, čeprav ne vem, če so na prvenstvu vse skupaj zabili pet golov. Grki so Grki, imajo svojo miselnost in igrajo zaprt nogomet. Vsak ima pač svoj način, da pride do rezultata.

Za konec še beseda o prometni nesreči z dragocenim ferrarijem, ki ste jo doživeli v Italiji. V Sloveniji ste vzbudili veliko pozornosti … O takšnih stvareh nerad govorim, a lahko rečem, da je bilo vse skupaj veliko manj senzacionalno, kot se je pisalo in govorilo. Verjamem pa, da je v medijih veliko bolj zanimivo napisati, da je imel znani nogometaš ''totalko'' v avtomobilski nesreči, kot pa napisati, da mu je le počila guma. Če bi zapisali tako, bi bila novica smešna, nezanimiva. Ampak saj pravim. S takšnimi stvarmi se ne obremenjujem. Če si novinarji želijo pisati tako, naj pišejo. To je njihova stvar.

Ne spreglejte