Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
31. 8. 2009,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 8. 2009, 20.38

8 let

Prvenstvo spet na stežaj odprto

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmaga Jorgeja Lorenza in padec Valentina Rossija v Indianapolisu sta poskrbela, da bo letošnje svetovno prvenstvo v razredu MotoGP še naprej zanimivo.

Ko je kazalo, da si je Rossi praktično že pridirkal naslov svetovnega prvaka, je prišla dirka v Indianapolisu in razmerja moči v kraljevskem razredu občutno spremenila. Lorenzo je namreč z velikim triumfom na 12. dirki sezone zaostanek za Valentinom prepolovil, iz 50 točk na 25. In ne le to. Ponovno se je vrnil v boj za laskavo lovoriko, čeprav je bil pred ameriško avanturo pravzaprav že v izgubljenem položaju. Španski dirkač je na sloviti stezi, ki je praznovala 100. obletnico dirkanja, doživel veliko olajšanje. Na prejšnjih dveh dirkah v Doningtonu in Brnu je bil povsem na tleh, saj je zabeležil dve ničli. Nočni mori pa je sledil Indianapolis, ki mu je prinesel najboljši možni pospešek pred nadaljevanjem sezone. Fant je suvereno zmagal, njegov največji tekmec za naslov prvaka Rossi pa je padel in končal dirko brez točk.

Osemkratni svetovni prvak se je po dirki pridušal, da je zapeljal na umazan del steze, zaradi česar je izgubil prednji del motocikla in končal ob stezi. Čeprav mu je uspelo pobrati svoj motocikel in nadaljevati z dirko, pa je bil nekoliko kasneje zaradi pokvarjene sklopke prisiljen odstopiti. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Lorenzo Rossija z briljantnim manevrom prehitel dva kroga preden je Italijan doživel kolaps. In to veliko pove o sami dirki. Po izjavah sodeč, ki so bile izrečene po VN, lahko sklepamo, da bi Jorge skoraj gotovo zmagal, četudi bi Valentino ostal v sedlu, saj je imel tokrat pač boljše nastavljen motor in očitno večjo željo po zmagi. Italijana pa je prav gotovo nekoliko uspavala velika prednost v prvenstvu in je bil morebiti za trenutek nezbran. Zaradi tega tudi verjetno napaka, ki si jo je privoščil. Ali pa je hotel za vsako ceno obdržati stik z Lorenzom, ki je drvel tretji zmagi naproti, rahlo pretiraval, vzel preširoko dirkaško linijo in posledice so bile zanj pogubne.

In kaj so v Indianapolisu počeli ostali? Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa, ki je osvojil pole positiona, je vodil prve štiri kroge, a nato svoje delodajalce šokiral s padcem. Špancu se je sicer uspelo pobrati in nadaljevati z dirkanjem. Do konca je prilezel do 10. mesta. Tako nasmejanih obrazov, kot smo jih gledali na zmagovalnem podiju v Indyju, letos še nismo videli. Na prvo stopničko je stopil Lorenzo, ki je v ZDA vstal iz pepela, drugo si je pridirkal Hondin zasebnik Alex De Angelis. S svojimi prvimi stopničkami v karieri je Sanmarinec svojemu šefu Faustu Gresiniju poslal jasno sporočilo, da je naredil narobe, ker z njim ni podaljšal pogodbe za prihodnjo sezono. Si pa je verjetno s tretjim mestom kožo pri tovarniškem Ducatiju za prvenstvo 2010 rešil Nicky Hayden, ki je dosegel rezultat sezone.

Ker je do konca sezone ostalo 5 dirk in je na voljo še 125 točk, razlika med prvim Rossijem in drugim Lorenzom pa 25 točk, je seveda prvenstvo znova na stežaj odprto. Fanta se bosta 'na polno' udarila že ta vikend, ko bo na sporedu VN San Marina in Riviere di Rimini na dirkališču v Misanu. Valentino prihaja domov kot ranjen lev in bo skušal na svojem dvorišču silovito udariti nazaj, Jorge pa namerava še zmanjšati zaostanek in borbo za naslov svetovnega prvaka raztegniti vse do finalne dirke, ki bo v zanj domači španski Valencii.

Ne spreglejte