Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
18.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 18.29

7 let, 12 mesecev

Prava potrditev šele prihaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je od tistih najpomembnejših tekem ob koncu letošnjega prvenstva preteklo že kar nekaj vode in smo medtem dobili tudi že dokončno podobo slovenske reprezentance ...

... ki nas bo zastopala na afriškem jugu, pa se je letošnje državno prvenstvo v celoti zaključilo v poznem nedeljskem popoldnevu v Kranju. Po kar nekaj sezonah se je na koncu pripetilo, da se bosta zamenjala kar dva prvoligaša in v druščino najboljših prihajata dva novinca.

Bolje rečeno povratnika, saj so bili Ajdovci denimo v drugi ligi le eno sezono, Gorenjci pa so na vrnitev čakali kar dolgih osem sezon. Vmes jim je celo spodrsnilo v tretjo ligo, toda le za nekaj dni, saj so se okoliščine obrnile v njihovo prid in so zadržali drugoligaško mesto.

Vsekakor je Koper največje presenečenje zadnje sezone in morda celo vseh 19 sezon, ko si slovenski prvak s končnim zmagoslavjem zagotovi tudi sodelovanje v mednarodnih tekmovanjih. Pred sezono smo napovedovali, da bo vse drugo kot končni uspeh Maribora popolno presenečenje, toda zgodilo se je. Pod Kalvarijo so nas ob zmagi v pokalu z Domžalčani na vsakem koraku spomnili, da so s sezono več kot zadovoljni. Da so za razliko od Kopra osvojili dve lovoriki je seveda res, toda mimo dejstva, da sodimo med države, kjer je prvenstveni naslov precej bolj cenjen med ljudmi kot pokalni, pa tudi ne moremo. Vsekakor pa vijoličastim ne oporekamo ničesar, zgolj razmišljamo, da bi najbrž tudi oni, če bi bili povsem pošteni obe svoji lovoriki zamenjali za tisto s katero se ponašajo v Kopru.

Zdaj pa je pred nami tisto, kar je v največji meri merilo vrednosti naših klubov in posledično tudi domačega ligaškega tekmovanja. Seveda govorimo o mednarodnih tekmah, kjer je resnici na ljubo vsaka slovenska zmaga že uspeh. Če je žreb (op.p. uvodni za novo sezono bo 21. junija) naklonjen našim klubom, potem nekako še gre, lahko pa se že v uvodu pojavi obilo težav. Ljubljanski zeleno-beli bodo sezono tako začeli že prvi julijski dan in jih čaka nekaj podobnega, kot so lani doživljali Velenjčani. Ta zgoden začetek se slej kot prej pozna pri vsaki zasedbi in tega se je zares težko ogniti. Vsekakor bo čas pokazal, kaj bo nov izhod na mednarodno sceno prinesel zdaj vnovič edinim Ljubljančanom v elitni konkurenci. In če smo znova pri napovedih, bom še enkrat znova tvegal in napovedal, da bi najdlje vsekakor morali seči Mariborčani. Seveda v mednarodnih izzivih naslednje sezone, ki bo že 20. jubilejna na slovenskih nogometnih igriščih, ki bodo kot pokalni zmagovalci več kot očitno tudi zadnji stopili v mednarodno areno. Ne glede na vse pa se bomo razveselili prav vsakega uspeha slovenskih predstavnikov.

Kam lahko sežeta povratnika

To večino nogometnih privržencev v tem trenutku, ko smo v pričakovanju 19. svetovnega prvenstva, ki bo prvič na afriški celini še ne zanima prav preveč. Je pa to najbrž poglavitna misel tistih, ki tako v Primorju kot v Triglavu skrbijo za delovanje omenjenih dveh klubov. V Ajdovščini so se v prvem delu leta že lotili še kako potrebne prenove nogometnega stadiona v mestu burje. To v največji meri še čaka Kranjčane. Prav ob zadnji tekmi v zadnji sezoni povezani s prvoligaškim dogajanjem z Interblockom se je dalo videti, kaj vse Gorenjcem manjka za dostojno predstavljanje med najboljšo deseterice. Seveda v povezavi z objekti in vsem, kar sodi poleg. V igralski kader se na tem mestu ne bomo spuščali, to je pač odločitev kluba. Če ne drugega je v prvi ligi kar devet igralnih dni več, priprave morajo steči precej prej in že to zahteva spremembe. Pri objektu, ki dobesedno v zadnjih skorajda 30 letih (op.p. govorimo o pokriti tribuni v športnem parku v Kranju) ni doživel skorajda nobene spremembe pa je potrebno zamižati na obe očesi, da bi rekli, da je to primerno za tekme. Pa to v največji meri velja že za drugoligaško konkurenco, kaj šele za najboljših deset.

Že zdaj večina prav ti dve zasedbi vidi v boju za zadnje mesto in po nekem nepisanem pravilu se niti ne motijo. Temu je vedno tako tudi v drugih nogometnih sredinah, da so novinci prvi na odstrelu. Vsekakor pa to ne drži vedno in tudi pri nas se je že mnogokrat obrnilo drugače. Denimo prav v zadnji sezoni.

Odmor za slovenske prvoligaše se počasi končuje, saj se že v nekaj dneh v največji meri vsi vračajo k pripravam za nov start. Pri tem odmoru bodo vsekakor najbolj prikrajšani Kranjčani, je pa to ena od cen, ki jih je potrebno plačati ob uspehu, na katerega so na Gorenjskem čakali kar osem sezon.

Ne spreglejte