Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 12. 2007,
15.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 15.31

8 let, 3 mesece

P. Kozmus: O medalji ne razmišljam

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponedeljek se prične vrhunec atletske sezone 2006. V Göteborgu bo evropsko prvenstvo na katerem bo nastopilo tudi 19 slovenskih atletov in atletinj.

Eden glavnih upov naše odprave bo prav gotovo Primož Kozmus. Šestindvajsetletni Brežičan, ki je leta 2003 dosegel vrhunski izid 81,21 metra, leto kasneje pa na olimpijskih igrah v Atenah pristal na šestem mestu, se vrača po skorajda dveletni odsotnosti zaradi poškodbe. Z izidom 80,38 metra je tihi favorit za medalje, a bi bil sam že povsem zadovoljen z uvrstitvijo v finale.

Po dvajsetmesečni odsotnosti zaradi poškodbe ste se letos vrnili na atletske steze. Kako se počutite? Vse je v najlepšem redu in tako, kot bi si lahko le želel. Poškodba je povsem pozabljena. Dobro sem treniral, opravil vse treninge, ki sem jih nameraval, in v Göteborg odhajam optimistično nastrojen. Naredil bom vse, da se odrežem čim bolje, seveda pa se zavedam, kje so meje. Strahu pred novo poškodbo ni, saj bi se, če bi razmišljal v tej smeri, lahko kar nehal ukvarjati z atletiko.

Letos ste kladivo zalučali 80,38 metrov daleč, kar zadostuje za osmo mesto na lestvici najboljših Evropejcev in deveto na svetu. Lahko na Švedskem ponovite odličen met, ki vam je uspel junija v Thessalonikiju? Težko verjamem. Potrebno je biti realen, saj je bil ta met res idealen. Lahko bi rekel, da je bil dosežek, ki mi je uspel pred mesecem in pol, zgolj preblisk. Sam bom zadovoljen že z izidom okoli 77 oziroma 78 metrov, kar bi moralo zadostovati za finale. Če potem vržem še kak meter dlje, bi se lahko uvrstil med najboljših osem. Če mi to uspe, bom z nastopom povsem zadovoljen.

Od nastopa na največjem letošnjem atletskem tekmovanju vas ločijo zgolj še dnevi. Kakšna je pripravljenost, je čutiti kaj treme? Počutim se dobro, a še nisem v najboljši formi. Po treningih sodeč, bom v najboljši formi ravno v času evropskega prvenstva, kar sem, seveda, tudi načrtoval. To pomeni, da bom lahko kladivo redno metal prek 77 metrov, s čimer bi bil zelo zadovoljen. Treme ni, zgolj tista pozitivna. Sem zelo napet in komaj čakam, da se vse skupaj začne.

Stari ste 26 let, vašo obetajočo pot pa je za leto in pol zaustavila neljuba poškodba. Kje bi bili zdaj, če ne bi bilo zapletov? Težko govorim o tem in tudi nočem razmišljati v tej smeri. Zgodilo se je, kar se je, zdaj pa je potrebno gledati zgolj v prihodnost. Če bom treniral dobro in ne bo novih poškodb, lahko še vse nadoknadim. Verjetno pa je, da bi se, če se ne bi poškodoval, zdaj že ustalil nad 80 metri.

Kje je vaša končna meja? Mislim, da tam nekje okoli 82 metrov, čeprav je o tem težko govoriti. Nekoč si želim konstantno metati prek 80 metrov. Ko mi bo to uspelo, bom lahko rekel, da sodim v sam svetovni vrh.

Kje so vaše največje rezerve? Prav gotovo v specifični moči. Tudi ko se pogovarjam s tekmeci, mi pravijo, da imam v moči še veliko rezerv, kar me navdaja z optimizmom. V naslednjih letih imam načrt izboljšati ta del pripravljenosti in posledično bodo boljši tudi rezultati. Predvsem moram delati na razmerju med meti. Ko se ustalim na metih čez 80 metrov, bom, kot sem že rekel, lahko zelo zadovoljen.

Kdo so vaši favoriti za najvišja mesta v metu kladiva na evropskem prvenstvu v Göteborgu? Največ možnosti pripisujem Poljaku Simonu Ziolskovskemu, zelo močna pa sta tudi Belorusa Vadim Devjatovski in Valerij Sviatokha. Med njimi gre iskati novega evropskega prvaka, seveda pa so možna tudi presenečenja.

Ste morebiti sposobni presenetiti in se povzpeti na stopničke tudi vi? Težko. Raje ne razmišljam v tej smeri. Morda bi lahko osvojil medaljo, če bi se res vse ujelo. Da bi vrgel odlično, da bi imeli preostali smolo, in še kaj … Zadovoljen bom že s finalom, ne obremenjujem se s morebitnimi stopničkami.

Slovenska ekipa bo številčna, kot že dolgo ni bila. Na sever Evrope se odpravlja kar osem atletov in enajst atletinj. Kakšne možnosti pripisujete sotekmovalcem? Vzdušje v ekipi je zelo dobro, zato verjamem, da ne bomo razočarali. Veliko bo odvisno predvsem od tega, kako bomo začeli. Če bodo tisti, ki bodo nastopili kot prvi, dobro opravili, bo to dodaten vzgon za preostale. Če bodo razočarali, se bo bržčas zgodilo ravno obratno. Sicer pa največ možnosti pripisujem Jolandi Čeplak in Brigiti Langerholc v teku na 800 metrov ter Maticu Osovnikarju, ki bo nastopil v šprintu.

V švedski prestolnici vas bo spremljalo tudi vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS), ki je zdaj na krovu slovenske atletike že dobro leto. Ste zadovoljni s tem, kar so doslej opravili Peter Kukovica in sodelavci? Za zdaj so kar dobro opravili delo. Vidni so premiki na bolje, a je potrebno še veliko dela. Zastavili so si visoke cilje in če jih bodo vse izpolnili, bodo prav gotovo naredili veliko za slovensko atletiko. Tudi finančno stanje atletov in atletinj se je nekoliko izboljšalo, a bi si seveda želeli še več. Saj veste, kako je, denarja ni nikoli dovolj (smeh) …

Ne spreglejte