Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2011,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

berač

Torek, 19. 7. 2011, 11.16

8 let

Olimpijski zmagovalec zdaj berač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanjega kitajskega telovadca Zhang Shangwuja so odkrili pri beračenju na ulicah Pekinga, potem ko je skoraj štiri leta preživel v zaporu zaradi ropa.

Tragična vest je na Kitajskem obudila pogovore o življenju nekdanjih vrhunskih športnikov, ki velikokrat delijo usodo nesrečnega telovadca. Nekdanji telovadec, ki je na univerzijadi leta 2001 v Pekingu osvojil dve zlati kolajni, je pristal na ulici. Že leta 2007 je svoji zlati kolajni prodal vsako za 50 juanov (okoli pet evrov), da se je lahko preživljal nekaj časa. A kmalu zatem so ga aretirali zaradi kraje računalnikov, mobilnih telefonov in druge opreme, poroča španski dnevnik Marca.

Danes 28-letni Zhang Shangwu, rojen v revni družini na severu Kitajske, je bil aprila letos izpuščen iz zapora in vse od takrat je živel in beračil na ulici, preden so ga te dni odkrili kitajski mediji. Prepoznal ga je namreč eden od navijačev, ko je na ulici za drobiž izvajal gimnastične prvine.

Dobil 4100 evrov odškodnine

Zhang Shangwu je začel trenirati gimnastiko že pri petih letih in kmalu ko so ga zvabili v mesto, v eno od nacionalnih gimnastičnih šol. Veljal je za enega od naslednjih velikih telovadnih zvezdnikov in je vadil skupaj z bodočim olimpijskim prvakom Yang Weijem, pred desetimi leti je v domovini že dosegel status zvezdnika, saj se je v močni konkurenci - Kitajci so večkratni svetovni in olimpijski prvaki in so zadnja leta vedno najuspešnejša reprezentanca na SP po številu osvojenih kolajn - uvrstil v kitajsko reprezentanco in je na univerzijadi na domačih tleh osvojil dve zlati odličji. Bil je glavni kandidat za nastop na olimpijskih igrah v Atenah 2004.

Vendar pa si je leto pozneje resneje poškodoval Ahilovo tetivo, zato so ga izločili iz reprezentance in moral se je vrniti v domačo provinco Hebei. Nekaj let pozneje se je zaradi nesoglasij s trenerjem upokojil in zaradi hude poškodbe, po kateri ni nikoli povsem okreval, prejel 38.000 juanov (4100 evrov) odškodnine. Zaradi pomanjkanja šolanja in ustreznega znanja ter posledic hude poškodbe ni in ni mogel najti zaposlitve, zato je začel beračiti in se pozneje zapletel v kriminalne posle, je Zhang povedal medijem.

Le ena izmed zgodb

Zdaj skuša dnevnik South China Morning Post pomagati do srečnega konca tragične zgodbe vsaj za telovadca Zhang Shangwuja in je že dosegel, da se je - vse odkar so njegovo zgodbo javno objavili - našlo več ljudi, ki je pripravljenih nekdanjemu športniku pomagati splezati iz brezna. Ena od hotelskih verig je nekdanjega kaznjenca pripravljena sprejeti v službo, medtem ko je večkratna olimpijska in svetovna prvakinja v hitrostnem drsanju Yang Yang z nekdanjim telovadcem stopila v stik in mu ponudila psihološko obravnavo in pomoč.

Ta čas na stroške časnika živi v hotelu in upa, da bo našel stalno službo. In če se zdi, da bo imela ta zgodba srečen epilog, pa številni drugi kitajski športniki nimajo take sreče. "Na Kitajskem je veliko število športnikov, ki so doživeli podobno zgodbo kot jaz. Ko so se poškodovali, so jih enostavno zavrgli. Brez drugega znanja, denarja ali kakršne koli pomoči. Zavedam se, da sem sam eden od redkih srečnežev, ki jih je odkrila družba in jim želi pomagati," je dejal Zhang.

Ne spreglejte