Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
2. 9. 2008,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 9. 2008, 11.25

8 let

Loeb drvi peti lovoriki naproti

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sebastien Loeb se je z dramatično zmago na Novi Zelandiji zelo približal novemu naslovu svetovnega prvaka. Mikko Hirvonen pa računa na čudež na preostalih štirih dirkah sezone.

V primerjavi s prejšnjima dvema dirkama – Finska in Nemčija –, kjer je Loeb vseskozi kontroliral tekmece in postavljal standarde, pa je bil reli po Novi Zelandiji povsem drugačna zgodba. Francoz je do zmage prišel v čistem finišu dirke. Po drugem dnevu je bil tretji,, po prvi HP zadnjega dne pa je zaradi vrtenja nazadoval na četrto mesto in si nabral več kot 17 sekund zaostanka za vodilnim Hirvonenom. Ker sta bila do konca relija le še 30-kilometrski "brzinec" in 3 km superspecial, je bil prepričan, da je Hirvonena nemogoče ujeti, zato se je podal v lov za drugim Jarijem-Mattijem Latvalo.

Lov se je končal na prvi stopnički zmagovalnega odra. Tovarniški ford je namreč doživel pravo katastrofo: po dvojnem vodstvu pred predzadnjo HP, se je na koncu moral zadovoljiti s skromnim tretjim mestom Hirvonena in odstopom Latvale. In kako se je to sploh zgodilo? Najprej je Jari-Matti Latvala v usodnem, 17. "brzincu" zadel skalo in se zavrtel. Iz motorja je izteklo olje, zato je moral reli predčasno končati. Do tedaj vodilni Hirvonen pa je doživel "počeno gumo", pa še zletel je s ceste. Posledice so bile usodne za zmago: nenadoma je izgubil 50 sekund in igre je bilo konec. Na drugi strani je Loeb iz dramatične dirke izšel kot veliki zmagovalec, s 17,5 sekunde prednosti pred moštvenim kolegom Sordom.

V prvenstvu je Loeb s 44. zmago v karieri pred Hirvonenom povečal naskok na 8 točk. To se ne zdi veliko, a bistvu je ta prednost ogromna. Do konca sezone so namreč samo še štirje reliji: dva asfaltna in dva makadamska. Asfaltni Katalonija in Korzika sta rezervirani za Loebovo zmagoslavje, medtem ko bo na makadamski Japonski in Walesu Francoz prav tako v igri za zmago. Da je na peščeni podlagi enakovreden tekmec Hirvonenu, je v letošnji sezoni že velikokrat dokazal. Tega pa ne moremo reči za Hirvonena na asfaltni. Ker je trenutno razmerje zmag v prvenstvu 8:2 v korist Loeba, ima Francoz bistveno lažje delo v finišu sezone. Lahko si privošči celo rahlo turistično vožnjo. Za ubranitev naslova mu zadostujejo že štiri druga mesta na zadnjih štirih dirkah, četudi Hirvonen zmaga na vseh štirih preizkušnjah. To pa je ogromna psihološka prednost. Pod velikim pritiskom bo torej Finec, katerega čaka misija nemogoče. Težko je namreč verjeti, da bi Mikko čez noč eksplodiral na asfaltu in zmagal v Kataloniji in na Korziki.

Končnica prvenstva bo postala zanimiva samo, če Loeb naredi kakšno veliko napako in odstopi, Hirvonen pa pobere dragocene točke. V normalnih okoliščinah je prvenstvo praktično že odločeno. A hvala bogu Loeb zagotovo ne bo kalkuliral in zbiral točke. Francoza namreč zanimajo samo zmage, zato bo dirkal na limitu in možnost napake se bo s tem povečala. Povečale pa se bodo tudi možnosti Hirvonena, da pride do preobrata. Bodri pa ga lahko tudi dejstvo, da je trenutno focus očitno hitrejši na makadamu od C4. Pomembno vlogo pa bi znala odigrati tudi druga dirkača Latvala in Sordo. Prvi je izjemno hiter na makadamu in bi znal krasti točke Loebu, drugi pa na asfaltu in bo skušal isto početi Hirvonenu. Ford pa bi lahko v Kataloniji in na Korziki iz rokava potegnil še tretjega aduta: Duvala, ki dirka z zasebnim fordom in je specialist za asfalt. Zaključek prvenstva gotovo ne bo dolgočasen. Prav Nova Zelandija je pokazala, kako nepredvidljiv je reli za svetovno prvenstvo. Upati je, da bo takšen ostal tudi do konca letošnje sezone. Lepo bi bilo, če bi bil prvak znan na zadnjem "brzincu" zadnjega relija po Walesu. In da bi vsi trepetali do zadnjega prevoženega metra.

Ne spreglejte