Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 12. 2017,
7.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Božiček nogomet svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 25. 12. 2017, 7.35

6 let, 4 mesece

Leto 2006

Ste vedeli, da so bili Božičkovi svetovni prvaki? Pomagal jim je tudi norveški reprezentant.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Božiček | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

 Laponska je dežela na severu Evrope in je dom Božička. To ve praktično vsak otrok, ki decembra nestrpno pričakuje obisk dobrega moža. Manj pa je tistih, ki vedo, da je Laponska oziroma dežela Samijev (Sapmi), ki naseljujejo severne dele Norveške, Švedske, Finske in Rusije, bila nekoč nogometni svetovni prvak.

A seveda ne tisti uradni svetovni prvak. Laponska je članica tako imenovane NFB (Nouvelle Federation-Board). Ta vključuje določene regije, ljudstva brez države in nepriznane narode, ki nimajo dovoljenja pridružiti se Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Zvezo so ustanovili leta 2003, med ustanoviteljicami pa so bili po pisanju britanskega časnika Guardian Monako, Oksitanija, to sestavljajo deli južne Francije, Alp in Katalonije, in Laponska. Pozneje so se pridružili še kneževina Sealand, kraljestvo dveh Sicilij, iraški Kurdistan in ekipa, ki jo sestavljajo aramejsko-sirijski ljudje ter drugi.

Mnogi zaradi težav niso prišli

Ta zveza je prvo svetovno prvenstvo priredila leta 2006. Moralo bi nastopiti osem ekip, toda pot na prvenstvo ni bila lahka. Turški republiki Severni Ciper so odvzeli organizacijo, ta pa je nato ločeno pripravil svoje tekmovanje.

Z osmih ekip je število padlo na šest - Zahodna Papua, Romi, Laponska, Monako, Oksitanija (gostiteljica prvenstva) in Južni Kameruni (Southern Cameroons). Papuancem ni uspelo priti na skupščino leta 2006, Romi so imeli težave z logistiko, tako da so za prvenstvo ostale le še štiri ekipe. Na predvečer prvenstva pa so zaradi težav z vizami vstop v Francijo zavrnili še Kameruncem.

Laponci zmagovali kot za šalo

Laponcem je s tremi zadetki do naslova pomagal tudi Tom Hogli, pozneje norveški reprezentant. | Foto: Reuters Laponcem je s tremi zadetki do naslova pomagal tudi Tom Hogli, pozneje norveški reprezentant. Foto: Reuters

Ostale so tako tri ekipe. Laponci, ki so imeli v svojih vrstah kar nekaj poklicnih igralcev iz norveške lige, so se sprehodili skozi predtekmovanje, premagali so Oksitanijo s 7:0 in Monako s 14:0. Slednji si je finale priigral z zmago s 3:2 proti gostiteljem.

Finale, ki je bil 24. novembra, je bil povsem enostranski, saj so Laponci zmagali kar z 21:1, trije igralci so dosegli po tri gole. Tako so bržčas zadovoljili Božička, ki je mesec dni pozneje odpotoval na pot obdarovanj.

Igrala tudi znana imena

Eden tistih, ki so dosegli "hat-trick", Tom Hogli je zatem zbral 23 nastopov za norveško reprezentanco, njegova nekdanja vrsta Laponska pa je odtlej ostala brez naslova v tekmovanjih NFB. Leta 2008 je bila tretja, tako kot leta 2009, kjer je Padanija, pomagal ji je tudi nekdanji napadalec več italijanskih prvoligašev, vključno z Interjem in Milanom, Maurizio Ganz, prišla do svojega drugega naslova.

NFB, ki je zadnje prvenstvo izpeljala leta 2012 v Kurdistanu, sama po sebi sicer ne vodi več teh nogometnih zvez, ki niso v Fifi, od leta 2013 je to v domeni Konfederacije neodvisnih nogometnih zvez.

Ne spreglejte