Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
23. 1. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rokomet polfinale četrtfinale

Sreda, 23. 1. 2013, 20.05

8 let

Slovenija rokometno večja od Rusije: prvič v polfinalu SP!

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska rokometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva, potem ko je v Barceloni z 28:27 (14:13) premagala Rusijo.

Slovenska rokometna reprezentanca se je v bitko za svoj prvi polfinale svetovnega prvenstva podala tudi s Petrom Pucljem , zadnjim prišlekom, ki je zamenjal poškodovanega Dragana Gajića. Boris Denič je tekmo v obrambi začel z Gorazdom Škofom, Gašperjem Margučem, Borutom Mačkovškom, Matejem Gabrom , Luko Žvižejem, Urošem Zormanom in Pucljem. V napadu je vstopil Jure Dolenec.

Slovenci od zaostanka za pet golov ...

Slovenija tekme ni odprla najbolje. Pravzaprav jo je Rusija presenetila z njenim siceršnjim orožjem – hitrostjo. Obramba ''zbornaje'' je kljub izključitvam delovala odlično, Slovence silila v izgubljene žoge, dejavno pomagala vratarju Vadimu Bogdanovu, Rusi pa so nizali protinapade. Tudi na postavljeno obrambo je žoga tekla hitro, napade je odlično mpovezoval Pavel Atman. Pri zaostanku za štiri gole (4:8) je v 14. minuti Denič zahteval premor, a se serija fantov Olega Kulešova še kar ni ustavila. Največ so vodili za pet golov. Da naskok ne bi bil previsok, je s sedmih metrov sprva skrbel predvsem zbrani Luka Žvižej. Po ''akademskih'' 15 minutah gledanja Rusom v hrbet pa se je ogrel slovenski stroj.

... do vodstva

V vrata je Denič poslal Primoža Prošta in znova zadel v polno. Proki je že v prvem delu ustavil kar osem žog, od tega dva protinapada, njegovi soigralci pa so marljivo nižali zaostanek. Frekvenca izgubljenih žog se je zmanjšala in v sedmih minutah so Slovenci prehodili pot od zaostanka petih golov do izenačenja (11:11) v 22. minuti, za katerega je poskrbel odlični Marguč. Takoj nato sta bila zaporednoma izključena Miha Žvižej in Marko Bezjak, a Slovenija je to nadlogo znosno preživela. Večje serije Rusi niso napravili, do konca polčasa pa le še enkrat vodili. Nasprotno, s svojo četrto zadeto sedemmetrovko je Luka Žvižej v vodstvo popeljal Deničeve fante. Razlika pa bi utegnila biti še višja kot zadetek, če se Juretu Dobelšku v protinapadu ne bi nehote nastavil sodnik, Velenjčan je rahlo izgubil ravnotežje, sodniška piščalka pa mu je ob stiku z enim od Rusov označila prekršek v napadu.

Golica v Barceloni

Drugi del so Slovenci začeli spodbudno, povedli za dva zadetka. Na desni strani se je razigral Dolenec, Rusi pa so potegnili iz rokava asa, imenovanega Igor Levšin. Nekdanji vratar Celja, ki bo letos dopolnil že 39 let, je v prvih sedmih minutah nadaljevanja obranil tri pomembne žoge in Rusi so znova prešli v vodstvo. Na slovensko strečo je Atman nato s sedmih metrov zadel le okvir vrat, sledil pa je rdeči karton Gorboku oziroma Harboku, kakor smo ga poznali, ko je še igral v Celju, zaradi prekrška nad Bilbijo. Na srečo je Nenad nadaljeval in Slovenijo prvič popeljal na dva gola prednosti, po že 11. Proštovi obrambi pa je Gaber povišal na 21:18 v 43. minuti. V Barceloni je iz zvočnikov in ust kakih 50 navijačev donela Golica! Sledil je novi rdeči karton, tokrat Čipurinu, ki je bil tretjič izključen. Marguč je stvar takoj materializiral s četrtim golom. Šov desne strani se je nadaljeval v podobi Vida Kavtičnika – 23:18 v 45. minuti. A sledila je bliskovita serija Rusov in delni izid 3:0 s pomočjo protinapadov.

Trepetali, a uspeli

Zdelo se je, da se, kot že tolikokrat na turnirju, obeta dramatična končnica. Deset minut pred koncem je Zorman zabil za 25:22, nato pa bil izključen. Rusi so se prek Evdokimova vrnili na zadetek zaostanka dobrih devet minut pred koncem, izenačenje pa jim je (spet) preprečil okvir vrat. V 53. Minuti sta bila zaporedoma izključena Atman in Rastvorcev. Slovenija je imela minuto in 50 sekund dva igralca več. V tem času so dali en gol, dobili nobenega in zapravili en napad. V zadnjih pet minut je Slovenija vstopila z dvema zadetkoma naskoka. Šelemenko je poskrbel za prepolovitev te prednosti, Slovencem pa sta sodnika piskala prekršek v napadu. Malo kasneje je bil Evdokimov še tretjič izključen, Zorman pa je v 58. minuti zadel za 27:25. Prošt je obranil strel Šelemenku, a je nato Dolenec napravil prekršek v napadu. Na drugi strani igrišča je bil Škofjeločan izključen, Dibirov pa je zadel sedemmetrovko. 27:26 za Slovenijo dobro minuto do konca. Dibirov je Zormana ob igralcu več tesno pokril, sodnika pa sta 45 s do konca dvignila roko. Po križanju se je v strel iz težkega položaja dvignil Skube in zadel! Rusi so še uspeli znižati, a to je bilo to. Prvi slovenski polfinale svetovnih prvenstev.

Ne spreglejte