Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 2. 2015,
12.07

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga prvakov rokomet Xavi Pascual Talant Dušebajev

Četrtek, 26. 2. 2015, 12.07

3 leta

Pozor, španski borci na osvajalskem pohodu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preprost pogled na seznam udeležencev osmine finala rokometne lige prvakov pove, da skoraj polovico moštev vodijo španski trenerji.

Od 16 moštev v osmini finala po eno ekipo vodita Črnogorec in Šved, na dveh klopeh sedita Danca in Islandca, Francozi imajo v ognju tri trenerje, kar sedem pa Španci. Pet od teh jih deluje zunaj Pirenejskega polotoka. Pred leti ni bilo tako. Najboljši španski trenerji so, ko je bila liga asobal še rokometni eldorado, seveda delovali doma. A treba je priznati, da so si dobro postlali oziroma prispeli večinoma v klube, kjer sta na mizi večinoma bel kruh in potica. V štirih od sedmih "španskih" ekip so tudi slovenski legionarji.

Klub največjega kalibra ima v rokah Antonio Carlos Ortega. Nekdanji zvezdnik Barcelone iz časov njenega največjega blišča je kot prvi španski trener v Veszprem prišel leta 2012, skupaj z najvišjimi ambicijami kluba. V lanski sezoni ga je popeljal na zaključni turnir, letos si abonirani madžarski prvak želi stopiti še korak naprej. Ortega je sedanjost in prihodnost kluba, ki ne vpraša za ceno in v katerem ob boku zvezdnikom kova Laszlo Nagy, Momir Ilić, Christian Zeitz, Mirko Alilović igra tudi Gašper Marguč. Španec je namreč podaljšal pogodbo do leta 2017.

Deana Bombača pri madžarskem Picku trenira Juan Carlos Pastor, ki se je k Veszpremovemu zasledovalcu preselil po 18 letih v Valladolidu in potem ko je bil s špansko reprezentanco svetovni prvak, srebrn na evropskem prvenstvu in bronast na olimpijskih igrah.

Poljska sveta vojna s španskima vojskovodjema

Na Poljskem divja rokometna "sveta vojna" med Kielcami in Wislo. Vojskovodji pa sta – Španca. Talant Dušebajev je znanec Uroša Zormana še iz Atletica, poleg kluba pa po novem vodi še madžarsko reprezentanco. Ekipo iz Plocka, ki v zadnjih letih ne more ogroziti prevlade svojega največjega rivala, vodi španski selektor Manuel Cadenas, ki je na klop še enega zelo urejenega kluba, v katerem je še v lanski sezoni igral Boštjan Kavaš, sedel leta 2013.

Sergej Samsonenko je za vlak, na katerem se vozi sanjsko moštvo Balkana, dolgo iskal pravega strojevodjo. Našel ga je v Raulu Gonzalezu, nekdanjem učencu Dušebajeva, ki je v svoji prvi sezoni Skopjance popeljal na rob zaključnega turnirja. Tudi letos se jim ponuja lepa priložnost za kaj podobnega, nasprotnik v osmini finala pa bo prav Wisla. Gonzalezu pomaga še eno slovito ime, nekdanje odlično krilo David Davis. Pod njuno taktirko nastopa Matjaž Brumen.

Ostalo jih je dovolj tudi za domači trg

Španci so svoje trenerje torej izvozili na kakovostne trge, a Španca seveda sedita tudi na klopeh obeh domačih klubov, ki nastopata v ligi prvakov. Lepo presenečenje v njej je La Rioja, ekipa, sestavljena iz koktajla prekaljenih in uveljavitve željnih rokometašev. Lani ji preboj v osmino finala iz Gorenjeve skupine ni uspel, letos pač. Jesus Javier Gonzalez Fernandez na klopi kluba iz Logrona sedi že sedem let.

Le kako bi mogli spregledati Barcelono, sedemkratno evropsko prvakinjo. Xavi Pascual – nadvse zanimivo naključje je, da ima tudi trener Barcelonine košarkarske sekcije enaka ime in priimek – jo vodi od leta 2009. En evropski naslov je že osvojil, lani se je ob Flensburg spotaknil v polfinalu. Na desetih tekmah v letošnji sezoni je Barcelona zbrala osem zmag, en poraz in en remi. Kar bo manj kot zaključni turnir, bo polomija. Torej – španski trenerji ne prednjačijo le v osmini finala. Tudi v nadaljevanju bodo, če vprašate nas.

Ne spreglejte